Ανεργία και κοινωνική πολιτική του δήμου: Δεν αρκεί η πρόθεση, σημασία έχει το αποτέλεσμα

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής, εξέδωσε ανακοίνωση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον Δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Μαρτίου, μας ενημέρωσε σχετικά. Είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουμε θετικά την ιδέα, παράλληλα, όμως, αμφισβητούμε το κοινωνικό της εύρος και την ικανότητα υλοποίησής της.


Ποιο συγκεκριμένα:

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η προσπάθεια περιορίζεται ηλικιακά, αφού αφορά μόνο στους άνεργους δημότες ηλικίας 20-32 ετών. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αίσθηση προκαλεί το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, το οποίο φτάνει πλέον το 51,1%, ενώ πλήττονται και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες: τα άτομα 25-34 ετών με 28,7%, τα άτομα 35-44 ετών με 17,9% και τα άτομα 45-54 ετών με 14,8%. Ακόμη και στις ηλικίες 55-64 ετών, η ανεργία είναι πλέον διψήφια (10,1%). Μία συγκροτημένη κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να είναι à la carte, αλλά να απευθύνεται προς όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Οφείλει, επίσης, ο Δήμος να αξιοποιήσει επιτέλους την τεχνολογία και να δημιουργήσει άμεσα μία οργανωμένη και ενημερωμένη βάση δεδομένων με ηλεκτρονική δυνατότητα πρόσβασης σε οτιδήποτε σχετίζεται με το εργασιακό πλαίσιο. Να δίνει δηλαδή έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο, χρηματοδοτικά προγράμματα, μελέτες φορέων, όπως και προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.


Για τη σωστή εφαρμογή της όλης προσπάθειας, θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων της πόλης μας και συνεργασία μαζί τους για την πιθανή κάλυψη θέσεων εργασίας από άνεργους Δημότες μας.
Ο Δήμος μας, επιπλέον, θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός Πανελλαδικού Διαδημοτικού Δικτύου, στο οποίο θα εμφανίζονται οι ανάγκες κάλυψης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε εποχιακές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως αγροτικούς Δήμους.


Είναι, επίσης, αναγκαία η σύσταση ειδικού Γραφείου Ανεργίας στον Δήμο, με μόνιμο, καταρτισμένο υπάλληλο, το οποίο θα υλοποιήσει την προσπάθεια αυτή.


Κάθε πολιτική, πέρα από τις προθέσεις, κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στο ευαίσθητο θέμα της ανεργίας και της κοινωνικής πολιτικής, ο Δήμος μας υποχρεούται να επιδείξει, άμεσα, απτά, θετικά αποτελέσματα.


Γιάννης Σιδέρης
Δημοτικός Σύμβουλος
Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ για την Αγία Παρασκευή»
Νεότερη Παλαιότερη