Ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη! Τυχαίο; Δε νομίζω!

Μεταξύ στενών συγγενών και φίλων πραγματοποιήθηκε η ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημοτικού Έργου του 2011. Το ακροατήριο δεν ξεπερνούσε τα 30 άτομα εκ των οποίων αν αφαιρέσουμε τη δική μας παρουσία, τις τοπικές εφημερίδες, τους συνήθεις υπόπτους υπό την έννοια των προσώπων που βλέπουμε συλλογικές δράσεις κτλ, μάλλον δε βρέθηκε ούτε ένα δημότης από τους 100.000 κατοίκους αυτής της πόλης να ενδιαφερθεί να παρακαλουθήσει τη συνεδρίαση.


Τυχαίο; Δε νόμιζω.


Παρέλαβα ένα διαλυμένο δήμο.


Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Καλλικράτη υπενθυμίζοντας το ότι το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ήταν θετικότερο.


Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία του Μνημονίου, του Μεσοπροθέσμου και του Πολυνομοσχεδίου που όπως είπε μας διέλυσαν τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ισχυρούς δήμους και τοπική αυτοδιοίκηση.


Κατόπιν είπε πως τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν ακροατές λόγων και όχι εργών, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση τόσο ο κος Σιδέρης όσο και ο κος Γιαννακόπουλος θα είχαν επανεκλεγεί. Στάθηκε στη φράση του Γιάννη Γουργούλη στην ιστοσελίδα μας ότι η προηγούμενη διοίκηση άφησε 4 πεζοδρόμια και μεταξύ άλλων προσέθεσε:


- το χρέος των 18 εκ. για φιέστες και δαπάνες, το οποίο μείωσε στα 13,5 εκ.


 - το ότι αύξησε το επιτόκιο των καταθέσεων του δήμου από 1,5% σε 4,8% σε ιδιωτική τράπεζα.


- την ιστορία του σκληρού δίσκου της ΔΗΠΕΑΠ και την απειλή του ΙΚΑ για κατασχέσεις λόγω οφειλής € 430.000,00.


- τα προβλήματα που δημιούργησαν οι μηδενικές συμβάσεις έργου στα Δημοτικά Ιατρεία στα Πευκάκια, στα ΚΑΠΗ και τα Εργαστήρια Τέχνης


- ότι ο προϋπολογισμός του 2011 ήταν μεταβατικός και ως εκ τούτου κάποια πράγματα μετατέθηκαν χρονικά


- πως παρέλαβε ένα διαλυμένο δήμο.


 Για το 2012 έκανε λόγο για εκτενή κοινωνική πολιτική ονομάζοντάς το “έτος κοινωνικής αλληλεγγύης” με την έναρξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, την ετοιμαζόμενη επιστολή του σε ιατρούς της πόλης να δέχονται δωρεάν επισκέψεις για όσους έχουν ανάγκη καθώς και τη συνεννόηση με την Ένωση Γονέων και τους δασκάλους για την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας για όσους το χρειάζονται.


Επίσης ανέφερε την πρόθεση για την απόκτηση συνεργείου αυτεπιστασίας, τη δημιουργία πλατείας με αθλητικούς χώρους στο κολυμβητήριο και τη διαμόρφωση αθλητικών χώρων ήπιας μορφής στα Πευκάκια με σεβασμό στο περιβάλλον.


Η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος δαπάνησε περίπου τα 10 εκ των 15 λεπτών (αρχικώς διότι ξεπέρασε κατά πολύ το χρόνο του) που είχε στη διάθεσή του για να μας πει ακόμη μια φορά τι παρέλαβε. Δε μας είπε όμως τι παρέδωσε αυτό τον πρώτο χρόνο. Τα υπόλοιπα πέντε λεπτά δαπανήθηκαν σε προθέσεις. Καλές και πρακτικές οι ιδέες του όπως π.χ. να προτείνει στους συναδέρφους του στην πόλη να δέχονται δωρεάν επισκέψεις αλλά αυτό δε δικαιολογεί τις ρήσεις περί έτους κοινωνικής πολιτικής. Περισσότερο θα τις δικαιολογούσε μια γενναία μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, αντίστοιχη της φετινής τους αύξησης. Επίσης, μολονότι ακριβώς δίπλα, δεν ακούσαμε κουβέντα για το πάρκο Νεαπόλεως και τις ευθύνες που υπάρχουν στην καθυστέρηση από την πλευρά μας.


