Τι ακριβώς είναι «ντροπή» και «αίσχος»;

Thinking

Δεν είχα κανένα απολύτως σκοπό να ασχοληθώ με το θέμα της έκθεσης του ΠΑΟΔΑΠ καθώς θεωρούσα ότι η παρέμβαση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, η ανάρτηση της ιστοσελίδας αλλά και τα καυστικά σχόλια τόσο της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Ελένης Δάβαρη όσο και της τ. δημοτικής συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνας Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση είχαν εξαντλήσει ότι μπορούσε να ειπωθεί.

Του Στρατή Μαζίδη

stratisΌμως η δήλωση του κου Σάρκουλα με έκανε να αναθεωρήσω. Μέσα σε μια ψυχολογική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης όπως ερμηνεύονται τα κεφαλαία και τα πολλαπλά σημεία στίξης, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ προέβη στην παρακάτω δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την έκθεση - πρόκληση ως προς το κόστος και τη χρονική στιγμή από τον οργανισμό.

«Είναι ΝΤΡΟΠΗ!!!!! για μια ακόμη φορά θύματα των μικροπολιτικών συμφερόντων τα παιδιά μας!!! ΕΛΕΟΣ πια!!!!! Καλώ τους γονείς μόνοι τους να πάρουν τα παιδιά τους και να επισκεφτούν την έκθεση μας..... Να προστατεύσουν τα παιδιά τους απο την άθλια προσπάθεια κάποιων να τα ρίχνουν στο σκοτάδι μόνο και μόνο επειδή έρχονται εκλογές!» την ίδια δήλωση επανέλαβε σε σχόλιό του σε κάποια ανάρτηση με την προσθήκη «ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!»

Είναι απορίας άξιο γιατί εκνευρίζεται τόσο ο κος Σάρκουλας. Γιατί ξεσπάει, διότι ξέσπασμα είναι, με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί να δεχθεί την ύπαρξη αντίθετης άποψης ή προσέγγισης στις ιδέες του με ψυχραιμία; Διότι δική του ιδέα δεν ήταν αυτή η έκθεση; Αυτός την εισηγήθηκε. Δεν πιστεύω πως κάνω λάθος. Μην νομίσει κανείς ότι αμφισβητώ πως πρόκειται για έμπνευση του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ.

Σε ένα μόνο συμφωνώ μαζί του. Θύματα μικροπολιτικών συμφερόντων τα παιδιά. Δύο μήνες πριν τις εκλογές, ένας ανύπαρκτος ΠΑΟΔΑΠ δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για λίγες ημέρες ώστε να εκθέσει σπαθιά και γιαταγάνια, να κάνει μικρή δεξίωση κτλ. Όχι, είμαι βέβαιος ότι η χρονική συγκυρία των δύο μηνών προ των εκλογών είναι συμπτωματική και πως τώρα η ...πολεμική μηχανή του ΠΑΟΔΑΠ πήρε μπρος και θα παράξει άφθονο πολιτιστικό έργο.

Ωστόσο αναγνωρίζω πως ο κος Σάρκουλας έχει κάθε δικαίωμα να εκνευρίζεται, να προχωράτε σε εμπρηστικές δηλώσεις αλλά το «τα παιδιά μας» που κολλάει; Τι ξέρει από παιδιά εκτός από το ότι κάποτε ήταν παιδί όπως όλοι μας; Αν δεν κάνω λάθος, δεν είναι παντρεμένος, ούτε έχει παιδιά. Επομένως να μας συγχωρεί αλλά δε γνωρίζει τίποτε από παιδιά και καλό θα ήταν να αφήσει τους γονείς κατά περίπτωση να κρίνουν καθώς φέρουν την ευθύνη τους τουλάχιστον μέχρι να γίνουν ενήλικες.

Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τα παιδιά μας:

θα είχε φροντίσει τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και τα θεατρικά να έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και όχι από τα μέσα Ιανουαρίου και τα τέλη Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

θα τον είχαμε ακούσει στα δημοτικά συμβούλια να παίρνει θέση, να κάνει μια δήλωση για τα σχολεία που δεν έχουν τουαλέτες και τα παιδιά που κινδυνεύουν με μολύνσεις, για τους σοβάδες που πέφτουν, για τις προκάτ αίθουσες, για τις μπασκέτες χωρίς στεφάνη. Απεναντίας εγώ στα βίντεο τον έχω δει πολλές φορές να ασχολείται με μια συσκευή.

Ξέρει εσείς πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; Αν τα έχουμε πάει σε μουσεία; Αν βλέπουμε μαζί τους ντοκιμαντέρ; Αν τους διαβάζουμε βιβλία και με ιστορικό περιεχόμενο; Πως κάνει λόγο για σκοταδιστές; Γιατί παρασύρεται; Κι ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω αυτή την απώλεια της ψυχραιμίας που έχει κυριεύσει τον πρόεδρο ώστε να αποκαλεί στην ουσία άθλιους και σκοταδιστές όσους αντέδρασαν, ΟΧΙ στο να τιμηθεί η Ελληνική Ιστορία, αλλά στον τρόπο.

Η Ενωση Γονέων που αποκάλυψε το θέμα έκανε μια πολύ προσεκτική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Έχει μια εμπειρία στα θέματα των σχολείων. Θα μπορούσατε και να είχε κληθεί να συνδράμει. Θα μπορούσαν ακόμη να είχαν ερωτηθεί και οι εκπαιδευτικοί. Ούτε αυτό συνέβη.

