Εντάσεις, ύβρεις, απειλές και ευχολόγια για το χαράτσι της ΔΕΗ!

Εντάσεις, ύβρεις, απειλές, λεκτικές διαμάχες και ευχολόγια χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κυριάρχησε η παρουσία συμπολιτών μας από την Ανοικτή Συνέλευση με σκοπό την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Αγίας Παρασκευής ώστε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος για όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι έως την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.


Στην ουσία χθες είχαμε την κάταληξη μιας σειράς γεγονότων. Συγκεκριμένα:

- μεγάλη συγκέντρωση της Ανοικτής Συνέλευσης στο πάρκο Σπυρούδη για το χαράτσι.

- κυκλοφορία φημολογίας περί απραξίας του δήμου

- διευκρινιστική ανακοίνωση της διοίκησης για όσα έχουν γίνει ως σήμερα

- πρόταση της Νίκης και του Γιάννη Σταθόπουλου για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το Δήμο ώστε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος βασισμένη στο θετικό αποτέλεσμα των 173 κατοίκων του Δήμου Πετρούπολης όπου με τη στήριξη της Νομικής Υπηρεσίας πέτυχαν την έκδοση της προσωρινής διαταγής.


Ακολούθησε μια άναρχη κατάσταση στην αίθουσα όπου με δυσκολία μπορούσε κανείς έστω να καταλάβει ποιος έχει το λόγο και ακούγοντας κατά βάση ευχολόγια όπως η προτροπή για κοινή θέση καταδίκης του χαρατσιού, που μπορεί να ακούγεται όμορφη αλλά τι πρακτικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει;


Τελικά μετά από 1 1/2 ώρα συζήτησης (!) ψηφίστηκε με ψήφους 18 - 10 να συζητηθεί το θέμα. Και τόση ώρα τι έκαναν;

Όμως πολύ σωστά ειπώθηκαν ορισμένα πράγματα στα παρασκήνια, όπως:

1. μπορεί να έχουν επιτυχία τα ασφαλιστικά μέτρου του Δήμου εναντίον ψηφισμένου νόμου του κράτους;

2.υπογράμμισε κι ο Κώστας Κρητικίδης είναι αυτονόητο πως ο Δήμος αν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα δε θα δικαιωθεί καθώς δεν προκύπτει για αυτόν έννομο συμφέρον. Αντίθετα οι πολίτες που προσέφυγαν μόνοι τους δικαιώθηκαν διότι είχαν έννομο συμφέρον. Για αυτό και στην Πετρούπολη ο Δήμος στήριξε, δεν κινήθηκε ο ίδιος. Εδώ έγκειται και η διαφορά με την ανακοίνωση της Νίκης για νομική κίνηση του Δήμου. Άλλο να κινηθεί ο Δήμος και άλλο να στηρίξει με ότι μέσο διαθέτει. Σε αυτό προσθέτω και την πληροφορία από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Φώτη Αλεξόπουλο πως το ΙΝΚΑ δεν κέρδισε την έκδοση προσωρινής διαταγής. Έπειτα φαντάζεστε να τα είχε κερδίσει τι θα ακολουθούσε με το εύρος και το κύρος του Ινστιτούτου;


Πέραν των παραπάνω όμως μου προκάλεσε εντύπωση:

- να βλέπω άτομα κάποιας ηλικίας είτε να βρίζουν τον πρόεδρο του Δ.Σ. με εκφράσεις "άντε γ.... μ...α!" επειδή προσπαθούσε να τηρήσει τον κανονισμό.


- να προκαλούν με σχόλια για να πυροδοτηθεί το κλίμα.


- να απειλούνται άτομα όπως ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Βασίλης Σάρκουλας κατά την ψηφοφορία αν θα συζητηθεί το θέμα ή όχι, ότι αφού ψήφισε όχι (αναγκαστικά, διότι επιθυμούσε τη συζήτηση αφού προηγηθεί η ημερήσια διάταξη) θα πρέπει να προσέχει όταν βγαίνει από το σπίτι του.


- να συζητούν όλοι όμως τόσα όμορφα και ανθρώπινα έξω από την αίθουσα.

- κάποιοι από τον κόσμο δεν ήξεραν ούτε σε ποιους επιτίθενται. Όταν δε γνωρίζεις με ποιους έχεις να κάνεις, τότε σημαίνει πως δεν ασχολείσαι. Όταν δεν ασχολείσαι, τότε μη διαμαρτύρεσαι γιατί απλούστατα φέρεις ευθύνη για αυτό για το οποίο εξανίστασαι.


Εκτιμώ ότι δε θα έπρεπε να τρώμε τις σάρκες μας και χθες είχα τη χαρά να συνομιλήσω με αρκετούς συνδημότες μας που έδωσαν το παρόν. Σε τέτοιες εποχές κοινωνικών διωγμών δεν υπάρχουν ούτε δεξιοί, ούτε αριστεροί παρά μόνο μια κοινωνία που έχει την υποχρέωση να αντισταθεί.


Ο δήμος, οι παρατάξεις και όλοι οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και όλοι μαζί να κάνουμε τις επιλογές που πρέπει και πράγματι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Όχι να κάνουμε κάτι απλά για να λέμε πως το κάναμε.


Και κακά τα ψέμματα, τι θα κερδίσουμε με μια προσωρινή διαταγή; Απλά να πάμε το πράγμα λίγο παρακάτω. Ας αναρωτηθούμε όμως γιατί το ΣτΕ δεν προχώρησε στην έκδοση απόφασης στις αρχές Δεκέμβρη αλλά καθυστερεί; Τι συμβαίνει; Γιατί όταν κάποιοι δικαστικοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους απειλούνται αυτοί με αντικατάσταση κι εμείς με σφάξιμο (μακελειό);


Τυχαία όλα αυτά;


Μαζίδης Στρατής


Νεότερη Παλαιότερη