 

Εμένα θα με είχατε κρεμάσει στην πλατεία

Ο κος Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως επί τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις (απολογισμός Ιουλίου – προϋπολογισμός – απολογισμός) ο δήμαρχος έχει μόνιμη επωδό τη “χάλια διοίκηση του” εκτιμώντας ότι θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό.


Ο τέως δήμαρχος κινήθηκε αντιμνημονιακά μιλώντας για άδικα μέτρα και στη συνέχεια απευθυνόμενος στο δήμαρχο σε έντονο ύφος του είπε “κι εγώ θα βγω να λέω ότι λέει ο Αλεξόπουλος κι ο Μουστόγιαννης κι ότι συμφωνώ μαζί τους” αναρωτώμενος αν ο δήμαρχος πιστεύει πως του άφησε μόνο 3 πεζοδρόμια και απορώντας μήπως ο κος Γουργούλης στην προσπάθειά του να γίνει δήμαρχος σκόνταψε και δεν είδε ούτε καν στη γειτονιά του το παράρτημα των δημοτικών ιατρείων ή τον παιδικό σταθμό.


Για τα οικονομικά επανέλαβε την 160η θέση του δήμου μας λέγοντας πως ο κος Ζορμπάς διογκώνει τις υποχρεώσεις και πως ουσιαστικά δε μας λέει την αλήθεια ότι μείωσε το κατά αυτόν άνοιγμα των 18εκ στα 13.5εκ. αφού λάβαμε 10,4 εκ. για το 2011, έχοντας 8 εκ. για μισθοδοσία και 2.5 για ανελαστικά έξοδα κι επομένως τινί τρόπω βρέθηκαν τα 4.5 εκ; Επίσης ζήτησε να μάθει πόσοι άλλοι δήμοι είχαν σχεδόν ισοσκελισμένο ισολογισμό για το 2010 με μόνο € 100.000,00 διαφορά.


Όσον αφορά την ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου υπεραμύνθηκε των επιλογών του ασκώντας έντονη κριτική στο δήμαρχο και πως ήδη έχει πέσει έξω στους χρόνους του ενώ έκανε αναφορά και στην προσπάθεια πολεοδόμησης του πάρκου Νεαπόλεως επί των ημερών του.


Υποστήριξε επίσης ότι στα μεγάλα ζήτηματα όπως η διατήρηση της αυτονομίας της Βιβλιοθήκης, η έγκριση εργαζομένων για τους παιδικούς σταθμούς, η λειτουργία του σινέ σχολείο και τα έργα του Κοντοπεύκου υποστηρίχθηκαν από τη μείζονα αντιπολίτευση και πως ο δήμαρχος κάνει συνέχεια απευθείας αναθέσεις με πιο κραυγαλέα αυτή της επισκευής απορριματοφόρου του 1996 έναντι € 45.000,00 λέγοντας πως “εμένα θα με είχατε κρεμάσει στην πλατεία”.


Έκλεισε λέγοντας πως όσες εργολαβίες έγιναν το 2011 καθώς και οι αναπλάσεις σε Ελ. Βενιζέλου και Κυκλάδων αποτελούν έργα που είχαν οδηγηθεί σε τελικό στάδιο επί της δικής του διοίκησης.


Ο κος Γιαννακόπουλος παρέδωσε ένα παράδεισο την περιγραφή του οποίου ακούσαμε επίσης για πολλοστή φορά. Κυριολεκτικά σε κάθε δημόσια συνεδρίαση πηγαίνουμε από την κόλαση του Ζορμπά στον Παράδεισο του Γιαννακόπουλου. Χαρακτηριστική επίσης η προσπάθεια απο-πασοκοποίησης και αναθέματος του Μνημονίου. Σημειώνω δε και την ανθρώπινη συμπεριφορά του στο μηδενισμό της διοίκησής του από το δήμαρχο. Μολονότι μίλησε κοντά 20 λεπτά και πάλι δεν του έφτασαν!


 

Λεφτά από χέρια σε χέρια δίχως εντάλματα

Ο κος Σταθόπουλος ξεκίνησε λέγοντας πως δεν είναι απολογισμός αυτός και ότι δίχως καμία διάθεση μηδενισμού η Νίκη δεν έμεινε ευχαριστημένη το 2011.


Στηλίτευσε τη δημοτική αρχή ότι δε συνομιλεί με τον κόσμο παρά επιλεκτικά με ορισμένους συλλόγους ενώ στάθηκε στη συχνή παρουσία δημοτών στα δημοτικά συμβούλια.


