Η τοπική πολιτική σκηνή αναγνωρίζει το έργο της Εκκλησίας στην πόλη μας

Σε ένα πολύ θερμό και ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε φέτος η συνάντηση της Δημοτικής Αρχής και του πολιτικού κόσμου με τους ιερείς και τους επιτρόπους των ενοριών της Αγίας Παρασκευής.


Πρόκειται για μια συνάντηση θεσμό που έχει επικρατήσει να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την ημέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας (όταν το 842 μ.Χ. η αυτοκράτειρα Θεοδώρα αναστήλωσε τις ιερές εικόνες δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη που ζημίωσε όσο λίγες τόσο σε διάρκεια όσο και σε φθορά την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), κατά την οποία η τοπική πολιτική αρχή είθισται να επιβραβεύει τις προσπάθειες του ιερού κλήρου στην Αγία Παρασκευή και παράλληλα να αναθερμαίνονται οι σχέσεις των δύο πλευρών.


Μια πολύ καλή περιγραφή του νοήματος της χθεσινής ημέρας μας δίνει η wikipedia >>>
Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.


Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "πανήχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.


Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως,καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολογησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα από Βασιλείας του Γεωργίου του Α' καθιερώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας να προσέρχεται ο Βασιλεύς στη Μητρόπολη Αθηνών όπου και να απαγγέλλει παρά το Δεσποτικό το “Σύμβολο της Πίστεως”. Το αυτοκρατορiκό αυτό έθιμο, έφθασε μέχρι των ημερών μας επί Βασιλέως Κωνσταντίνου Β' όπου μετά την μεταπολίτευση συνεχίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Φέτος λόγω της οικονομικής συγκυρίας η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου -επιτέλους- είδαμε και μια φορά χαμόγελα, όμορφο κλίμα, θετικές τοποθετήσεις και ομόνοια.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο τ. δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο Γιάννης Σταθόπουλος εστίασαν στον κρίσιμο ρόλο της εκκλησίας αυτή τη δύσκολη περίοδο χαιρετίζοντας το έργο των ιερέων μας και υπογραμμίζοντας το ακέραιο του χαρακτήρα τους. Σύντομες και εξ ίσου ουσιαστικές οι τοποθέτησεις του αντιπεριφερειαρχών κου Μανιάτη και κας Βασιλάκου.


Από τον κλήρο ήταν παρόντες ο πατήρ Νικόλαος Σιάτος, ο πατήρ Κωνσταντίνος Σαρρής, ο πατήρ Ιωάννης Χατζηθανάσης, ο πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης και ο πατήρ Σταύρος Γούλας. Παρόντες ακόμη από το δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος καθημερινότητας Ελένη Δάβαρη, η αντιδήμαρχος επικοινωνίας Ελευθερία Παπαδοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παναγόπουλος, η πρόεδρος της ΠΑΙΣΔΑΠ Έφη Καψοκεφάλου, ο αντιπρόεδρος Διονύσης Λέκκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Βουτσινάς, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Γιάννης Παύλου, ο Σωτήρης Ησαΐας, ο Τίμος Κωστόπουλος (με του οποίου τη μεσολάβηση για άλλη μια φορά η αλυσίδα Domino's Pizza προσέφερε μέρος των εδεσμάτων που παρατέθηκαν), ο Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, ο Κώστας Κρητικίδης,  ο Μιχάλης Γαβράς, ο Φώτης Αλεξόπουλος και από το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ ο Σπύρος Παπασπύρος και η Ηλέκτρα Αντωνοπούλου.


Χρόνια πολλά!
 

 
Νεότερη Παλαιότερη