Το τραλαλούμ με τα τροφεία των παιδικών σταθμών και οι «αρλούμπες»

skiouros

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας βρήκε σχετικά με το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο περιμένοντας στωικά τη συζήτηση του 16ου θέματος μήπως και ακούσουμε ποτέ την άποψη του δημάρχου για την υπόθεση Σιστοβάρη και τι αυτός σκέπτεται ή αξιολογεί μέχρι στιγμής ως δημότης.

του Στρατή Μαζίδη

stratisΗ έκρηξη λοιπόν πραγματοποιήθηκε κατά τη συζήτηση της μείωσης των τροφείων των Παιδικών Σταθμών με μια ακόμη δημοκρατική εκτροπή που ήθελε το δήμαρχο να παρεμβαίνει στη διαδικασία της συνεδρίασης και να μην ψηφίζεται τελικά η πρόταση του Κώστα Κουβόπουλου ως προς το να φιλοξενούνται δωρεάν τα παιδιά των τριτέκνων.

Η συμπολίτευση μίλησε για προεκλογική πρόταση του δημοτικού συμβούλου δίχως οικονομική ανάλυση, ώστε την επόμενη ημέρα να διατυμπανισθεί στην πόλη ότι η διοίκηση δε βοηθά τους τρίτεκνους. Μέσα από έναν κυριολεκτικό χαμό και βαριές εκφράσεις όπως "σατράπης" ή "δικτάτορας" που ακούσαμε τον κο Κουβόπουλο να λέει διαμαρτυρόμενος για την άρνηση στο δημοκρατικό του δικαίωμα να υποβάλλει μια πρόταση προς ψήφιση, τελικά απέσυρε την πρόταση με σκοπό να την φέρει ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κος Κουβόπουλος τροποποίησε την πρότασή του θέτοντας ένα λογικό εισοδηματικό πλαφόν στις € 25.000,00 ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία αλλά και να ανακουφιστούν αυτοί που πραγματικά δοκιμάζονται. Μάταια...

Πώς μπορεί να βγει οικονομικά αυτή η πρόταση; Αυτή ήταν η ερώτηση του κου Ησαΐα προς τον κο Κουβόπουλο.

Προσωπικά πιστεύω εύκολα. Καταρχήν έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι το συνολικό κόστος των ελαφρύνσεων στα τροφεία περιλαμβανομένης της κατάργησης της επανεγγραφής κυμαίνεται αλλά δεν ξεπερνά τις € 200.000,00 με βάση ένα πρώτο σχόλιο που ζήτησα από την κα Μαργαρίτα Δημητρίου. Μάλιστα η έμπειρη δημοτική σύμβουλος με την επιτυχημένη θητεία στο πάλαι ποτέ Κέντρο Παιδιού δε ρώτησε τυχαία, το αν ο δήμος θα επιχορηγήσει αν χρειαστεί τους ΠΑΙΣΔΑΠ. Εκεί λοιπόν χαρακτηριστικά ο δήμαρχος απήντησε ότι δε θα αφήσει ακάλυπτο το Νομικό Πρόσωπο και ότι αν χρειαστεί θα κάνει πέντε πεζοδρόμια λιγότερα.

Από αυτό ορμώμενος ο Ανδρέας Γκιζιώτης σχολίασε "ε κάνε ένα ακόμη πεζοδρόμιο λιγότερο" ώστε να υιοθετηθεί και η πρόταση του Κώστα Κουβόπουλου.

Βέβαια από ποια πεζοδρόμια να μειώσει ο δήμαρχος όταν δεν έχει φτιάξει ούτε ένα με εξαίρεση τα έργα που κληρονόμησε;

Ωστόσο, πολύ πρόχειρα, θα δώσω στον κο Ησαΐα από που θα μπορούσε να βγει ένα μέρος για την πρόταση Κουβόπουλου.

1. 2η επιχορήγηση σε συνδικαλιστικό σωματείο ξανά με το ποσό των € 10.000,00 ώστε όπως ακούσαμε τότε στην εισήγηση να συσφίξουν τα μέλη του τις σχέσεις τους την ώρα που συμπατριώτες μας αυτοκτονούν.

2. Η έκθεση πρόκληση του ΠΑΟΔΑΠ που αν και συμπιέστηκε, ξεπέρασε τελικά τις € 11.000,00. Για παράδειγμα θα πληρώσουμε € 3000,00 σε security ενώ οι δημότες μισθοδοτούμε νυχτοφύλακες.

3. περίπου € 1.500,00 από τις απευθείας αναθέσεις σε ιστοσελίδα υπαλλήλου του δήμου (σύμφωνα με λεγόμενα μέλους της δημοτικής αρχής), ο οποίος βλέπουμε στην τελευταία αναμόρφωση του 2013 να πληρώνεται και υπερωρίες με το όνομά του να φιγουράρει σε κάτι € 8.000,00 (πόσοι ήταν οι συνδικαιούχοι και πόσα άραγε πήρε από αυτά;) και την ώρα που ο τ. δήμαρχος κος Γιαννακόπουλος έχει αναρωτηθεί δημόσια πότε εργάζεται αυτός ο άνθρωπος.