Επικρότησε στον αντίποδα την αποφυγή κλεισίματος παιδικών σταθμών, το μάζεμα των οικονομικών και την εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος στην Αγίου Ιωάννου.


Τόνισε πως η ανέγερση δημαρχιακού μεγάρου ή παιδικού σταθμού μέσω ΕΣΠΑ όσο σημαντικά κι αν είναι, δε συνιστούν μεγάλο όραμα υπογραμμίζοντας ότι δε λύνονται τα προβλήματα. Έκανε λόγο για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω της ενίσχυσης των σχολείων και του πολιτισμού, την φροντίδα των δημοσίων χώρων όπως οι πλατείες και οι παιδικές χαρές ενώ αναρατήθηκε τι έγινε στις γειτονιές.


Δεν έδωσε θετικό πρόσημο στο δήμο ενώ είπε πως η επανάληψη του “διάφανος”, “αδιάφθορος” φανέρωνει την έλλειψη πολιτικής χώρια την αντίφαση με την παράδοση χρημάτων από χέρι σε χέρι δίχως εντάλματα ή τα τηλεφωνήματα από το δημαρχείο για συνεστίαση της παράταξης του δημάρχου.


 

Ο κος Σταθόπουλος πάτησε πολύ έξυπνα πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη κόντρα μαύρου – άσπρου νυν και τέως δημάρχου ώστε να ξεχωρίσει. Τουλάχιστον ανάμεσα στους δύο.


 

Τίποτε δεν είναι ίδιο αλλά όλοι μιλούν με τον ίδιο τρόπο

 Με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο Ανδρέας Γκιζιώτης χαρακτηρίζοντας τη στασιμότητα της πολιτικής στην πόλη παρά τις δυσμενείς αλλαγές στην πατρίδα μας.


 Υποστήριξε πως πλέον έχουμε τοπική διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση ενώ όπως είπε ο Καλλικράτης αποτέλεσε το όχημα για την είσοδο των ιδιωτών στους δήμους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα απορρίματα που στον προϋπολιγισμό της Αγίας Παρασκευής καταλαμβάνουν το 25%.


 Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο Γιαννακόπουλου όπου παραπάνω από το 50% των εργαζόμενων στο δήμο ήταν συμβασιούχοι μιλώντας για “πρωταθλητές στις συμβάσεων”.


 Στην ουσία υποστήριξε ότι ο Καλλικράτης μετέθεσε ευθύνες στους δήμους αλλά δεν τους έδωσε τους απαραίτητους πόρους για τη διεκπεραίωσή τους ώστε όποιος έχει, να πληρώνει παραθέτοντας ως παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς λόγω των τροφείων όπου κάποιοι γονείς αδυνατούν να ανταποκριθούν. Προσέθεσε δε πως όσες θέσεις εγκρίθηκαν, αυτό έγινε λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα, ότι δηλαδή θα πληρώνουν οι δημότες.


 Έκανε λόγο για πολιτικό κατεστημένο στην αντιπολίτευση στην Αγία Παρασκευή και είπε πως το 95% των έργων επαναλαμβάνονται κάθε φορά στις δημόσιες συνεδριάσεις με μελέτες και σχεδιασμούς επί σχεδιασμών αλλά άνευ υλοποιήσεων.


Τελός στηλίτευσε -όντας ο μόνος που κέρδισε το χειροκρότητα- την ανάρτηση της φωτογραφίας του επί επταετίας διορισμένου -και παλαιότερα εκλεγμένου- δημάρχου Παπαγιάννη.

 

Ο κος Γκιζιώτης υπήρξε για άλλη μια φορά ουσιαστικός κι ως συνήθως ο καλύτερος. Συντομότερος στο λόγο του από τους προλαλήσαντες, δίχως να υπερβεί τα όρια, μπόρεσε για άλλη μια φορά να πει μερικές τραγικές αλήθειες.

 

Ζούμε στην πόλη των Αγγέλων

 Ο κος Κουβόπουλος ξεκίνησε χαιρετώντας το ακροατήριο έναν προς έναν προσωπικά (!). Υποστήριξε με βάση τα λεγόμενα του κου Γιαννακόπουλου πως ζούμε στην πόλη των αγγέλων ενώ άσκησε κριτική στο δήμαρχο λέγοντας πως μας είπε τι ΘΑ κάνει καθώς δεν έκανε τίποτε.


