Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και η θεραπεία τους

Καταρχήν να ευχηθώ στους αναγνώστες του Agiaparaskevi-Guide.gr χρόνια πολλά και ότι καλύτερο σε αυτή τη δύσκολη εποχή.


Πρώτο μας θέμα, τα ψυχοσωματικά συμτώματα και η θεραπεία τους.


Συχνά οι άνθρωποι, φτάνουν στην πόρτα του ψυχολόγου, έχοντας διάφορα συμπτώματα στο σώμα τους. Αυτά είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά συμπτώματα.


Η θεραπευτική εμπειρία, έχει δείξει ότι τα λειτουργικά οργανικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, στομαχικές διαταραχές, αρρυθμίες, κωλικοί κ.λπ.) μειώνονται ή εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα και μάλιστα συχνά πριν ακόμη γίνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που οι θεραπευόμενοι αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και τη ζωή.


Φαίνεται ότι η απόφαση αυτή καθεαυτή να εστιάσουν στην προσπάθεια να κατανοήσουν και να αλλάξουν τα δεδομένα της ζωής τους, τον τρόπο που σχετίζονται  με τους ανθρώπου γύρω τους και κυρίως τα μέλη της οικογένειας τους, τους βοηθάει να ελέγχουν τη λειτουργία του οργανισμού τους. Βέβαια, οι αρρώστιες που εκδηλώνονται σε κάποιο όργανο ή λειτουργία του οργανισμού, π.χ. καρδιά, στομάχι, πνεύμονες, κύτταρο, απαιτούν βαθύτερες ανακατασκευές των σεναρίων μας, των ρόλων μας, του κώδικα που υπάρχει πιθανά και τρεις γενιές πίσω...


Σημασία μεγάλη δίνουμε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές, ψυχικές και σωματικές, με βάση τους αντικειμενικούς και γενικούς στρεσογόνους παράγοντες. Γιατί καθοριστικός παράγοντας για την ψυχολογική και σωματική μας υγεία δεν είναι κάποια a priori στρεσογόνα γεγονότα ή παράγοντες, οι οποίοι αυτοί καθαυτοί προκαλούν την σωματική διαταραχή (όπως άλλωστε και την ψυχολογική), αλλά ο τρόπος που καθένας μας ερμηνεύει αυτά τα ερεθίσματα και τα μηνύματα, στο πλαίσιο των αυτοαναφορικών μας κατασκευών.


 


Μαρία Γρίβα
Ψυχολόγος Μ. Sc.
Τηλ. Γραφ: 210 777 34 98, κιν: 6946 000 712
E-mail: mgriva1@hotmail.com

Νεότερη Παλαιότερη