Αδέσποτα ζώα, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και..."εθελοντές"

Στη θέση του οδηγού κάθεται η Ντίνα Μπουλούμπαση

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο για το «πρόγραμμα ενημέρωσης για την σωστή ανάπτυξη της ζωοφιλίας» με συνεργασία του Δήμου και της Ελληνικής Κτηνιατρικής εταιρείας.

Κατ αρχάς βρίσκω το πρόγραμμα στην σωστή κατεύθυνση, άλλωστε ήταν πάγιο αίτημα του Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Οργανώσεων.

Ξεκινάω ξεκαθαρίζοντας κάποια πράγματα.

« Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ή προγραμμάτων και αναλαμβάνεται: προς όφελος της κοινότητας και του εθελοντή, με την ελεύθερη βούληση του ίδιου του εθελοντή, και χωρίς καταναγκασμό χωρίς οικονομική αμοιβή, και μόνο σε θέσεις που προορίζονται για εθελοντές.»

dog-and-catΟ τοπικός σύλλογος Ζωόφιλων, είναι ο μόνος που απαρτίζεται από εθελοντές σύμφωνα με τον προηγούμενο ορισμό. Ο Σύλλογος στην ουσία πραγματοποιεί το έργο που υποχρεούται ο Δήμος να κάνει, (νόμος 4039/2012 άρθρο 9),με την συνδρομή του Δήμου σε τροφές, φάρμακα, και απευθείας πληρωμές των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους ενταγμένους στο πρόγραμμα, και κάλυψη ορισμένων εξόδων προσωρινής παραμονής σε πανσιόν αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος δεν παρέχει ούτε χώρους, ούτε αυτοκίνητο περισυλλογής αδέσποτων, ούτε προσωπικό. Αυτά τα κάνουν μετρημένοι εθελοντές, οι οποίοι με προσωπικές θυσίες επί 24ωρου βάσεως, σε χρόνο, χρήμα, και ψυχική ηρεμία αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά ενός εκτεταμένου Δήμου φροντίζοντας για την ιατρική περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων ζώων, την μεταφορά τους, την περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή και στείρωση των νεοεμφανιζόμενων ζώων, την τήρηση της ευζωίας των ζώων της περιοχής, και την υιοθεσία πάνω από 100 αδέσποτων ανά έτος, που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης μας, καθώς και την πολλές φορές περισυλλογή και ταφή των νεκρών ζώων.

Μου γεννήθηκαν όμως ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Δεν θα έπρεπε να έχουν κληθεί οι πραγματικοί εθελοντές του Συλλόγου Ζωόφιλων (όπως έχει γίνει και σε άλλα σχολεία) για την ενημέρωση των μαθητών που πραγματικά και ουσιαστικά είναι οι μόνοι που γνωρίζουν βαθειά το θέμα; Ειδικά όταν από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό είναι αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερη παρουσίαση από τον Σύλλογο και είχε διατεθεί στον Δήμο;

Είναι ηθικό να παρουσιάζεται σαν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ του Δήμου, όλα αυτά που πραγματοποιεί ο Σύλλογος μας και να οικειοποιείται το έργο του;

Δεν θα έπρεπε να ενισχυθεί η προσπάθεια του Συλλόγου με προσέλκυση νέων εθελοντών;

Αναφέρεται στο άρθρο ο ατυχής προσδιορισμός «εθελοντές κτηνίατροι».

Προφανώς για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ο όρος υπονοεί προφανώς την συμμετοχή τους στην ενημέρωση και μόνον, γιατί όσον αφορά την διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων, όλοι οι κτηνίατροι αμείβονται με τα συμφωνηθέντα τιμολόγια με τον Κτηνιατρικό σύλλογο.

Επίσης οι αναφερόμενοι ως εθελοντές κτηνίατροι, μας είναι παντελώς άγνωστοι, και αν είναι όντως διατεθειμένοι να συνδράμουν εθελοντικά, θα θέλαμε πολύ να τους γνωρίσουμε.

Θέλω να ελπίζω, ότι η παράληψη πρόσκλησης των εθελοντών του Συλλόγου Ζωοφίλων Αγίας Παρασκευής, και της ανάδειξης του έργου τους, ήταν μια ατυχής αμέλεια, και δεν έχει σχέση με οτιδήποτε άλλο.

 

* η Ντίνα Μπουλούμπαση είναι εθελόντρια, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ζωόφιλων και προσωρινή πρόεδρός του
Νεότερη Παλαιότερη