Δημοτικό Συμβούλιο: το κολλητήρι, ο Ιόλας, το νεκροταφείο και το ζοφερό μέλλον των δήμων

Αρκετά και διαφορετικά τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο και κατά τους έμπειρους σημαντικότερο από άποψης συμπερασμάτων, στάδιο δηλώσεων και ερωτήσεων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Για άλλη μια φορά δε, φάνηκαν οι έντονοι αντιπολιτευτικοί τόνοι και οι διαμάχες.

Πρώτη ξεκίνησε η Μαργαρίτα Δημητρίου (Μαζί για την Αγία Παρασκευή) καυτηριάζοντας τη δημοτική πλειοψηφία για το μη σχηματισμό απαρτίας ώστε να ξεκινήσει η συνεδρίασει λέγοντας πως η αντιπολίτευση προσέρχεται σεβόμενη το θεσμό και τους δημότες παρά τα όσα συνέβαιναν την περασμένη τετραετία.




[caption id="attachment_2155" align="alignleft" width="94" caption="γράφει ο Στρατής Μαζίδης"][/caption]

Κατόπιν μίλησε ο Τίμος Κωστόπουλος (Αγία Παρασκευή - η πόλη μας) ευχαριστώντας δημόσια την οικογένεια Χανδρή για την προσφορά τριών τόνων τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο όπου όπως τόνισε και αυτό είναι το πλέον σημαντικό, σκοπεύει να προσφέρει επιπλέον ποσότητα αλλά και να υπάρχει μια συνεχής ροή αυτής της προσφοράς.


Στη συνέχεια ακολούθησε ο Σωτήρης Ησαΐας (Αγία Παρασκευή - η πόλη μας) με μια ερώτηση πέντε παραμέτρων. Αναφέρθηκε στην οικονομική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα δημόσια οικονομικά όπου για το 2009 εντόπισε συνολικές δαπάνες ύψους € 105.981,97 οι οποίες δεν ενεκρίθησαν. Οι τρεις εξ αυτών αφορούσαν τον τότε Ο.Α.Δ.Α.Π. (μη έγκριση γυμναστών και συνοδών καθώς δεν προβλέπονταν-μη έγκριση εκδήλωση για κοπή πίτας το 2009 και μη έγκριση κάποιων αθλητικών προγραμμάτων), το πνευματικό κέντρο και τη ΔΗΠΕΑΠ με την ανάθεση ύψους € 45.000,00 για τη σύνταξη άρθρου-εντύπου σε τρίτους. Το κοινό ερώτημα του κου Ησαΐα ήταν αν ο δήμος τα πλήρωσε και αν όχι, τι θα κάνει.


Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Μιχάλης Γαβράς (Μαζί για την Αγία Παρασκευή) εκ των οποίων σημειώνουμε τέσσερα σημεία. Αναφέρθηκε στο τμήμα της Γαρυττού στο σταθμό του μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας το οποίο μολονότι δεν υπάγεται στο δήμο μας, διακρίνεται για τη βρώμα, την έλλειψη επαρκούς φωτισμού όταν πέφτει η νύχτα και την αύξηση της εγκληματικότητας όσον αφορά κρούσματα αρπαγής τσαντών, ζητώντας μια παρέμβαση του δήμου μας προς την αστυνομία και το δήμο Χαλανδρίου. Κατήγγειλε σύμφωνα με πληροφορίες του τη συνέχεια του διαχρονικού πλιάτσικου στο κτήμα Ιόλα κάνοντας λόγω για ξήλωμα των κουφωμάτων αλλά ακόμη και αυτών των μαρμάρων. Αναφέρθηκε επίσης στη δημοτική πύλη και το τμήμα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης προς τους δημότες, ένα πρόγραμμα το οποίο κερδίθηκε επί Σιδέρη και υλοποιήθηκε επί Γιαννακόπουλου πριν 4 χρόνια ζητώντας να μάθει τι έχει απομείνει σε λειτουργία. Τέλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μονοπαραταξιακή λειτουργία όσον αφορά τη σύνθεση της επιτροπής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο λέγοντας ότι θα γυρίσει μπουμεράνγκ.


Περισσότερο αιχμηρός ο Γιάννης Γουργούλης, ξεκίνησε ρωτώντας αν η πλειοψηφία βρίσκεται ποτέ ως δημοτική ομάδα αφού ο Σωτήρης Ησαΐας θέτει ερωτήσεις προς το δήμαρχο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του οδοστρώματος στην οδό Πατρόκλου κάνοντας λόγο για πηγάδια ενώ ρώτησε τον κο Τσιαμπά αν υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά το δημοτικό κοιμητήριο καθώς πριν ένα έτος κατέθετε ένα όραμα που θα υλοποιείτο άμεσα αλλά ο ίδιος δεν είδε τίποτε.