Ας δούμε λίγο τι σχολιάζει ο διευθυντής του 7ου δημοτικού σχολείου και πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Γιάννης Λογοθέτης:

Επιτρέψτε μου να ενημερώσω όσους δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία ότι τα σχολεία για τις εκπαιδευτικές - επιμορφωτικές τους επισκέψεις λειτουργούν με προγραμματισμούς τριμήνου, σχολικού έτους ή ακόμα και ετών και όχι με συμμετοχές σε περιστασιακού τύπου εκδηλώσεις για τις οποίες πέρα από ένα mail δεν έχουν καμιά σοβαρή ενημέρωση για τους στόχους και τους σκοπούς που υπηρετούν. Για παράδειγμα στο δικό μας αλλά και στα περισσότερα σχολεία της πόλης μας η επίσκεψη σε συνδυασμό με ένα βιωματικό εργαστήριο στο Πολεμικό Μουσείο όπου εκτίθενται όπλα, στολές, έγγραφα και πολλά εκθέματα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τους μαθητές της ΣΤ . Η Ε' λόγω Ιστορίας επισκέπτεται το Βυζαντινό Μουσείο, η Δ΄ την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Μαραθώνα κ.ο.κ . Κατά τα λοιπά συνιστώ ψυχραιμία στους αγανακτισμένους Ελληναράδες!

Το ότι κάποιοι έχουμε διαφορετική οπτική γωνία, δε σημαίνει ότι είμαστε απάτριδες, ούτε πως δεν τιμούμε το παρελθόν. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον κάποιοι δεν είμαστε μέλη ενός κόμματος της υποδούλωσης της χώρας. Τι να τα κάνω τα σπαθιά και τα γιαταγάνια κε Σάρκουλα, όταν ψηφίζω και με τα δύο χέρια έναν πρωθυπουργό κι ένα κόμμα, που στέκεται στα τέσσερα στους ξένους επικυρίαρχους, οδηγεί στην απόγνωση τους Ελληνες, ενδίδει στο νέο σχέδιο Ανάν μιλώντας απλά για ελληνική κοινότητα στην Κύπρο και βλέπει τις τουρκικές κορβέτες με γυμνό μάτι από την Αττική;

Θα μπορούσε να υπάρξει «πατριωτικότερος» σχεδιασμός αν ο στόχος ήταν να τονώσουμε τον πατριωτισμό των παιδιών με ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και οικονομικότερο που θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε προσεχώς.

Άλλωστε ήδη υπήρξε μια μείωση των εξόδων καταλήγοντας στα περίπου € 11.200,00, όχι ότι αυτά είναι λίγα, όπως και ένα σκαμπανέβασμα των 150 ετών ιστορίας, από τα 145 έτη της περιόδου 1821-1966 που είδα στην πρόσκληση φθάσαμε στα 154 της περιόδου 1821-1975, οπότε λογικά θα έχουμε και εκθέματα από τα χρόνια της δικτατορίας (κι αναφέρομαι στην αντίσταση για να μη νομίσει κανείς πως υπονοώ κάτι).

Επιπλέον αν δεν κάνω λάθος, αιρετός της διοίκησης, τον οποίο έχει ψηφίσει και ο κος Σάρκουλας, ανέφερε ότι το Πολεμικό Μουσείο απέχει μόλις λίγα λεπτά με το Μετρό από την πόλη μας και ο νοών νοείτω.

Αλλά τι ακριβώς είναι ντροπή και αισχός;

Όταν:

- έρχεται και ξανάρχεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σου κάνει παρατηρήσεις για τα γήπεδα και τα γυμναστήρια, σου ξανακάνει παρατηρήσεις και δε συμμορφώνεσαι, ούτε στα στοιχειώδη και πιο εύκολα, και σου κλείνει τα γήπεδα για μήνες, δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- παρουσιάζεις ως ανακάλυψη αυτό που εμείς από το 2010 ξέραμε και γράφαμε διότι εμπίμπτει στο θέμα του πάρκου Νεαπόλεως, πως ήταν τα γήπεδα εκτός σχεδίου, όταν δηλαδή στην ουσία ομολογείς ότι αγνοείς βασικά θέματα της πόλης, και τα μαθαίνεις επειδή έτυχε να σου σκάσει κάτι, δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- σου κλείνουν το σινεμά γιατί δεν είναι νόμιμο και το λειτουργείς με διάφορους τρόπους αντί απλά να το μετακομίσεις όπως είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος στου Σπυρούδη, δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- όταν τα σχολεία ξεκινούν το Σεπτέμβριο και τα αθλητικά προγράμματα για τα παιδιά μας στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- όταν τα σχολεία ξεκινούν το Σεπτέμβριο και οι θεατρολόγοι αρχίζουν δουλειά με τα παιδιά μας στα μέσα Φεβρουαρίου δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- όταν σε ρωτά η Μαργαρίτα Δημητρίου πως δίνει παραστάσεις ένας καραγκιοζοπαίκτης στο Πέτρινο έναντι αντιτίμου, και δηλώνεις πλήρη άγνοια κι εσύ κι οι συνεργάτες σου όπως είπες εκείνη τη στιγμή, δηλαδή δεν ξέρεις τι γίνεται σε αυτό που ανέλαβες, δεν είναι ντροπή και αίσχος;

- όταν για όλα τα παραπάνω όχι να παραιτηθείς ως όφειλες ή ακόμη και να αποσυρθείς ώστε ασχοληθείς με την επιστήμη σου την οποία κατέχεις πολύ καλά, αλλά ούτε μια συγγνώμη δε βγήκες να ζητήσεις από παιδιά, γονείς, αθλούμενους, δημότες, δεν είναι ντροπή και αίσχος;

Τι είναι ντροπή και αίσχος τελικά;

 

Σημείωση: Αύριο το πρωί θα επανέλθω με ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο έλαβα γνώση με την ελπίδα να κινητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο δήμος Αγίας Παρασκευής με το Δημοτικό Συμβούλιο εγκαίρως.
Νεότερη Παλαιότερη