Τελικά φαίνεται πως είχε τα γένια και τα χτένια για τα Δημοτικά Τέλη

pixabay / Macroodry
Το κυρίαρχο θέμα βεβαίως, το μεγαλύτερο είναι τα ανταποδοτικά τέλη [...] και ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός θα τον φτιάξει, θα τον ψηφίσει μόνος του από την στιγμή που έχει την πλειοψηφία τον καινούργιο χρόνο [...] Για τα δημοτικά τέλη η Υπηρεσία ζητάει για να μπορέσουν να ισορροπήσουν μια αύξηση 20%. Να πάρει την ευθύνη να τη φέρει μόνος του και να την ψηφίσει. Δε θα περάσει βέβαια γιατί θέλει 17 ψήφους. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι θα κάνει, όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια.

Τα παραπάνω είχε αναφέρει στη συνέντευξή του πριν από περίπου ένα μήνα στον Επικοινωνία FM ο απερχόμενος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Ζορμπάς όσον αφορά τα Δημοτικά Τέλη μεταθέτοντας την ευθύνη της ψήφισής τους στο νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Γιάννη Μυλωνάκη.

Του Στρατή Μαζίδη

Ο τελευταίος φάνηκε να ρίχνεται κατευθείαν στα βαθιά πριν καν ορκιστεί καλούμενος να αναλάβει να διεκπεραιώσει καθήκοντα κι ευθύνες τρίτων. Ωστόσο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Μυλωνάκης, που μέσα από αυτήν την ιστορία εκτελεί χρέη de facto Δημάρχου [χώρια το γεγονός πως ενημερώνει τακτικά τον κόσμο για όλες τις κινήσεις του, ενώ έχει χαθεί σχεδόν κάθε ενημέρωση από το Δημαρχείο εδώ και 40 ημέρες], ξεκαθαρίζει ότι τελικά τα δημοτικά τέλη δεν πρόκειται να αυξηθούν, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 

- Μετά από συνεργασία του εκλεγμένου δημάρχου με την Οικονομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας, η οποία έγινε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, αναλύθηκαν ένα προς ένα τα οικονομικά δεδομένα και επήλθαν όσες εξορθολογήσεις δαπανών ήταν απαραίτητες.

- Με βάση τον παραπάνω εξορθολογισμό των δαπανών προέκυψε ότι ουδεμία ανάγκη υπάρχει για αύξηση των δημοτικών τελών του 2024, οπότε η εισήγηση είναι αυτά να παραμείνουν αμετάβλητα. 

Ωστόσο δημιουργείται μια απορία. Πώς είναι δυνατόν από ένα έλλειμμα που φημολογείτο ότι κυμαινόταν σε περίπου 1,1 εκ. ευρώ να φτάνουμε σε ισοζύγιο ή ακόμη και πλεόνασμα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες;

Το κλειδί κρύβεται από ό,τι μαθαίνουμε στην "εξορθολόγηση δαπανών". Δίχως να έχουν κυκλοφορήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις του νέου Δημάρχου με τα υπηρεσιακά στελέχη, ένα παράδειγμα σχετίζεται με δαπάνη που αφορά βάθος τριετίας αλλά είχε εγγραφεί εν όλω για το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως μάθουμε περισσότερα κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη.

Ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν κάθισε κι αυτός όπως ο κ. Μυλωνάκης να ξεψαχνίσει με τις υπηρεσίες τους κωδικούς έναν προς έναν, αλλά πήρε μια αρχική εισήγηση, την έκανε είδηση μέσω ραδιοφώνου και την πέταξε σαν καυτή πατάτα στο διάδοχό του; Και φυσικά γιατί δεν κινήθηκε αντίστοιχα και κανείς άλλος από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή σε μια παρόμοια κατεύθυνση επιμέρους εξέτασης των κωδικών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυλωνάκης είναι ο μόνος που δε γλίστρησε στην μπανανόφλουδα που του έριξαν

Κι ανακύπτει το ερώτημα, πέραν των υπολοίπων παρατάξεων, τι προτίθεται να πράξει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Θα ψηφίσει τα Δημοτικά Τέλη καθώς θα έρθουν προς συζήτηση χωρίς αύξηση; Ποια στάση θα κρατήσει ο κ. Σάρκουλας ως νέος αρχηγός της παράταξης που μέχρι χθες ηγείτο ο κ. Ζορμπάς αλλά και όλα τα στελέχη; Άλλωστε η εισήγηση θα έχει την υπογραφή υπηρεσιακών παραγόντων.

Όμως στην ανακοίνωση του νέου Δημάρχου υπάρχει επίσης σημαντικό. Σε αντίθεση με προηγούμενους Δημάρχους που άλλαζαν ρητορική μετά την εκλογή τους, αναγνωρίζει πως στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει πρόβλημα και ότι οι δημότες θα πρέπει πρώτα να δουν πράγματα πριν τους ζητηθεί το παραμικρό.

Νεότερη Παλαιότερη