Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων: Κάποιες πρώτες σκέψεις

pixabay / meineresterampe
Τα παλιά χρόνια τα Νομικά Πρόσωπα ήταν η χαρά των Δημοτικών Αρχών αλλά και των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, υπό την έννοια πως σε πολιτικό επίπεδο τους έλυναν τα χέρια. Η εκάστοτε εκλεγμένη Δημοτική Αρχή όχι μόνο είχε να μοιράσει έμμισθες θέσεις ευθύνης σε όλα τα εκλεγμένα μέλη της συμπολίτευσης, αλλά ενίοτε δεν επαρκούσαν τα στελέχη για να καλυφθούν οι θέσεις. Χώρια το γεγονός πως έπρεπε να ορίσει και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. 

Του Στρατή Μαζίδη

Ομοίως οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις είχαν κι αυτές κάποιες θέσεις να μοιράσουν στα στελέχη τους και έτσι να τα κρατούν ζεστά και ενεργά. Άλλωστε στα Νομικά Πρόσωπα εκτός από τον ορισμό των τακτικών μελών, είχαμε και τα αναπληρωματικά μέλη.

Ωστόσο αυτή η δυνατότητα περικόπηκε σε μεγάλο βαθμό το 2011 όταν περιορίστηκε δραστικά ο αριθμός των Νομικών Προσώπων που μπορούσε να έχει ένας Δήμος. Η Αγία Παρασκευή πέτυχε τότε να κερδίσει επιπλέον την αυτοτέλεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης χάρη στις προσπάθειες τις τότε απερχόμενης προέδρου της, κ. Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση.

Σήμερα καταργούνται σχεδόν όλα τα Νομικά Πρόσωπα. Ελάχιστα εξαιρέθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Κανένα από το δικό μας Δήμο. Άραγε κατεβλήθη κάποια προσπάθεια; Κανείς δε γνωρίζει μιας και η ενημέρωση, ήταν που ήταν προβληματική, έχει εξαφανιστεί εντελώς εδώ και δύο μήνες.

Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων λογικά θα φέρει μια σειρά αρκετών γραφειοκρατικών διαδικασιών που είναι η...χαρά του κάθε εργαζόμενου, μέχρι να δημιουργηθεί η νέα τάξη. Επίσης τίθεται ένα ερώτημα ως προς την ευελιξία / ταχύτητα κάποιων αποφάσεων αφού τα Νομικά Πρόσωπα είχαν τις δικές τους Διοικήσεις και Διοικητικά Συμβούλια. Πλέον όλα αυτά θα πρέπει να υλοποιούνται σε επίπεδο Δήμου και να περνούν μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης θα χρειαστούν αρκετές αλλαγές στο οργανόγραμμα του Δήμου αφού θα πρέπει να ενσωματώσει τις διαρθρωτικές δομές των Νομικών Προσώπων. Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα που καταργούνται και οι Σχολικές Επιτροπές οι οποίες είχαν σημαντική προσφορά και έλυναν προβλήματα. Τέλος θα πρέπει να φανεί στην πράξη το πως θα συνεργάζονται μεταξύ τους όλες αυτές οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες πια του Δήμου με τα κεντρικά ενώ κάποιοι αντιδήμαρχοι ενδεχομένως θα είναι πιο πρακτικό να μετακομίσουν στα γραφεία των μέχρι χθες Νομικών Προσώπων.

Στον αντίποδα θα υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος ενώ κάποιες δράσεις που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να περιμένουν να έρθει η άνοιξη για να εγκριθούν από το κεντρικό κράτος οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων, τώρα μέσα στα πλαίσια του Δήμου θα ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Επίσης σταματά και το διαχρονικό πρόβλημα των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων να περιμένουν πότε την τακτική και πότε την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου.

Εν κατακλείδι, η κατάργηση των Νομικών Προσώπων είναι αρνητική από πολιτική σκοπιά [περισσότερο για την αντιπολίτευση αφού η συμπολίτευση έχει κάτι να μοιράσει]. Η πρακτική θα φανεί στην πράξη και θα κριθεί από τους δημότες.
Νεότερη Παλαιότερη