4ο Νηπιαγωγείο. Κρίσεις και συμπεράσματα

Άλλη μια αποτυχία της διοίκησης Ζορμπά να διαχειριστεί απλά ζητήματα χωρίς συγκρούσεις, χάσιμο χρόνου και δημόσιου χρήματος, παίρνει τέλος. Με την ομόφωνη ψήφιση της οριστικής παραλαβής της «Στατικής μελέτης για την αποκατάσταση των φθορών στο φέροντα οργανισμό του 4ου Νηπιαγωγείου» και την επίσημη πλέον αναγνώριση πως δεν υπήρχε σοβαρή βλάβη, τελειώνει η δίχρονη περιπέτεια του σχολείου.


Από τις 22 Ιουνίου 2011 που πρωτοήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα μπορούσε να διευθετηθεί με μια σύσκεψη των αρμοδίων «εντός των τειχών», εντός ολίγων ημερών, επιλέχθηκε από την διοίκηση του κ.Ζορμπά μια επίπονη και τραυματική διαδικασία, που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο.


Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η σύγκρουση της Δημοτικής Αρχής με την Ένωση Γονέων και η απαξιωτική απόρριψη της παρέμβασης τεσσάρων ενεργών δημοτών, που προσέφεραν αφιλοκερδώς την σημαντική επιστημονική και επαγγελματική τους εμπειρία.


Η Ένωση Γονέων κατηγορήθηκε πως διακινεί ανεπίσημα πιθανώς πλαστά έγγραφα του ΟΣΚ, των οποίων την έκδοση ίσως και να προκάλεσε η ίδια. Καταγγέλθηκε πως παρεμβαίνει χωρίς να έχει δικαίωμα, ενώ αφέθηκαν να πλανώνται υποψίες για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει. Ουσιαστικά της «απαγορεύτηκε» να έχει αυτόνομο και αυτοτελές ενδιαφέρον για την πορεία του προβλήματος.


Το κυριότερο, τέσσερις συνδημότες μας, πολιτικοί μηχανικοί, ο ένας τ.Πρόεδρος του Συλ.Πολ.Μηχ.Ελλάδος, ο άλλος Επ.Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο τρίτος υπάλληλος στην Τεχν.Υπηρεσία του ΥΠΠΟ/ΤΑΠ και ο τέταρτος τ.γραμματέας του  Συλ. Πολ. Μηχ. Ελλάδος, πήραν το θάρρος και έκαναν παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως τεχνικοί σύμβουλοι της Ένωσης Γονέων.


Όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες, κάποιοι από αυτούς γονείς παιδιών που φοιτούν στο 4ο Νηπιαγωγείο, αλλά κυρίως ενεργοί πολίτες. Δεν δίστασαν μπροστά στο γενικό συμφέρον του σχολείου και της πόλης, να έρθουν σε αντίθεση με την γραμμή του δήμου και να βεβαιώσουν για την μη επικινδυνότητα του σχολείου. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν ως «αδικαιολόγητη την αχρήστευση του σχολείου και ασύνετη την διάθεση πιστώσεων για ανακατασκευή, άνευ λόγου».


Όλους αυτούς, η δημοτική αρχή τους αντιμετώπισε με απαξιωτική, περηφρονητική και εχθρική συμπεριφορά.


Όλους αυτούς τους δικαίωσε ο ανεξάρτητος μελετητής, στον οποίο ανέθεσε η ίδια δημοτική αρχή και ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι φθορές στο κτήριο δεν επηρεάζουν την στατική επάρκεια του κτηρίου.


Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το κυρίαρχο συμπέρασμα.


Η  σημερινή δημοτική αρχή του κ.Ζορμπά διακατέχεται από μια φοβική αντιμετώπιση των φυσικών συμμάχων του δήμου, δηλαδή τις ανιδιοτελείς και ανεξάρτητες συλλογικότητες και τους ενεργούς δημότες.
Όλους αυτούς, που κάθε δήμαρχος θα ευχόταν να τους είχε επίσημους συνεργάτες και συμμάχους για να αντιμετωπίσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αντιστάσεις.
Όλους αυτούς τους έβαλε απέναντι και όλοι αυτοί δικαιώθηκαν.


Χαμένοι μόνο τα παιδιά που στερήθηκαν για δυο χρόνια το σχολείο τους, η αξιοπιστία του δήμου και 4.300€ που δόθηκαν στον μελετητή.

Χαμένη και μια μεγάλη ευκαιρία του δήμου να μπορεί να αξιοποιεί τον λαϊκό παράγοντα και το επιστημονικό προσωπικό της πόλης του σαν αντίδοτο στην «δύσκαμπτη» γραφειοκρατική δομή του δήμου και της πολιτείας.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη