Κίνδυνος να κλείσει το 1ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής;

louketo

Τρία χρόνια μετά το μεγάλο κύμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων ο κίνδυνος της συγχώνευσης του 1ου Γυμνασίου με το 5ο στον Τσακό επανέρχεται έστω και ως μεθοδευμένη διαρροή ώστε να μετρηθούν αντιδράσεις και αντανακλαστικά.

Του Στρατή Μαζίδη

stratisΟι πληροφορίες μου έρχονται μέσα από το 1ο Γυμνάσιο και τις θεωρώ τόσο σοβαρές ώστε αφενός να τις μεταφέρω και ας τις αξιολογήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αν πρέπει να ασχοληθούν ή όχι. Εκτιμώ πάντως πως όταν οι καθηγητές κουβεντιάζουν μεταξύ τους, τότε μάλλον ο καπνός που αναδύεται, δεν είναι τυχαίος.

Γνωρίζω ότι το θέμα συζητήθηκε μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε ανάμεσα στους διδάσκοντες οι οποίοι καθώς είναι λογικό, αγωνιούν για το που θα βρεθούν την επόμενη σχολική χρονιά με τις κουβέντες να έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να «ακούγεται» ήδη και ποιος θα είναι ο διευθυντής που θα αναλάβει στο - ο μη γένοιτο - συγχωνευμένο 5ο Γυμνάσιο στον Τσακό.

Μάλιστα η πληροφόρηση λέει πως ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γκιζιώτης επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το σχολείο και συζήτησε εκτενώς με τους καθηγητές.

Θα είναι κυριολεκτικά έγκλημα την ώρα που γονείς, διδακτικό προσωπικό και Συλλογικοί Φορείς παλεύουν για την διεκδίκηση του Μακρή και τη λειτουργία του 12ου δημοτικού σχολείου στον Τσακό ώστε να «αναπνεύσουν» τόσο το 6ο όσο και το 3ο δημοτικό, να αποκτήσουμε ακόμη ένα πρόβλημα στην καρδιά της γειτονιάς χάνοντας μια πολύ καλή και σχετικά σύγχρονη σχολική μονάδα όπως είναι το 1ο Γυμνάσιο.

Δε γίνεται κάθε φθινόπωρο να χάνουμε κι από κάτι. Το 2012 ήταν η ΔΟΥ και το 2013 προμηνύθηκε το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Τώρα όμως δε θα πρέπει με τίποτε να χάσουμε ένα σχολείο σε μια από τις μεγάλες γειτονιές της Αγίας Παρασκευής μας. Είναι αδιανόητο όταν στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού ο Πατροκοσμάς γυρόφερνε όλη την Ελλάδα και ίδρυε σχολεία γκρεμίζοντας ακόμη και εκκλησίες, το 2014 το ελεύθερο -θεωρητικά- γένος να τα κλείνει. Το κλείσιμο ενός σχολείου έχει πολύ περισσότερες επιπτώσεις από το λουκέτο μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τι θα σημάνει κάτι τέτοιο τόσο όσον αφορά την καθημερινότητα οικογενειών και μαθήτων, όσο κυρίως την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία με την αποθήκευση υπεράριθμων παιδιών μέσα στις τάξεις, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη μείωση της ποιότητας του διδακτικού έργου καθώς επίσης των αντοχών τόσο των μαθητών - καθηγητών όσο και των γονέων αλλά και την εμφάνιση ή όξυνση αρνητικών φαινομένων και συμπεριφορών μέσα στους σχολικούς χώρους.

Είναι κατανοητό πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, έχουμε καταλάβει πως η ένταση θα ανέβει επικίνδυνα, ωστόσο στο θέμα αυτό θα πρέπει να παραμερίσουμε για λίγο τις κάλπες και να ξεχάσουμε ότι έρχονται εκλογές ώστε αν πράγματι κάτι υπάρχει εδώ, να το τελειώσουμε στο ξεκίνημά του έχοντας πάρει και το μάθημα του παρελθόντος ότι με επιστολές, επισκέψεις και τηλέφωνα, το μοιραίο δεν αποτρέπεται. Ενδεχομένως να χρειαστεί δυναμική κινητοποίηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι η Αγία Παρασκευή ως κοινωνία θα πληρώσει πολύ ακριβά ένα διαφαινόμενο πρώτο λουκέτο σε σχολική μονάδα της.

Το κλείσιμο ενός σχολείου σημαίνει οπισθοδρόμηση και γέννηση σειράς πολλών κινδύνων.
Νεότερη Παλαιότερη