Η θέση του δημάρχου για το Σιστοβάρη είναι ότι ΔΕΝ έχει θέση

da-vinci

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση του θέματος για το αν θα ζητηθεί επιπλέον νομική συμβουλή σχετικά με την ανάκληση ή όχι της άδειας του καταστήματος που λειτουργεί εντός του κτήματος Σιστοβάρη.

του Στρατή Μαζίδη

Εξελίχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσα από την οποία είδαμε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να λαμβάνουν θέση αλλά αυτόν που δεν ακούσαμε να τοποθετείται είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως καλόπιστοι ότι πράγματι επιβάλλεται μια ακόμη νομική γνώμη από καθηγητή πανεπιστημίου όπως αποφασίστηκε, ώστε η όποια απόφαση του δήμου Αγίας Παρασκευής να είναι περισσότερο δεμένη, ωστόσο προσωπικά τουλάχιστον, δεν μπορώ να δεχθώ ότι γίνεται υπό το πρίσμα αυτό, αφού:

Α. Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν ο δήμαρχος πρότεινε την παραπάνω οδό, νομίζω περίπου μήνας, όταν θα μπορούσε να συγκαλέσει π.χ. έκτακτη συνεδρίαση ή να το φέρει στο αμέσως επόμενο ΔΣ ώστε να μη χρονοτριβούμε.

Β. Δε διαβάζουμε πουθενά μέσα στην εισήγηση ένα χρονικό προσδιορισμό ως προς το πότε θα πρέπει να έχουμε τη γνωμοδότηση του καθηγητή κου Σπηλιωτόπουλου. Σε 15 ημέρες; Σε 30 ημέρες; Σε 45 ημέρες; Μετά τις εκλογές; Αφού βέβαια γίνει η ανάθεση και όταν γίνει η ανάθεση.

Το παραπάνω συμπέρασμα έρχεται να κλειδώσει και το γεγονός ότι ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς:

1. Ενώ είναι συγκεντρωτικός, δεν ακολούθησε την τακτική του προκατόχου του κου Γιαννακόπουλου ο οποίος το 2007 αρκέστηκε στη συνεδρίαση της Δημαρχειακής Επιτροπής αποφασίζοντας ότι αν προκύψει καταδίκη του επιχειρηματία στα δικαστήρια, τότε θα ανακληθεί η άδεια. Η καταδίκη λοιπόν προέκυψε και μια απλή απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (που διαδέχθηκε εκείνη την επιτροπή) ήταν υπέραρκετη. Γιατί το έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Γιατί το άπλωσε χρονικά; Γιατί ως αυτοπροσδιοριζόμενος εκφραστής της νομιμότητας δεν ανακάλεσε την άδεια, παρά μόνο σφραγίζει επιδεικτικά κανένα μαγαζάκι για καμιά 10ρια ημέρες;

2. Δεν εξέφρασε την άποψή του. Ωραία, ας αποτανθούμε στον οποιοδήποτε, ο δήμαρχος όμως δεν έχει άποψη; Εντάξει, καααααάποια στιγμή θα γίνει η ανάθεση στον καθηγητή (όχι ότι αυτό διασφαλίζει τίποτε, άλλος καθηγητής μπορεί να έχει διαφορετική προσέγγιση), καααααάποια στιγμή θα μας απαντήσει, καααααααάποια στιγμή θα ξαναέρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ελπίδα όλα αυτά να είναι μετά τις εκλογές ΑΛΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ; ΠΡΕΠΕΙ Ή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ;

Είναι ενδεικτικό ότι ρωτήθηκε σχεδόν από όλους στην αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση αν έχει θέση και ο δήμαρχος απήντησε "ψηφίστε και μια φορά μόνοι σας"! Σε τόσα και τόσα θέματα έχει παρέμβει, εδώ δεν έχει θέση;

Είναι προφανές πως η άποψη του δημάρχου στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι εξυπηρετεί καλύτερα να μην έχει θέση. Ωστόσο αυτό περιμένουν οι δημότες από ένα δήμαρχο; Να μην έχει θέση; Τον πολιτικό με εκλογικό χαρακτήρα, χειρισμό των θεμάτων;

Στον αντίποδα, θέση ξεκάθαρη εξέφρασε ο Σωτήρης Ησαΐας που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της μη ανάκλησης της άδειας, της εκμετάλλευσης προς όφελος του δήμου της λειτουργίας του (πχ με παροχή χώρων για εκδηλώσεις) και φυσικά για την αποτροπή του περάσματος στην ανεργία δεκάδων εργαζομένων με την εγκατάσταση ενός φαντάσματος στο κέντρο της πόλης.

Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον κο Ησαΐα, τουλάχιστον θα δικαιούται, επειδή ακριβώς είχε την παληκαριά να εκφέρει την άποψή του, να το πράξει και στο μέλλον όταν η μπάλα, που άτσαλα πετάχθηκε στην εξέδρα, επανέλθει στο γήπεδο. Απεναντίας ο δήμαρχος δε θα το δικαιούται αν δεν μας πει την άποψή του.

Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ότι για αυτόν, αν θέλει να είναι συνεπής, τότε μπροστά του υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Είναι όμως φανερό ότι δε θέλει να φορτωθεί σε αυτή τη συγκυρία το κλείσιμο του καταστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να χρεωθεί το ότι δεν ανακάλεσε την άδεια. Έτσι λοιπόν έστειλε την μπάλα στην εξέδρα. Οι δημότες όμως θέλουμε πολιτευόμενους με ξεκάθαρες θέσεις. Αν ο δήμαρχος δεν έχει θέση, ενώ ένα στέλεχός του διαθέτει και δε φοβάται το πολιτικό κόστος της άποψής του, τότε μπορεί να παραμερίσει και να αφήσει το δρόμο ελεύθερο στον κο Ησαΐα να διεκδικήσει αυτός την ψήφο των δημοτών.

Απεναντίας ξεκάθαρη θέση εξέφρασαν οι κοι Σταθόπουλος, Κουβόπουλος, Γκιζιώτης αναρωτώμενοι γιατί ο δήμαρχος δεν πράττει τα δέοντα, ο Δημήτρης Αλεφαντής που δήλωσε δημόσια πως αν ο κος Γκιζιώτης φέρει ψήφισμα να κλείσει το κατάστημα ότι θα το υπερψηφίσει ενώ και οι κοι Γιαννακόπουλος και Κρητικίδης που αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία με τον πρώτο να δηλώνει και αυτός στο δήμαρχο ότι παίζει με το χρόνο για να μην ακουμπήσει το θέμα πριν τις εκλογές και μη παίρνοντας θέση.

Κάτι που ίσως υποχρεωθεί να κάνει, καθώς ο Κώστας Κουβόπουλος ανακοίνωσε πως προτίθεται να φέρει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και πολύ καλά θα κάνει. Οι δημότες απαιτούμε ξεκάθαρες θέσεις.
Νεότερη Παλαιότερη