Η Θεοφανία Παπαθωμά σε ένα διαφορετικό ρόλο στο Agiaparaskevi-guide.gr!

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Agiaparaskevi-guide.grμια γυναίκα που αν κέρδισε την προσοχή του κοινού με την επιβλητική της παρουσία, τώρα αξίζει των συγχαρητηρίων αλλά και της στήριξης της κοινής γνώμης για την προσπάθειά της. Μαζί μας η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά.


- Θεοφανία σε καλωσορίζουμε στο Agiaparaskevi-guide.gr!


Να σαι καλά Στράτο και σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία!


- Τα τελευταία χρόνια σε έχουμε χάσει από τα έντονα φώτα της δημοσιότητας. Να υποθέσουμε πως πλέον η οικογένεια έρχεται πρώτη;


Η οικογενεια έρχεται πρώτη, ναι. Το παιδί χρειάζεται τη μαμά του, για να μεγαλώσει σωστά. Δεν μπορώ να τρέχω όλη μερα σε συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις κλπ. Δεν εχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση. Δίνω την ενέργεια μου στο παιδί μου. Το θεωρώ πιο σημαντικό. Παρ' όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχω κάνει αρκετά ενδιαφέροντα για εμένα πράγματα. Έκανα δύο μικρού μήκους ταινίες, η μία μάλιστα βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Δράμας ενώ τη δεύτερη θα τη στείλω φέτος. Έγραψα τέσσερα παιδικά βιβλία. Έπαιξα και σκηνοθέτησα το θεατρικό ο Τέλειος Εραστής του Νηλ Σάιμον κι έκανα αρκετά γκεστ στην τηλεόραση. Οπότε δεν μπορώ, να πω, οτι εχω παράπονο.


- Αυτή την εποχή σε βρίσκουμε πουθενά; Ή υπάρχει κάτι για το μέλλον;


Αυτη την εποχή γράφω τα επόμενα παιδικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μεσα στο 2012. Ειναι η συνέχεια  του Ηρακλή Μπιμπερό, δυο βιβλία, καθώς κι ενα για μεγάλους, για το πως μπορεί η μαμά κι ο μπαμπάς  να μεγαλώσουν ένα υγιές παιδί, χωρίς προβλήματα. Εχω έτοιμο το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας μου κι ευελπιστώ να τη γυρίσω μέσα στο 2012.


- Αλήθεια, μπορεί να ταιριαστεί η έντονη και γεμάτη απαιτήσεις καριέρα μιας ηθοποιού με το σαφέστατα απαιτητικότερο ρόλο μιας μητέρας; Κι ειδικά στις μέρες που διαβιούμε όταν οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας είναι αρκετοί κι όχι πάντα φανεροί.


Ένα παιδί δε μεγαλώνει μόνο του, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Χρειάζεται την ενέργεια και την αγκαλιά της μάνας αλλά και του πατέρα. Η μάνα όμως είναι το στήριγμα του παιδιού, είναι η αναπνοή του, ο κόσμος του όλος. Οπότε όταν μια γυναίκα αποφασίζει, να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, θα πρέπει, να είναι έτοιμη, να βάλει την καριέρα της σε δεύτερη μοίρα, αν θέλει, να έχει παιδί. Αν δεν το έχει αποφασίσει, καλύτερα να μην κάνει οικογένεια. Αρκετα ταλαιπωρημένα παιδιά υπάρχουν, δε χρειάζονται άλλα.


- Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθειά σου για συλλογή ρούχων, τροφίμων και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο προς όφελος αστέγων, παιδιών που ζουν δύσκολα και όσων βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η εσωτερική σου ανάγκη να συνδράμεις όπως μπορείς; Ο ερχομός των παιδιών αλλάζει τελικά τον άνθρωπο;


Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας κι οι άνθρωποι που ζούμε σ αυτή, περνάμε δύσκολα. Μπορείς να βρίζεις απο το πρωί ως το βράδυ, γι αυτά που συμβαίνουν, γι αυτούς που φταίνε, για την κακιά σου μοίρα και για άλλα πολλά. Μπορείς να αδιαφορήσεις τελείως και να κάνεις, οτι δε συμβαίνει τίποτα. Μπορείς επίσης,να δεις, τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βοηθήσεις την κατάσταση. Τι μπορείς, να κάνεις, για να τη βελτιώσεις. Αν ολοι επιλέγαμε το τρίτο, δε θα μπορούσε κανείς και τίποτα να μας αγγίξει.
Μια δυσκολία που έρχεται, είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε. Είναι μια ευκαιρία για αφύπνηση κι εξέλιξη. Ας μην τη χάσουμε!


- Υπάρχει κάποιου είδους οργάνωση στην προσπάθεια αυτή; Δηλαδή πώς ακριβώς κινείται η όλη διαδικασία;


Μαζεύω τα ρούχα και τα άλλα αντικείμενα και τα μοιράζω στο Δήμο και στην Κλίμακα που φροντίζει άστεγους. Στους γιατρούς του κόσμου που βοηθούν πολύ κόσμο. Στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης που στεγάζει ορφανά σε άλλα ιδρύματα, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη, σε οικογένειες που δεν έχουν τα προς το ζειν, σε παιδιά.


