Η Αγία Παρασκευή τρώει τις σάρκες της

Με ανάμεικτα συναισθήματα και πολλά ερωτηματικά αποχωρήσαμε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για μια ακόμη φορά αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα με σκοπό να διαμαρτυρηθεί προς τη Δημοτική Αρχή. Προχθές ήταν η σειρά ομάδας γονέων από το 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής με βασικότερο παράπονό τους την αλλαγή του δασκάλου της θεατρικής ομάδας, κου Παγκαλιά ο οποίος τοποθετήθηκε σε άλλο σχολείο της πόλης.


Οι παριστάμενοι (μεταξύ των οποίων και παιδιά) είχαν ως βασικό τους αίτημα τη συζήτηση του θέματός τους στο δημοτικό συμβούλιο. Τελικώς μετά από συζήτηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες για το αν θα συζητηθεί το θέμα με ψηφοφορία 13 υπέρ και 10 κατά (χρειαζόταν μεγαλύτερος αριθμός) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μελλοντική συνεδρίαση.


Στο ενδιάμεσο σημειώθηκαν εντάσεις, ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, υπήρξαν διακοπές της συνεδρίασης και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησε.


Ανάμεσα στα όσα έλαβαν χώρα, αξίζει να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία.


Το πρώτο και βασικότερο είναι η on the record πλέον καταγγελία από πλευράς του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Βουτσινά ότι η παρουσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ομαδών δεν είναι αυθόρμητη αλλά κατευθυνόμενη με σκοπό την παρεμπόδιση της διαδικασίας και να μην προχωρά το δημοτικό έργο αφού υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν.


Επίσης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κος Μουστόγιαννης μίλησε για παράβαση καθήκοντος του δημάρχου όσον αφορά την παύση του κου Παγκαλιά από τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου καθώς δεν υπάρχει απόφαση Δ.Σ. Όμως εξίσου και πλέον σημαντικότερη η απάντηση του προέδρου του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. Βασίλη Σάρκουλα ο οποίος κατήγγειλε ότι οι τέσσερις δάσκαλοι του θεατρικού που βρήκε όταν ανέλαβε ήταν από το 2010 απλήρωτοι και δίχως σύμβαση αλλά κανείς από τους παρευρισκόμενους δε συγκινηθήκε να κινητοποιηθεί και να διαμαρτυρηθεί για αυτό. Προσέθεσε δε πως κανείς δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον οι δάσκαλοι του θεατρικού έγιναν έξι και πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε οκτώ από τέσσερα έως πέρυσι σχολεία.


Σημειώνουμε επίσης τη δήλωση του κου Γιαννακόπουλου πως ο κος Σάρκουλας κάνει εξαιρετική δουλειά στον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. με τη στήριξη όλων των παρατάξεων αλλά καπελώνεται από ορισμένα μέλη του Δ.Σ. που δεν τον αφήνουν να κινηθεί μόνος ενώ μίλησε για διάλυση στο Ωδείο και τα Εργαστήρια Τέχνης. Στο σημείο αυτό παρενέβη εκ νέου ο κος Σάρκουλας διερωτόμενος που υπάρχει η διάλυση από τη στιγμή που και τα δύο λειτουργούν προσθέτοντας πως η αλλαγή προσώπων μπορεί να σηματοδοτεί κάτι καλύτερο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του τέως δήμαρχου "κι όλα αυτά γίνονται γιατί η κα Αντωνοπούλου απέλυσε τον κο Παγκαλιά από το 2ο Γυμνάσιο".


Στο ίδιο μήκος με τους παρευρισκόμενους τόσο όσον αφορά τις διαμαρτυρίες όσο και τους χαρακτηρισμούς ο κος Σταθόπουλος ο οποίος παρομοίασε το δήμαρχο με το Στυλιανό Παττακό. Να αναφέρουμε εδώ ότι αυτή η αντίδραση προκλήθηκε όταν ο δήμαρχος δήλωσε "για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Καμία Ηλέκτρα, η μετάθεση του κου Παγκαλιά ήταν απόφαση του δημάρχου και τέλος".


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε ορισμένες απορίες - επισημάνσεις προς γενικότερο προβληματισμό:


1. ο κος δήμαρχος έχει αντιμετωπίσει και στο πρόσφατο παρελθόν ζητήματα με μερίδα γονέων του 2ου Γυμνασίου. Σαφώς έχει κάθε δικαίωμα η δημοτική αρχή να τοποθετήσει τους θεατρικούς καθηγητές όπως αυτή κρίνει καλύτερα αλλά ποιος ο λόγος μεσούσης της περιόδου να προκαλούνται προστριβές από τη στιγμή που τελικώς ο κος Παγκαλιάς εξακολουθεί να ανήκει στην ομάδα των θεατρικών διδασκάλων; Ήταν αναγκαίο;


2. Όταν ο κος Σάρκουλας αναφέρθηκε στο γεγονός της έλλειψης συμβάσεων των δασκάλων και της μη πληρωμής τους, οι παριστάμενοι δε φάνηκαν να αντιδρούν.