4. η περυσινή καλοκαιρινή εκδήλωση-γκάφα των € 7.000,00 για να μαζέψουμε προϊόντα αξίας € 500,00-600,00 για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

5. η προκλητική επιχορήγηση Συλλόγων της πόλης μας με € 35.000,00 πριν λίγους μήνες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτοι, όπως εκείνος του οποίου ο πρόεδρος έχει γιο που θα πολιτευθεί με το δήμαρχο κι εδώ αξίζει να αναφέρθει ότι μόλις λίγο καιρό μετά, δύο εξ αυτών έλαβαν και δεύτερη.

Επομένως για να απαντήσω στις απορίες του πως θα βρεθούν τα χρήματα, νομίζω ότι ήδη εντοπίσαμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες από τα 4 πρώτα σημεία και ένα άλφα ποσό από το 5ο.

«Αρλούμπες»

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ως αρλούμπες την πρόταση του κου Κουβόπουλου. Αναρωτιέμαι όμως αυτά που υποσχόταν το 2010 πως θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν;

1. Μείωση 10% των τροφείων (δίδακτρα δεν υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς)

2. Έλεγχο των τροφίμων από ειδική επιστημονική επιτροπή!

3. ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς

Μάλιστα η κα Δημητρίου στάθηκε στην προεκλογική εξαγγελία του ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ με το δήμαρχο να απαντά κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί με παρόμοια λέξη, με αυτή που χρησιμοποίησε.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η διοίκηση δεν κατάφερε να σταθεί συνεπής στα όσα είχε υποσχεθεί επικαλούμενος τις κατά 50-60% μειώσεις στις ΚΑΠ από το 2010 έως και το 2013.

Είναι όμως αυτό δικαιολογία; Καταρχήν δεν κοιμηθήκαμε στις 31/12/2010 και ξυπνήσαμε στις 1/1/2014. Οι ΚΑΠ μειώθηκαν σταδιακά. Θα μπορούσε λοιπόν η διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση και αναλόγως της δυσμενούς συγκυρίας να την τροποποιήσει. Ποιος δε θα εκτιμούσε το φιλότιμο;

Επιπλέον όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι ανεδαφικός καθώς το πρόγραμμα του δημάρχου εκπονήθηκε το 2010 με τη χώρα ούσα στο μνημόνιο. Όλοι έβλεπαν την είσοδο στο σκοτεινό τούνελ κι επομένως όταν υπόσχεσαι κάτι, θεωρητικά έχεις έτοιμες τις λύσεις και για το δυσμενέστερο σενάριο.

Όσον αφορά τον καταιγισμό ανακοινώσεων για τον κο Μυλωνάκη που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τα όσα έζησε στο τελευταίο ΔΣ της ΠΑΙΣΔΑΠ, πέρα από το πολιτικό σκέλος, ο άνθρωπος κάνει λόγο για μεγαλύτερες μειώσεις τονίζοντας ότι διαθέτει και την αντίστοιχη οικονομική ανάλυση για αυτό. Αν μη τι άλλο, πέρα από το λούσιμο, θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε να μας αναλύσει το πλάνο του.

Σαφέστατα η διόρθωση των τροφείων είναι προεκλογική και αυτό αποδεικνύεται από την ενεργή παρουσία του δημάρχου Ζορμπά στο τελευταίο ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ. Και φυσικά δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μειώσεις. Μειώσεις θα είχαμε αν η δημοτική αρχή είχε σταθεί συνεπής στις υποσχέσεις της και προχωρούσε με το καλημέρα σε 10%. Το να αυξήσω τα τροφεία 35-40% και μετά να κάνω ψαλιδίσματα, ναι μεν έστω κι έτσι τα επικροτούμε, αλλά δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως μειώσεις.

Έχω δε την αίσθηση ότι η απόφαση αυτή μάλλον επιβλήθηκε άνωθεν, παρά ήταν επιλογή της Εφης Καψοκεφάλου για τον απλούστατο λόγο που κι ο Ανδρέας Γκιζιώτης ανέφερε, ότι αυτή η τρύπα της μείωσης θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του δήμου Αγίας Παρασκευής, ήτοι θα κοπούν από κάπου αλλού. Δεν οφείλεται επομένως σε εξοικονομήσεις. Οι ΠΑΙΣΔΑΠ έχουν στάνταρ έξοδα και είναι αυτονόητο ότι η μείωση στα έσοδα θα σημάνει έλλειμμα, το οποίο θα αναγκαστεί να κλείσει με έκτακτη επιχορήγηση ο δήμος.

Πάντως να μια καλή ιδέα για τον επόμενο δήμαρχο όποιος και να είναι. Αυξάνω την πρώτη χρονιά τα τροφεία στα ύψη και μετά αρχίζω το ψαλίδισμα...
Νεότερη Παλαιότερη