Έγινε κι αυτό: Να ψηφίζει τη μη αύξηση των Δημοτικών Τελών η αντιπολίτευση και να ρίχνει "λευκό" η Δημοτική Αρχή

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε χώρα το πρωτοφανές παράδοξο μία δημοτική αρχή να μην ψηφίζει τα δημοτικά τέλη που φέρνουν προς εισήγηση οι αρμόδιες υπηρεσίες επί των ημερών της και στον αντίποδα να τα υπερψηφίζουν τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Αλλάζουμε, Νίκη, Νέα Αρχή). Τα δημοτικά τέλη για να περάσουν χρειάζονταν 17 ψήφους ωστόσο δε συγκεντρώθηκαν καθώς υπήρχαν απουσίες από την αντιπολίτευση, και επομένως ισχύει η αντίστοιχη απόφαση της περσινής χρονιάς που προέβλεπε μηδενική αύξηση. Με απλά λόγια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος πέτυχε με αυτόν τον παράδοξο τρόπο το αποτέλεσμα επιθυμούσε. 

Του Στρατή Μαζίδη

Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Ζορμπάς ανέλυσε τις αιτίες του αρχικά εκτιμηθέντος ελλείμματος [η πληρωμή κάποιων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και ιδίως η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού] και υπενθύμισε ότι επί των ημερών του τα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση τον μπλοκάρισε και δεν του επέτρεπε μικρές αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη ώστε να μην είχε δημιουργηθεί το σε πρώτο στάδιο έλλειμμα. Επίσης αμφισβήτησε τον όλο εξορθολογισμό δαπανών για τον οποίον μίλησαν τόσο υπηρεσίες όσο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Μυλωνάκης και άνοιξε το θέμα των οικοπέδων στη Λεωφόρο Μεσογείων για τη δημιουργία του αμαξοστασίου αμφισβητώντας την πρόθεση της επόμενης Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει τα οικόπεδα σημειώνοντας πως η ακύρωση αυτής της απόφασης συνέβαλε στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος που σε πρώτη φάση είχε εκτιμηθεί. Προειδοποίησε μάλιστα τον κ. Μυλωνάκη να μη χρειαστεί στη συνέχεια της επόμενης χρονιάς να δανειστεί τα χρήματα που εκτιμά ο ίδιος πως θα λείψουν από το δήμο λόγω της μηδενικής αύξησης των δημοτικών τελών.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος κράτησε αποστάσεις απέναντι στην στάση του δημάρχου τονίζοντας πως έπρεπε να είχαν αποφευχθεί οι συγκρούσεις και ότι όφειλε η Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με τη διάδοχό της να φέρει τα Δημοτικά Τέλη. Υπενθύμισε πως επί των ημερών του αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα θυμίζοντας τον κ. Ζορμπά ότι απαιτούσε από αυτόν μειώσεις 30% στα Δημοτικά Τέλη, αντί για 5%.

Ο κ. Οικονόμου σε αντιδιαστολή με τον κύριο Ζορμπά είπε ότι η διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα είναι μέσα στις δυνατότητές του Δήμου Αγίας Παρασκευής κάνοντας λόγο για πολλές ανακρίβειες στα όσα είπε ο Δήμαρχος ενώ έκανε αρκετές προτάσεις για τα θέματα που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα που θα συμπιέσουν τα κόστη για το δήμο.

Ο κ. Μυλωνάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι ο δήμαρχος κινδυνολογεί και ανέλυσε το πως μαζί με τις υπηρεσίες έψαξαν βήμα προς βήμα τους κωδικούς εξορθολογίζοντας αρχικές εγγραφές. Επίσης ενημέρωσε το σώμα ότι συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων στη Μεσογείων τα οποία ξεκαθάρισε πως θα αποκτήσει ο δήμος για να μεταφέρει εκεί το αμαξοστάσιο του και αποκάλυψε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή θα ενέπλεκε το δήμο σε περιπέτειες καθώς οι συνιδιοκτήτες του τρίτου από τα δύο οικόπεδα δεν συμφωνούν με την πώληση και συνεπώς η υπογραφή ενός προσυμφώνου και για τα τρία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες να προχωρήσει ο δήμος στην αγορά σε πρώτη φάση των δύο οικοπέδων για τα οποία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα Τα οποία όμως θα εξοφληθούν σε βάθος τριετίας και όχι μέχρι τον Απρίλιο. Αυτό και μόνο εξαφανίζει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το αρχικά εκτιμηθέν έλλειμμα πού όμως δεν υπάρχει.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο απερχόμενος δήμαρχος σε ραδιόφωνα να δηλώνει ότι δεν ψηφίζει αύξηση στα Δημοτικά τέλη αξιώνοντας από την επομένη δημοτική αρχή να χρεωθεί με το καλημέρα τις συνέπειες της δικής του διοίκησης, αλλά στο δημοτικό συμβούλιο να υπεραμύνεται της αύξησής τους. 