Το σκεπτικό μου είναι, οτι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δώσουν και δε ξέρουν που να απευθυνθούν. Αν τους οργανώσει κάποιος ανταποκρίνονται. Ήδη εχουμε δώσει πολλά πράγματα χάρη στην ευαισθησία των συνανθρώπων μας.
Τώρα κάνουμε μια ομάδα απο εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων για να δουλέψουμε με τα παιδιά στα ιδρύματα. Μια υπάλληλος σε ένα θάλαμο με 10 παιδιά τι να πρωτοκάνει; Υπάρχουν παιδιά που ειναι 3 χρόνων και δε μιλάνε. Αλλα είναι 1,5 κι έχουν ανάπτυξη 7 μηνών μωρού. Κάποιος πρέπει, να τα φροντίσει αυτά τα παιδιά. Όλοι έχουμε διαθέσιμη μια ώρα την εβδομάδα. Αυτή η ώρα για κάποια παιδιά ειναι ζωτικής σημασίας. Ας τους τη δώσουμε απλόχερα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο theofania@live.com.


Επίσης αυτά τα παιδια δίνονται για υιοθεσία σε οικογένειες που θα τα αγαπήσουν και θα τα μεγαλώσουν με φροντίδα. Όποιος ενδιαφέρεται, ας επικοινωνήσει με το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης ή με το ΜΗΤΕΡΑ.


- Τα μηνύματα που εισπράττεις δίνουν κουράγιο για τη συνέχεια; Διότι σαφώς μια τέτοια πρωτοβουλία, χρειάζεται δύο μέρη. Αυτό που την υποκινεί και αυτό που ανταποκρίνεται.


Οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται πάντα είναι οι ελάχιστοι. Δε χρειάζονται, όμως πολλοί. Κι οι ελάχιστοι μπορούν, να κάνουν ένα θαύμα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη. Αν σκεφτείτε, οτι η Κλίμακα και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης έχουν καλύψει τις ανάγκες τους, έχει γίνει δουλειά. Οχι μόνο από εμάς. Πολλοί μάζεψαν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.  Αυτό είναι πολύ ευχάριστο! Σημαίνει, οτι υπάρχει ανθρωπιά, αλληλεγγύη.


- Έχεις σκεφτεί τα επόμενα βήματα; Θέλω να πω, πως η ανταπόκριση του κόσμου ίσως σε οδηγήσει να οργανώσεις σε κάτι πιο υπαρκτό, π.χ. με τη μορφή ενός Συλλόγου, την όλη προσπάθεια.


Θα ήθελα να συστήσω ενα ίδρυμα και να βάλω όλα αυτά τα παιδιά μέσα, να μεγαλώσουν σωστά. Μακάρι να μπορούσα!


- Ποτέ δεν ξέρεις! Θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποιες είναι οι εμπειρίες σου από την επαφή με τους συνανθρώπους μας; Πώς βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στο δρόμο και αυτά τα παιδιά να μην έχουν ούτε ένα ρουχαλάκι; Και ιδίως τι σου μεταφέρουν...


Εγκαταλελλειμένα παιδιά απο ανεύθυνους γονείς, άρρωστοι άνθρωποι, τοξικομανείς, άποροι. Κοιτάξτε γύρω σας, γεμάτος είναι ο κόσμος. Πολλοι άνθρωποι χωρις δουλειά που δεν μπορούν, να θρέψουν τα παιδιά τους.


- Έχει επηρρεαστεί η ψυχολογία σου από την προσπάθεια αυτή;


Όχι διότι προσπαθώ να επικεντρώνομαι στη θετική πλευρά. Χαίρομαι να συναντώ ανθρώπους που θέλουν αν βοηθήσουν. Άνθρωποι που δε γνωρίζω, που δεν τους εχω ξανασυναντήσει, όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια.


- Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το μόνο παρήγορο στις δύσκολες μέρες που ζούμε είναι το γεγονός ότι η κοινωνία μας φαίνεται να αυτοδιοργανώνεται. Κάποια κύτταρά της με ζωντάνια και δυνατότητες δραστηριοποιούνται ήδη ενεργά και αποτελεσματικά. Καμιά φορά άλλωστε η πρόθεση έχει μεγαλύτερη σημασία κι από το αντικείμενο αυτής ακόμη της χειρονομίας.


Ειναι μια ευκαιρία να ανακτήσουμε την  ενότητα μας, την ανθρωπιά μας. Ειναι μια ευκαιρία να συσπειρωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε. Είναι καιρός για ενδοσκόπηση κι επιστροφή στις ρίζες...


- Θεοφανία κλείνοντας να σου ευχηθούμε καλή επιτυχία σε αυτό το νέο και επίτρεψέ μου να πω καθοριστικότερο ρόλο που ανέλαβες ποτέ καθώς και να υπολογίζεις στη βοήθειά μας όποτε τυχόν τη χρειαστείς.


Σ' ευχαριστώ! Το εκτιμώ!

Νεότερη Παλαιότερη