3. Το αν η παρουσία οργανομένων ομάδων γίνεται πάντοτε βάσει μιας κατευθυντήριας γραμμής για παρεμπόδιση του δημοτικού έργου είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Σαφώς δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να καλεί στο τηλέφωνο 30-40 άτομα προσωπικά και να τα προσκαλεί για μπούγιο. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι.


Επίσης από τον καρπό βλέπεις το δένδρο. Προ 20 περίπου ημερών είδαμε έκτροπα που δεν είχαν ξανασημειωθεί. Η δημοτική αρχή μέσα στο συμβούλιο ανέκρουσε πρύμναν σχεδόν σε όλα για το χαράτσι της Δ.Ε.Η. και οι τότε παρευρισκόμενοι έλεγαν ότι θα ανταποκριθούν ως εθελοντές στην καλύτερη στελέχωση του σχετικού γραφείου τη δημιουργία του οποίου οι ίδιοι ζητούσαν. Τελικώς όμως ακόμη αναζητούνται εθελοντές.


Πέραν τούτου, σημειώσαμε την παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου που το είχαμε δει και σε εκείνη τη συνεδρίαση για το χαράτσι. Ήταν από εκείνους που ήρθαν και με τον επιφανειακά ευγενικό αλλά κοφτό απότομο τρόπο του απαίτησε να μην αναρτηθεί μια φωτογραφία από την όλη συνεδρίαση ανάλυσης 200 χ 300 (!). Ομοίως περιφερόταν και προχθές, ενίοτε γελώντας και λέγοντας διάφορες "χαριτωμένες" και άνευ ουσίας ατάκες σε στιγμές ηρεμίας για να δυναμιτίσει το κλίμα. Π.χ. έλεγε "με αυτά που κάνετε στέλνετε τα παιδιά μας στα ναρκωτικά!". Δηλαδή επειδή καλώς ή κακώς άλλαξε ένας καθηγητής θεατρικής, τα παιδιά θα πέσουν στα ναρκωτικά; Είναι απόλυτα κατανοητό γιατί τελικά δεν επιθυμεί ενώ παρεμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο να δει τον εαυτό του στο κάδρο μιας φωτογραφίας.


Έχει ενδιαφέρον όμως για τον ενεργό δημότη να αξιολόγησει το αν υπάρχουν κάποιοι που κάθε φορά μένουν εκτός κριτικής και αντιδράσεων των εκάστοτε παρισταμένων.


4. Αφού τα παιδιά είχαν ελεύθερο χρόνο, θα τον είχαν δαπανήσει καλύτερα σε κάποιο γήπεδο, πάρκο ή πλατεία για την ψυχαγωγία τους. Εκτός αν η παρουσία τους εξυπηρετούσε μια μορφή πίεσης καθώς ακούσαμε μετά κάποια φωνή δίπλα μας να λέει "μα ούτε τα παιδιά δε σέβεστε;"


5. Η απόφαση για τη μετακίνηση ενός θεατρικού διδασκάλου δε θα έπρεπε κανονικά να ληφθεί από τον πρόεδρο του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.;


Συμπερασματικά αναρωτιέται κανείς αν η αλλαγή ενός καθηγητή θεατρικής είναι ένα τόσο σοβαρό θέμα ώστε να παρεμποδίζεται η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και να αποχωρεί η αντιπολίτευση. Θα μπορούσαν μέσα στη γενικότερα λαίλαπα να είχαν καταργηθεί τα θεατρικά προγράμματα κι όμως αντί για αυτό επεκτάθηκαν.


Σε μια εποχή που τα πάντα κόβονται κι εμείς διατηρούμε ότι μπορούμε, δίνεται η εντύπωση πως βρισκόμαστε σε ένα δικό μας διαφορετικό κόσμο.


Σε μια εποχή που αρκετοί συνανθρωποί μας διαλέγουν το δρόμο της ξενιτείας για να μπορέσουν να επιβιώσουν και που παιδιά πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, εμείς έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε για τέτοια ζητήματα;


Μόλις πριν λίγες ημέρες έρχεται ο γιος μου λυπημένος και μου λέει "μπαμπά ο Βασίλης έφυγε, πήγε στη Γερμανία. Δε θα τον ξαναδούμε στο σχολείο". Έφερα στο νου μου αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, πήραν το παιδί τους κι αναχώρησαν για μια ξένη χώρα.


Την ώρα λοιπόν που οι μικροί Βασίληδες φεύγουν, την ώρα που τα παιδιά της πόλης μας ξενιτεύονται, πολιτικοί ταγοί και Δ.Σ. Συλλόγων ολιγάριθμων ενεργών μελών εκτιμούν πως υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και ενέργεια η Αγία Παρασκευή να τρώει τις σάρκες της.


Ας κλείσουμε θεατρικά με Λουίτζι Πιραντέλο: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!


Μαζίδης Σρατής

Νεότερη Παλαιότερη