Το βίντεο της συνεδρίασης

 

Μερικές σκέψεις

👉 Το ζήτημα των δημοτικών τελών επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε μία πρώτη παγίδα για την επόμενη δημοτική αρχή πριν καν αναλάβει. Ωστόσο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος πέτυχε να βρει λύσεις οι οποίες είναι προς το συμφέρον του δήμου όπως το γεγονός της εξόφλησης των οικοπέδων σε βάθος τριετίας και όχι μέχρι τον Απρίλιο. Ένα άλλο παράδειγμα το οποίο πληροφορηθήκαμε αφορά σε κωδικό συντήρησης οχημάτων της υπηρεσίας περίπου 300 χιλιάδων το οποίο ενώ έχει ορίζοντα τριών ετών, σε πρώτο χρόνο είχε εγγραφεί στο σύνολο του για το 2024. Επίσης είχαν υπολογιστεί οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς όμως το αντίστοιχο έσοδο καθώς το κράτος έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει αυτή τη δαπάνη.

👉 Παρακολουθώντας κάνεις την επικαιρότητα δεν μπορεί να καταλάβει τι επιθυμεί η απερχόμενη δημοτική αρχή; Αφού από ραδιοφώνου δεν ήθελε να ψηφίσει αύξηση των τελών, για ποιο λόγο δεν ψήφισε τα δημοτικά τέλη τα οποία εισηγήθηκε η υπηρεσία, την οποία τρόπον τινά αμφισβητεί επιλέγοντας το λευκό; Από την άλλη αφού στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος ήθελε αυξήσεις, γιατί δεν τις έφερε ο ίδιος; Τελικά τι θέλει αύξηση ή όχι;


👉 Ο απερχόμενος δήμαρχος έχει ένα δίκιο να θυμάται τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια κατά την ψήφιση των δημοτικών τελών. Στον αντίποδα όμως έχουν και ένα δίκιο οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όταν σημειώνουν πως ο δήμαρχος δεν τους ποτέ κάλεσε για μία αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση των δεδομένων ώστε να πειστούν κι αυτοί για την αναγκαιότητα της αύξησης των δημοτικών τελών τα περασμένα χρόνια ή της άμεσης απόκτησης του εξοπλισμού σε σύντομο χρόνο αλλά όπως τόνισαν χθες οι κ.κ. Σταθόπουλος και Μυλωνάκης λάμβαναν τις εισηγήσεις την τελευταία στιγμή.

👉 Περίμενα με ενδιαφέρον να ακούσω την άποψη δύο ακόμα ανθρώπων. Αρχικά του πολιτικού προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας κ. Κωστόπουλου και φυσικά του νέου επικεφαλής της παράταξης "αγία Παρασκευή - η πόλη μας", κ. Σάρκουλα. Όμως δε ζήτησαν το λόγο για να τοποθετηθούν.

👉 Είναι θετικό ότι ο νέος δήμαρχος από τώρα ζητά τη συνεργασία όλων των παρατάξεων ξεκαθαρίζοντας από μικροφώνου πως δεν σκοπεύει να επαναπαυτεί πάνω στην άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μυλωνάκης φάνηκε θετικός σε μία πρόταση του Γιώργου Οικονόμου. Αυτό που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν οι προηγούμενοι δήμαρχοι της πόλης είναι πως το να κάνεις την αντιπολίτευση αν όχι συμμέτοχο των αποφάσεων, τουλάχιστον κοινωνό των όσων συμβαίνουν δείχνοντας ένα σεβασμό απέναντι στο ρόλο τους, όχι μόνο δεν σε περιορίζει / υποβαθμίζει / βάζει σε κίνδυνο [και ό,τι άλλο θέλετε], αλλά σε αναβαθμίζει και το βασικότερο, κάνει καλό στην πόλη αφού περιορίζει το τοξικό κλίμα και δημιουργεί μία έξωθεν καλή μαρτυρία.

Νεότερη Παλαιότερη