Προχωρά το νέο δημαρχείο

Ένα δημαρχείο αντάξιο του μεγέθους της φαίνεται πως θα αποκτήσει κάποια στιγμή η πόλη μας -και ίσως όχι πολύ μακριά αν αποφύγουμε τα χειρότερα- και το οποίο λόγω της εξοικονόμησης σημαντικών πόρων που ο δήμος δαπανά σε ενοίκια θα μπορέσει να αποσβεστεί σε ένα διάστημα περίπου 8-9 ετών δίνοντας παράλληλα στην εκάστοτε διοίκηση περισσότερες δυνατότητες για καλύτερη κοινωνική πολιτική.


Η χθεσινή παρουσίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή της υπόθεσης του νέου δημαρχείου καθώς ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 2000 και έληξε το 2002. Η πρώτη σύμβαση με τους αναδόχους έλαβε χώρα το 2005 ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός για τις επιμέρους μελέτες (γεωτεχνικά, στατικά κτλ) ξεκίνησε το 2006 και έληξε το 2008.


Επίσης αναλύθηκε το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου διαφοροποιήθηκαν και οι σχετικές ανάγκες όπως πχ της διαμερισμάτωσης καθώς από τους 180 υπαλλήλους το 2000 σήμερα έχουμε 500 (τι περίεργο!).


Η όλη μελέτη διακρίνεται σε 3 φάσεις.


Η πρώτη φάση (προμελέτη) που έχει ως βασικό αντικείμενο το φορέα ολοκληρώθηκε το 2005 ενώ αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 75% της δεύτερης φάσης (οριστική μελέτη) που αφορά μεθόδους κατασκευής, υλικά και ουσιαστικά αποτελεί μια ποιοτική αναβάθμιση της προμελέτης.


Αναλύθηκαν οι επιμέρους δυσκολίες ανέγερσης δημαρχείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο (πίσω από την εκκλησία και απέναντι από το θερινό κινηματογράφο) καθώς εκτός του ότι είναι στενόμακρο παρουσιάζει εδαφικές ανισοσταθμίσεις 3-4 μέτρων. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο χώρος αυτός σύμφωνα με τον κο Κρητικίδη απαλλοτροιώθηκε το 1964 από το Δήμο ακριβώς για την ανέγερση δημαρχείου.


Στην όλη παρουσίαση ξεχωρίσαμε:


- τις 150 θέσεις υπογείου parking


- το σύγχρονο αμφιθέατρο με φυσικό φωτισμό το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σειρά εκδηλώσεων


- τη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με άνετο χώρο σε εξώστη για τους δημότες


- τους πράσινους χώρους σε διαθέσιμες ταράτσες


Η εξοικονόμιση θα ανέρχεται με σημερινά επίπεδα στις 60.000,00-70.000,00 ευρώ/μήνα όταν μόνο το ενοίκιο του δημαρχείου σήμερα αγγίζει τις 30.000,00.


Επιπρόσθετα λόγω της στενόμακρης αρχιτεκτονικής του κτιρίου δημιουργούνται δύο πλατείας, η μία στον εσωτερικό χώρο και η άλλη μπροστά ως μια φυσική συνέχεια της κεντρικής μας πλατείας. Άραγε θα μπορούσε μελλοντικά να τοποθετηθεί και μια πεζογέφυρα ενοποιώντας τις δύο πλατείες;


Όσον αφορά ένα πιθανό χρονικό ορίζοντα, η Β φάση αναμένεται να εγκριθεί σε 2-3 μήνες ώστε να ακολουθήσει η Γ΄φάση (μελέτη εφαρμογής) για την οποία χρειάζονται άλλοι 3-4 μήνες και κατόπιν αυτής να ξεκινήσει η έκδοση των τευχών δημοπράτησης η οποία όπως αναλύθηκε δε θα πρέπει να απέχει χρονικά από τους διαγωνισμούς ώστε οι τιμές να ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα.


Ουσιαστικά θα μπορούσε σε ένα περίπου χρόνο να ξεκινήσει η ανέγερση και υπό την προϋπόθεση στενής καλής επίβλεψης και ύπαρξης πόρων το έργο να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 2-3 ετών.


Ως προς το κόστος μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 17-18 εκ. ευρώ τα οποία με τις προσφορές μειώνονται κατά 50%.


 Το μόνο ερώτημα το οποίο αναμένεται να το δούμε στην πράξη είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής και κάτω υπό το πρίσμα των επερχόμενων αλλαγών στην περιοχή με την πεζοδρόμηση της Γιαβάση από Αιγαίου Πελάγους ως την πλατεία και της Ηρώων Πολυτεχνείου. Μέχρι τότε όμως, έχει ο Θεός.


Πάρα ταύτα εμείς θα επικοινωνήσουμε και με ειδικό επί του θέματος για μια καλύτερη αξιολόγηση.


Νεότερη Παλαιότερη