Διχάζει η χριστουγεννιάτικη διαμόρφωση της πλατείας!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διίστανται οι απόψεις σχετικά με τη χριστουγεννιάτικη διαμόρφωση της πλατείας. Τα αίτια των φετινών αντιδράσεων είναι αρκετά και από διαφορετικές πηγές.


Συγκεκριμένα υπήρξαν αντιδράσεις από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής καθώς λόγω της τοποθέτησης τόσο των καταστημάτων όσο και του παγοδρομίου με το καρουζέλ δεν απομένει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χώρος μπροστά στον ιερό ναό σε μια περίοδο κατά την οποία η προσέλευση των πιστών αυξάνεται κατακόρυφα. Επιπρόσθετα τίθεται σοβαρό ζήτημα για την ημέρα των Θεοφανείων καθώς θα πρέπει να βρεθεί όχι τόσο ο χώρος για το στήσιμο της εξέδρας όσο για τον κόσμο που θα προσέλθει ο οποίος πέρυσι είχε γεμίσει την πλατεία.


Επιπρόσθετα σοβαρές ενστάσεις διατυπώθηκαν χθες και από τη μείζονα αντιπολίτευση στα πλαίσια της συνέλευσης των "Μαζί" (θα επανέλθουμε με εκτενή ανάρτηση). Ο κος Γιαννακόπουλος ανέφερε (κατόπιν σχετικών αντιδράσεων των επαγγελματιών;) ότι η δημιουργία και ενοικίαση των μικρών υπαίθριων καταστημάτων επί της πλατείας θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα στα αντίστοιχα καταστήματα στην αγορά της Αγίου Ιωάννου που περίμενε ίσως κάποια τόνωση αυτή την περίοδο. Υπογράμμισε ακόμη πως μπορεί να υπάρχει παγοδρόμιο και καρουζέλ αλλά οι δημότες θα πρέπει να πληρώσουν κοντά στα € 10,00 για τα παιδιά τους όταν τα περασμένα χρόνια οι δράσεις του δήμου δεν απαιτούσαν χρήματα από τους δημότες αναφερόμενος στα προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


Η αλήθεια είναι ότι φέτος θα δούμε κάτι διαφορετικό στην πλατεία της πόλης μας. Περισσότερη ζωντάνια και χρώματα σε σχέση με την περυσινή φάτνη από τα απομεινάρια των ελάτων που υπήρχαν προς πώληση. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Στον αντίποδα όμως πράγματι το μαγαζάκι που θα πουλάει ζαχαρωτά και γλυκά θα ανταγωνιστεί υπέρ του δέοντος τα αντίστοιχα καταστήματα της πόλης που δίνουν αγώνα επιβίωσης αναμένοντας πως και τι αυτή την περίοδο μήπως και τονωθεί (;) η ζήτηση. Επίσης πράγματι το παγοδρόμιο με το καρουζέλ συνιστούν κάτι διαφορετικό, επειδή όμως ο ιδιώτης που θα πληρώσει πέραν της εκμίσθωσης και το ρεύμα, θα αναζητήσει τα χρήματα αυτά από τους δημότες και ενδεχομένως με μη ευκαταφρόνητα ποσά.


Το ότι ο δήμος δε θα πληρώσει τίποτε (που το έχουμε ξανακούσει πολλάκις φέτος), μπορεί να είναι καλό για αυτόν και τους αποτυπωμένους αριθμούς αλλά δεν είναι πάντα προς όφελος των δημοτών. Κι είναι γεγονός πως το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης με τις εκδηλώσεις και το τρενάκι σε μια εποχή που δε μας περισσεύει ούτε σεντ, θα μας λείψει. Πόσοι δύνανται να ξοδεύουν τάλιρα και δεκάρικα για λίγα λεπτά διασκέδασης;


Τέλος και η εκκλησία έχει το δίκιο της. Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν πως και στην αγρυπνία της παραμονής της πρωτοχρονιάς γίνεται το αδιαχώρητο, πόσο μάλλον στα Θεοφάνεια. Πώς θα μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν; Πού θα στριμωχθεί όλος αυτός ο κόσμος που πέρυσι προσήλθε για τον εορτασμό;


Η διοίκηση προφανώς ήθελε να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Κινήθηκε όμως όπως φαίνεται αποκλειστικά μόνη της. Η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπολόγισε κάποια σοβαρά ζητήματα μη συνεργαζόμενη εξαρχής με ορισμένους φορείς ώστε να αποφύγει όχι τόσο τις αντιδράσεις που πάντα υπάρχουν, όσο τα αντικειμενικά προβλήματα / ερωτηματικά που ανακύπτουν.


 


Μαζίδης Στρατής


 
Νεότερη Παλαιότερη