Μια εξαιρετική ομιλία από το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά στο 2ο γυμνάσιο για τη Χ.Α.Π.

Σε ένα κατάμεστο θεατράκι του 2ου γυμνασίου μίλησε χθες ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς με την ιδιότητα του ιατρού πνευμονολόγου όπως τον γνωρίζαμε οι περισσότερο σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα ομιλία όχι μόνο λόγω του θέματός της αλλά και ένεκα του αυθορμητισμού του και της αμεσότητός του ομιλητή.


Ο κος Ζορμπάς μίλησε για τη Χρόνια Αποφρακτική ανεπάρκεια (ΧΑΠ) της οποίας κύρια αιτία αποτελεί το κάπνισμα, τουλάχιστον με βάση τα στατιστικά στοιχεία όπου το 90% των εχόντων ΧΑΠ (στην Ελλάδα περίπου 600.000 άτομα) είναι καπνιστές.


Η Χ.Α.Π. είναι μία χρόνια νόσος, που προκαλεί μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες (μη αναστρέψιμες έστω και αν σταματήσεις το κάπνισμα) και στους βρόγχους (αναστρέψιμες σε μεγάλο ποσοστό). Στα τελικά στάδια η αγωγή γίνεται με παροχή οξυγόνου και νεφελωμάτων αλλά όπως ανέλυσε ο δήμαρχος η ζωή των ασθενών είναι προβληματική και υποφέρουν λόγω και της καταθλίψεως που τους δημιουργείται. Σε περίπτωση εμφανίσεως  ξερού τσιγαρόβηχα, πτυέλων και δύσπνοιας, πρέπει οπωσδήποτε να οδηγείται κανείς στο γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.


Όπως ειπώθηκε. καπνιστές άνω των 30 ετών θα πρέπει κάθε 1-2 χρόνια να επισκέπτονται το γιατρό και να κάνουν σπειρομέτρηση. Η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να γίνει με ιατρική βοήθεια και εδώ αναφέρθηκε η συμβολή των Δημοτικών μας Ιατρείων όπου λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος από 6ετίας.


Ερωτώμενος για τη μόδα της εποχής, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, απήντησε πως δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση λόγω έλλειψης σχετικής βιβλιογραφίας μιας και πρόκειται για κάτι καινούριο.


Μετά την ομιλία, το κοινό είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη νόσο στον κο Ζορμπά.


Παρόντες επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Βουτσινάς, η αντιδήμαρχος καθημερινότητας Ελευθερία Παπαδοπούλου, ο Τίμος Κωστόπουλος, ο Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, ο Μιχάλης Γαβράς, ο Φώτης Αλεξόπουλος, ο πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης και ο καθηγητής του Λαϊκού Πανεπιστημίου κ. Πετρόχειλος.



Νεότερη Παλαιότερη