Δημοτική αρχή και αξιοποίηση ακινήτων

ktirio

Ένα βασικό ερώτημα που θα απασχολήσει το δήμο Αγίας Παρασκευής, την οικονομική βιωσιμότητά του στο μέλλον και τη σχέση του με τους δημότες είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του, σε συνδυασμό την παροχή καλού επιπέδου υπηρεσιών στους δημότες με το ίδιο και ίσως χαμηλότερο κόστος.

του Στρατή Μαζίδη

stratisΗ παραπάνω συνθήκη αποτελεί μια περίπλοκη και εκ πρώτης όψεως δύσκολη εικόνα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν οφείλουμε να την εξετάσουμε.

Για παράδειγμα η κατασκευή του δημαρχείου - αν ποτέ γίνει - θα στοιχίσει στο δήμο Αγίας Παρασκευής παραπάνω από € 20 εκ. και θα τον τινάξει οικονομικά στον αέρα. Σε αντιδιαστολή, η αγορά πχ ενός υφιστάμενου κτιρίου, όπως αυτό που στέγαζε τη ΔΟΥ ενδέχεται να μην ξεπεράσει ούτε τα € 2 εκ. γλυτώνοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία του δήμου προς όφελος των δημοτών που θα μπορούσαν να δουν μια μείωση των υφιστάμενων παρεχομένων υπηρεσιών ή την πραγματοποίηση έργων στην πόλη.

Στο πνεύμα αυτό, η δημοτική αρχή που θα προκύψει σε λίγο καιρό αλλά κι όλο το δημοτικό συμβούλιο, οφείλουν να εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς ακινήτων στην πόλη σε αυτή τη θεωρητική ευνοϊκή συγκυρία για υποψήφιους αγοραστές. Στην Αγία Παρασκευή υπάρχει σειρά ακινήτων, όπως αυτό της φωτογραφίας που τελικά θα αξιοποιηθεί και πάλι από την ιδιοκτησία, που ρημάζουν αναξιοποίητα αποτελώντας παράλληλα κι ένα βάρος για τους ιδιοκτήτες τους. Εκτιμώ ότι όλοι μας έχουμε δει παρατημένα ακίνητα σε πολύ καλές θέσεις, που θα μπορούσαν να στεγασθούν παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία κτλ.

Ίσως θα άξιζε τον κόπο μια ομάδα υπαλλήλων του δήμου να καταγράψει τα προς διάθεση ακίνητα, να τα αξιολoγήσει και να παρουσιάσει μια έκθεση - αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο δήμαρχος αναφερόμενος στο Γιαβάσειο, είχε πει ότι ο δήμος Αθηναίων ενδιαφέρεται για το ακίνητο καθώς μετέχει σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Άραγε υπάρχουν αντίστοιχες δυνατότητες για την πόλη μας;

Ας μη μας διαφεύγει πως η απευθείας αγορά ακινήτων, πλέον είναι ανταγωνιστικότατη απέναντι στην εξαρχής ανοικοδόμηση, τόσο όσον αφορά το οικονομικό σκέλος όσο φυσικά και στη δυνατότητα της χρονικής αξιοποίησης και λειτουργίας ενός κτιρίου καθώς η απόκτηση και επισκευή ενός ακινήτου απαιτεί σημαντικά λιγότερο χρόνο από την ανέγερση μιας οικοδομής.

Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αξίζει να το δούμε!

 

 
Νεότερη Παλαιότερη