Για το κολυμβητήριο πληροφόρησε πως επί δημαρχίας Χατζηανδρέου αυτός είχε τρέξει το θέμα και πως το έργο σταμάτησε επειδή η Νομική Υπηρεσία του Δήμου δεν παρέστη όταν κάποιοι περίοικοι μπλόκαραν το έργο.


 Όσον αφορά τα περί διαλυμένου δήμου αναρωτήθηκε τι έπραξε ο δήμαρχος επ'αυτού. Για την αγίου Ιωάννου τόνισε πως πήγε να γίνει με ανύπαρκτα χρήματα, για το Ασημακοπούλειο και την τοποθέτηση πινακίδας ανέγερσης οικοδομής κατηγόρησε για απραξεία το δήμο και πως το απέτρεψε μόνος του, ενώ για την ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου υποστήριξε πως κανείς δε νοιάστηκε τόσα χρόνια για την εκμετάλλευση των αντίστοιχων κονδυλίων της ΕΕ.


 Στην ουσία συμπέρανε πως οι δημοτικές αρχές απλά παρίστανται ενώ ορμώμενος από την παρουσία ιερέα που όμως είχε αποχωρήσει εκείνη τη στιγμή, αναφέρθηκε αρνητικά στην επικείμενη ημερίδα που πρόκειται να διοργανωθεί στο γνωστό αντιλεγόμενο κατάστημα λέγοντας πως ο Χριστός δε γυρνούσε στα αντίστοιχα μπουζούκια της εποχής.


 

Κατανοώ την ενόχληση του κου Κουβόπουλου για την επιλογή των πατέρων της πόλης μας να διοργανώσουν την ημερίδα για την Παλαιά Διαθήκη στο συγκεκριμένο κατάστημα το οποίο κακά τα ψέμματα διχάζει εδώ και χρόνια τους δημότες. Τέτοιες πολυτέλειες σε καιρό πενίας λόγω της παρουσίας μητροπολιτών δε χρειάζονται, άλλωστε διατηρούμε ένα εξαιρετικό πνευματικό κέντρο όπου κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν αρκετές ομιλίες για το Σεμινάριο Ορθοδόξου Πίστεως. Θα μπορούσε η ημερίδα να πραγματοποιηθεί εκεί. Πιο ήσυχα, πιο σεμνά, πιο παλαιοδιαθηκικά κατά το πνεύμα των προφητών, για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο. Κατά τα λοιπά, μαχητικός ως συνήθως. Μόνος αλλά τι σημασία έχει;


 

Ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω μερικές σκέψεις. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ κουραστική και φανερώνει την έλλειψη φαντασίας και πολιτικής στην πόλη. Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Αυτά που είχα γράψει το καλοκαίρι θα μπορούσα να τα αντιγράψω γλυτώνοντας να τρέχω στο 2ο γυμνάσιο μέσα στο ψοφόκρυο.


Φαίνεται όμως πως το γεγονός ότι δε βρέθηκε ούτε ένας αγιοπαρασκευιώτης να δώσει το παρόν δεν προβληματίζει. Απεναντίας! Μείνετε στα σπίτια σας. Αδιαφορείστε! Κι έτσι θα κυριαρχούν μονίμως τα ίδια πρόσωπα. Αυτό είναι το ζητούμενο!


Έχω την αίσθηση πως την επόμενη φορά ο κος Βουτσινάς θα πρέπει να μειώσει το χρόνο ομιλίας τόσο του δημάρχου όσο και των επικεφαλής των παρατάξεων διότι οι μεν δύο πρώτοι δε μας είπαν κυριολεκτικά τίποτε το καινούριο εκτός από περυσινά ξυνά σταφύλια (της οργής για εμάς την επόμενη φορά που θα τα ξαναφάμε), οι δε επόμενοι τρεις θα μπορούσαν να είχαν συμπυκνώσει το λόγο τους, ώστε να μην εξαντλείται η υπομονή των ακροατών αλλά και από σεβασμό στους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που ήθελαν να μιλήσουν. Δεν αναφέρομαι σε δημότες διότι δεν υπήρχε ούτε ένας.


Διότι αν δεν το καταλάβατε, ο κόσμος σας γύρισε την πλάτη και πιστέψτε με, δε φταίει το κρύο.


Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες που δεν άντεξα να καθίσω παραπάνω...


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη