Τα σημάδια δείχνουν πως το έργο της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου οδεύει προς τις καλένδες

 

Η επίσκεψη του εργολάβου που έχει αναλάβει από την Περιφέρεια Αττικής το έργο της κατασκευής του νέου δημαρχείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από τα όσα αναφέρθηκαν σε συνάντηση και όσα ακούσαμε το Δήμαρχο να αναφέρει στον Επικοινωνία FM, να αναδείξει ορισμένα ακόμη ερωτήματα τα οποία είχαν τεθεί μέσω άρθρων σε προγενέστερο χρόνο στην ιστοσελίδα μας.

Του Στρατή Μαζίδη

Όπως ήδη ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανάμεσα στην υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια και το ξεκίνημα των έργων χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν, ίσως το πιο βασικό στάδιο της κατασκευής που είναι τα τρία υπόγεια γκαράζ, να τα προλάβει ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις, συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι που οφείλεται αυτή η χρονοτριβή;

Αρκετοί μάλιστα θέτουν το ερώτημα για ποιο λόγο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Δήμου Χαλανδρίου ο οποίος έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την ανέγερση του Δημαρχείου του αλλά ζήτησε και πέτυχε να έχει αυτός την ευθύνη του έργου λαμβάνοντας τη χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι την περίοδο 2014-2019 είχαμε μία δημοτική αρχή φιλικά κείμενη στην τότε πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα, αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο τα εναποθέσαμε όλα σε αυτήν με αποτέλεσμα στο μεν Χαλάνδρι το Δημαρχείο που ξεκίνησε την ίδια περίοδο να οδεύει προς ολοκλήρωση ενώ εμείς κοιτάμε μία μεγάλη τρύπα.

Επίσης τίθεται και το ερώτημα αν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μπορούσε κάποιες χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε από την Περιφέρεια όπως τα δύο εκατομμύρια για το κολυμβητήριο, το ένα εκατομμύριο για την πλατεία Αγίου Ιωάννου ή τα 2 εκατομμύρια για την κατασκευή του παιδικού σταθμού στα Πευκάκια, λόγω των ειδικών συνθηκών και στα πλαίσια της αποτροπής των χειρότερων να τα κατευθύνει στον κουμπαρά της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου.

Ωστόσο ο κατασκευαστής ανέδειξε ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα όπως το ότι υπάρχουν μελέτες του έργου οι οποίες θεωρούνται ξεπερασμένες. Για παράδειγμα ενημέρωσε πως ο προβλεπόμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός δεν υπάρχει πια στην αγορά!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να γίνουν καινούργιες μελέτες. Τις μελέτες αυτές - θεωρητικά - θα εκπονήσει η κατασκευάστρια εταιρεία, όμως δεν συντάσσονται από τη μία μέρα στην άλλη ενώ θα πρέπει να σταλθούν στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας για να εγκριθούν. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα επιπλέον έξοδα, θα μετρήσουμε ακόμα περισσότερο χαμένο χρόνο αν τελικά το έργο δεν εγκαταλειφθεί οριστικά από την Περιφέρεια κι ενώ βρισκόμαστε σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων και συγκοινωνούντων δοχείων υπό την έννοια πως τίποτε δε μένει ανεπηρέαστο.

Φυσικά προκύπτει το ερώτημα αν υπήρξε αντίδραση από την Περιφέρεια Αττικής μελετώντας το φάκελο που εστάλη από το Δήμο μας για το Δημαρχείο σχετικά με τις ξεπερασμένες μελέτες ή αν κατά την ελληνική πρακτική το άφησε για παρακάτω.

Εν κατακλείδι πήγαμε πριν λίγα χρόνια με μελέτες τότε σχεδόν εικοσαετίας να δεσμεύσουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό από την Περιφέρεια Αττικής για ένα ξεπερασμένο Δημαρχείο που σχεδιάστηκε μία άλλη εποχή με διαφορετικές ανάγκες αντί να πάρουμε τα χρήματα αυτά δημιουργώντας υποδομές στην πόλη για να τις χαίρονται οι πολίτες [πχ κολυμβητήριο, ήπιο αθλητικό πάρκο στα Πευκάκια, ενεργειακή αναβάθμιση κι ανακαινίσεις σχολικών μονάδων] και παράλληλα να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή τότε αγορά ακινήτων αποκτώντας ένα έτοιμο κτίριο για δημαρχείο.

Φανταστείτε πχ μια ναυτιλιακή εταιρεία να ζητά από ένα ναυπηγό να της σχεδιάσει ένα σύγχρονο δεξαμενόπλοιο σήμερα [2024] και να προχωρήσει τη ναυπήγηση το 2045. Γίνονται ποτέ αυτά;

Σε όλα αυτά συνυπολογίστε το ότι 50 ημέρες μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια και ο νέος Περιφερειάρχης δε βγήκε εξαρχής ξεκάθαρα να εγγυηθεί τη συνέχιση των εργασιών.

Συνεπώς να μην απορεί κανείς αν το έργο του Δημαρχείου εγκαταλειφθεί οριστικά από την Περιφέρεια Αττικής. Κάτι που δεν απαραίτητο να μας βγει σε κακό...

Νεότερη Παλαιότερη