Ο Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη για την Αγία Παρασκευή) ρώτησε αν έχουν πληρωθεί οι καθηγητές των εργαστηρίων τέχνης καθώς επίσης και το κόστος των μελετών του δημαρχείου και σε τι στάδιο βρίσκονται γιατί δε το θυμάται.


Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος (Μαζί για την Αγία Παρασκευή) κινήθηκε σε ένα εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος μεταφέροντας ειδήσεις από τη συμμετοχή του στα ανώτερα αυτοδιοικητικά όργανα. Καταρχήν ανέφερε πως τα 450 εκ. που δε μοιράστηκαν ακόμη στους δήμους μάλλον θα μοιρασθούν στα τέλη Απριλίου. Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα των αμοιβών των αιρετών λέγοντας πως οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί σημαντικά σε αντιπαραβολή με τις δαπάνες για τους βουλευτές που δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο δίνοντας το παράδειγμα του μισθού του δημάρχου που άγγιξε τα € 1.700,00, των αντιδημάρχων αλλά και των προσλαμβανόμενων συμβούλων των οποίων ο μισθός έχει πέσει στα € 700,00-800,00 με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται κανείς για τις θέσεις αυτές και να φέρει προγράμματα στους δήμους. Τόνισε ακόμη το άδικο αλλά και την επικινδυνότητα τα πόθεν έσχες των αιρετών στα δημοτικά πράγματα να είναι μονίμως αναρτημένα σε αντίθεση με τους βουλευτές.


Τέλος έκανε αναφορά στην εξαιρετική εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και του Γυναικείου Δημοκρατικού Συλλόγου για τα ναρκωτικά λέγοντας πως θα φέρει πρόταση για ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για το θέμα αυτό.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ο οποίος απήντησε σε αρκετές από τις ερωτήσεις. Συγκεκριμένα:


> για την απαρτία απήντησε πως η συμπολίτευση έχει 18 συμβούλους και η αντιπολίτευση 15 και εκείνη την ώρα η αναλογία ήταν 14-5.


> για το θέμα των τιμολογίων που έθεσε ο κος Ησαΐας απήντησε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς αρκετές φορές.


> για τις καταγγελίες για τον Ιόλα ανέφερε πως υποχρέωση των περιοίκων είναι να καλούν την Αστυνομία όταν αντιλαμβάνονται ύποπτες δραστηριότητες τις νύχτες και όχι τον κο Γαβρά.


> για το 4ο νηπιαγωγείο (αναφορά σε άρθρο του τελευταίου που φιλοξενήσαμε) είπε πως μπορεί οι συνδημότες μας μηχανικοί να είπαν και να έκαναν αλλά "υπογραφούλες δεν έβαλαν πουθενά". Συνέχισε λέγοντας πως η αντιπολίτευση ψάχνει διαρκώς ζητήματα κι ασχολείται με κολώνες αντί να πει ένα μπράβο που μείωσε τα Π.Ο.Ε. από € 7.000.000,00 σε € 600.000,00.


- για το θέμα της μονοπαραταξιακής πολιτικής εκμετάλλευσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου απήντησε πως ο Μιχάλης Γαβράς βλέπει φαντάσματα


- για το κόστος των μελετών απήντησε στον κο Σταθόπουλο ότι αυτό είναι γνωστό από εποχής Σιδέρη ότι ανέρχονται στο 1.1 εκ. ευρώ.


- για τη μελέτη της Αγίου Ιωάννου πως θα έρθει στις 19/4 στην επιτροπή ποιότητας ζωής και στις 25/4 στο Δ.Σ.


- και τέλος για το νεκροταφείο είπε πως πιστεύει ότι τα νέα είναι καλά αλλά "αντιλαμβάνεστε γιατί δε λέμε τίποτε".

Μετά το δήμαρχο ο κος Τσιαμπάς (Αγία Παρασκευή - η πόλη μας) αναφέρθηκε στο ζήτημα της οδού Πατρόκλου αναγνωρίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων αλλά πληροφορώντας πως ενώ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ασφαλτόστρωση από πέρυσι αυτή ανεστάλη λόγω επικείμενων τεχνικών έργων από τον Ο.Τ.Ε. για οπτικές ίνες.


Στη συνέχεια επί προσωπικού έλαβε το λόγο ο κος Κωστόπουλος υποστηρίζοντας πως οι 5-6 τόνοι τροφίμων που έχουν γεμίσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν εκτιμά πως θα γυρίσουν μπούμερανγκ και συμπλήρωσε πως για όλες αυτές τις προσφορές υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά.


