Τα πεύκα σύμμαχοι κατά της κλιματικής αλλαγής: Η μυρωδιά τους συμβάλει στο σχηματισμό νεφών



peuko660

Είναι γνωστό ότι η καλύτερη ασπίδα κατά της κλιματικής αλλαγής είναι η ίδια η φύση, ωστόσο, οι ερευνητές πρόσφατα ανακάλυψαν έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα πεύκα που με την έντονη οσμή τους συμβάλουν στον σχηματισμό νεφών που παρεμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία.

Ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μίκαελ Εν του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι σε πολλές δασικές περιοχές παρατηρούνται νέφη σωματιδίων να σχηματίζονται πάνω από τα δέντρα, σαν έχουν έρθει από το πουθενά.

Μάλιστα, εδώ και χρόνια οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα αέρια που εκλύονται από τα πεύκα, μπορούν να σχηματίσουν αερομεταφερόμενα στερεά ή υγρά σωματίδια τα οποία αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες και αποτελούν τους πυρήνες για τη συμπύκνωση των υδρατμών και τον σχηματισμό των νεφών της βροχής.

Η έρευνα έγινε σε αρκτικά φιλανδικά πευκοδάση και συνδυάστηκε με προσομοιώσεις σε υπολογιστές στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο Julich και όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της, κάθε αρωματικό μόριο που εκλύεται από κάποιο πεύκο, συνδυάζεται με το όζον της ατμόσφαιρας και παράγει «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέα μόρια οξυγόνου.

Στη συνέχεια, αυτά τα νέα μεγαλύτερα μόρια οξυγόνου συμπυκνώνονται σε μικρά σωματίδια στερεάς ή υγρής κατάστασης και επιδρούν στο κλίμα θετικά μέσω της δημιουργίας νεφών. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μυρωδιές των πεύκων ευθύνονται περίπου για τις μισές από τις συνολικές εκπομπές αερολυμάτων από ένα δάσος κωνοφόρων.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα αερολύματα έναν από τους «μεγάλους αγνώστους» για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο αυτή η νέα μελέτη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής χημείας παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα χημικό μηχανισμό στον αέρα, μέσω του οποίου τα δάση κωνοφόρων αποτελούν «όπλο» για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, μένει να αποδειχτεί στο μέλλον κατά πόσο όντως οι μυρωδιές των δέντρων θα αποτελέσουν αποτελεσματική «ασπίδα» για την κλιματική αλλαγή.


Νεότερη Παλαιότερη