Τα "επί προσωπικού" συνεχίστηκαν τόσο από από το Μιχάλη Γαβρά όσο και από το Γιάννη Γουργούλη. Ο κος Γαβράς απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών ο οποίος είπε ότι ο τελευταίος κατηγορεί για μονοπαραταξιακή λογική τη διοίκηση όταν ο ίδιος την περασμένη διοίκηση στο συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής τοποθέτησε πρόσωπα μόνο της πλειοψηφίας, του απήντησε πως επί τέσσερα δεν κατάφερε να καταλάβει ότι επρόκειτο για παραταξιακό συμβούλιο και όχι για δημοτικό όργανο. Ο Γιάννης Γουργούλης απευθυνόμενος ξανά στον κο Τσιαμπά είπε "τραβήξατε Γολγοθά για το κοιμητήριο για αυτό που εμείς τολμήσαμε μετά από 60 χρόνια; Κάθεστε μέσα στα γραφεία και μιλάτε;"


Επίσης ο κος Παναγόπουλος στάθηκε κριτικά απέναντι στην κα Δημητρίου για το πρόσφατο άρθρο της που παρουσίαζει τον Καραγκιόζη με το κολλητήρι στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας ο δήμαρχος σέβεται τα χρήματα της πόλης και πως επίσης αρμόζει μεγαλύτερος σεβασμός στο ιστορικό πρόσωπο του Καραγκιόζη.


Τέλος εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε ως επείγον το θέμα της πρόσληψης γυμναστών για τα αθλητικά προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ. Το θέμα πέρασε με πλειοψηφία αλλά σημειώνουμε την παρατήρηση του Ανδρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) πως πλέον ότι είναι ανταποδοτικό (δλδ θα το πληρώνουμε εμείς οι δημότες) θα εγκρίνεται και πως αν τόσα χρόνια δελειτουργούσαμε με συμβασιούχους αλλά επιδιώκαμε μόνιμο προσωπικό θα αντιμετωπίζαμε πολύ λιγότερα προβλήματα από τα σημερινά.



Ορισμένες σκέψεις


- Στο θέμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου εκτιμώ πως ο Τίμος Κωστόπουλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Εκμεταλλεύθηκε τη μέχρι τώρα πορεία του και τις γνωριμίες του προς όφελος της πόλης γεμίζοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο και καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες του ακόμη και όταν αυτός δε θα είναι πια εκεί. Πολιτικά όμως ίσως η διοίκηση θα μπορούσε να δώσει ένα γενικότερο συνολικό πολιτικό πνεύμα.


- Σημείωσα την ατάκα του δημάρχου (που είναι σπεσιαλίστας σε αυτές) για τους συνδημότες μηχανικούς που δεν υπέγραψαν αυτά που λένε. Εφόσον ισχύει, έχει ενδιαφέρον.


- Με παρεξένεψε ο Γιάννης Σταθόπουλος όσον αφορά το κόστος των μελετών του Δημαρχείου και το σε ποια φάση βρίσκονται καθώς είναι ένα από τα βασικά θέματα της τελευταίας δεκαετίας που απασχολούν ένα σημαντικό μέρος του προεκλογικού διαλόγου.


- O Ανδρέας Γκιζιώτης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δε χρειάζεται να λες πολλά για να ξεχωρίσεις. Η παρατήρησή του εύστοχη, προφητική -δυστυχώς- και ουσιώδης.


- Πολύ σοβαρές οι παρατηρήσεις του κου Γιαννακόπουλου όσον αφορά τα δημοτικά πράγματα. Η δραματική καθίζηση των αμοιβών των αιρετών και των συμβούλων σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν στην κεντρική πολιτική σκηνή όλα παραμένουν ανέπαφα, φανερώνει εκ προϊμίου τους κινδύνους που έρχονται για τους ΟΤΑ και την ποιοτική στελέχωσή τους όσον αφορά τα αιρετά πρόσωπα. Για το θέμα αυτό όμως θα αφιερώσουμε ξεχωριστό σημείωμα προσεχώς καθώς είναι πάρα πολύ σοβαρό.


- Όσον αφορά το συνεχιζόμενο από την προηγούμενη τετραετία σίριαλ της απαρτίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εστάλησαν εκεί από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής (όσους ψήφισαν) και μια από τις υποχρεώσεις τους είναι να βρίσκονται εκεί στην ώρα τους.


 
Νεότερη Παλαιότερη