Πως ο Γιάννης Μυλωνάκης κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήρθε ως μία μεγάλη έκπληξη, ωστόσο καθώς περνά ο χρόνος και ξαναβλέπει κανείς τις λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεται ότι τελικά δεν ήταν τυχαίο. Η είσοδος του Γιάννη Μυλωνάκη στο δεύτερο γύρο και μάλιστα έχοντας την πρώτη θέση έρχεται να αναδείξει κάποιες σταθερές πραγματικότητες που συνήθως τις προσπερνάμε χωρίς να δώσουμε τη δέουσα προσοχή.
 
✒ Του Στρατή Μαζίδη

Θα αναλύσουμε την εκλογική νίκη του κ. Μυλωνάκη ξεκινώντας από το αποτέλεσμα του 2019. Στην τότε εκλογική αναμέτρηση στόχευε τη δεύτερη θέση, φαινόταν πως είχε σίγουρη την τρίτη αλλά στην τελευταία στροφή ήρθε τέταρτος χάνοντας στις λεπτομέρειες που, όπως αποδείχθηκε, διόρθωσε στην πορεία.

Ποιες ήταν λοιπόν αυτές οι κινήσεις που έφεραν έναν άνθρωπο από την τέταρτη θέση στην πρώτη;

👉 Το πρώτο και κυριότερο είναι πως ο κ. Μυλωνάκης πέτυχε να κρατήσει την παράταξη του συμπαγή χωρίς ούτε μία απώλεια παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο φορές προσεγγίστηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή για προγραμματική συνεργασία. Αντίθετα ο κ. Οικονόμου έχασε - και με τη μη ευέλικτη πολιτικά στάση του - σχεδόν με το καλημέρα τον Τίμο Κωστόπουλο, στη συνέχεια αποχώρησε η Μίνα Μουχτούρη για να μεταπηδήσει στην Περιφέρεια και στο τέλος ανεξαρτητοποιήθηκε η Βάνα Νικολακοπούλου για να πολιτευθεί με την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ζορμπά.

👉 Εν συνεχεία ο κ. Μυλωνάκης δεν ήταν διαρκώς απέναντι στη δημοτική αρχή. Υπήρχαν φορές πού έκανε έντονη αντιπολίτευση, που ενδεχομένως σήκωσε θέματα τα οποία δεν απασχολούν την κοινή γνώμη όπως η ονοματοδοσία των αθλητικών χωρών, αλλά δεν έβαλε τρικλοποδιές και δεν προσπάθησε να σταματήσει σημαντικές κινήσεις ή αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής προς όφελος του δήμου όπως η αγορά εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας.

👉 Το τρίτο είναι ότι το 2019 ακουγόταν το ερώτημα "αν μπορεί ο Μυλωνάκης". Το γεγονός ότι ηγήθηκε της παράταξης και την κράτησε αλώβητη δείχνει εκ του αποτελέσματος πως έκανε αρκετούς να μην αναρωτιούνται πια. Πόσους; Τόσους όσους χρειάζεται για να ξεκινήσει στην κούρσα της Κυριακής από την πρώτη θέση.
 
❕ Ήταν η μοναδική παράταξη που αύξησε πραγματικά ουσιαστικά τις ψήφους της ώστε την ώρα που άλλοι έχαναν το 1/2 και το 1/3 των ψηφοφόρων τους, χάνοντας 3.000 και 2.000 αντίστοιχα. Οι "Αλλάζουμε" πέτυχαν να κερδίσουν επιπλέον 1.312 ψήφους. Συνεπώς, αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί για τον Γιάννη Σταθόπουλο ότι ήρθε δεύτερος χάνοντας λιγότερο από τον Βασίλη Ζορμπά, αφού απώλεσε δυνάμεις, δεν μπορεί να πει το ίδιο για κάποιον που αύξησε τη δύναμή του κατά περίπου 25% πηγαίνοντας από τους 3.738 στους 5.050 ψήφους.

👀 Επίσης εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σε όλη τη διάρκεια της θητείας διατηρούσε σχέσεις, επαφές και δεσμούς με πρόσωπα από άλλους χώρους τα οποία τον ενίσχυσαν με την παρουσία τους στο ψηφοδέλτιο ή με την στήριξη ανθρώπων του ψηφοδελτίου. 
 
👉 Την ώρα που για άλλη μια φορά άλλοι τσακώνονταν για χρίσματα, στηρίξεις και εμφανίσεις βουλευτών κομματικοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα πράγματα, η παράταξη Μυλωνάκη, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, προέβαλε μια άλλη οπτική η οποία έπεισε πολλούς δημότες.

🔀 Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό άλλαξε την στρατηγική και το προφίλ που επιχείρησε να περάσει το 2019. Για παράδειγμα αυτή τη φορά δεν είχε εκλογικό κέντρο στην εξορία του Αδάμ αλλά στο καλύτερο σημείο και πέρασμα της πόλης. Επίσης άλλαξε ακόμα και τον τρόπο που ντύνεται καθώς έβγαλε το τζιν και φόρεσε κοστούμι. Αυτά μπορεί να μοιάζουν μικρά και ασήμαντα αλλά ο καθένας από μας είναι διαφορετικός, έχει τη δική του αντίληψη και στα σημεία δεν γνωρίζεις ποτέ τι μπορεί να ξεχωρίσει. 

👉 Το 2019 με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι υποψήφιοι του συνδυασμού δε δούλεψαν. Απλά περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο εκλογικό κέντρο κουβεντιάζοντας. Το 2023 κινήθηκαν εντελώς διαφορετικά. Έτρεξαν, έκαναν συγκεντρώσεις, μπήκαν σε σπίτια.

👉 Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας ήταν ότι επήλθε η λεγόμενη κόπωση της κοινής γνώμης από την κυριαρχία των ίδιων προσώπων για παραπάνω από 20 χρόνια. Φυσικά ο κ. Μυλωνάκης δεν είναι το νέο. Σε σχέση όμως με τους κ.κ. Ζορμπά, Γιαννακόπουλο και Σταθόπουλο είναι πολύ νεότερος, είτε ηλικιακά είτε σε νοοτροπία. Έχει ασκήσει διοίκηση αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό και χρονική έκταση που να μπορεί να πει κανείς ότι μπούχτισε τον κόσμο.

Όπως μου ανέφερε στέλεχος της απερχόμενης δημοτικής αρχής ο κόσμος την Κυριακή αποφάσισε να ξεμπερδέψει με όλους τους παλαιότερους δεδομένου πώς ούτε ο Βασίλης Γιαννακόπουλος πέτυχε την εκλογή του στην Περιφέρεια. Εφόσον ισχύει αυτό, τότε απομένει να δούμε αν θα επαληθευτεί σε λίγα εικοσιτετράωρα από σήμερα.

👉 Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι η αντιπολίτευση του κ. Μυλωνάκη δεν χαρακτηριζόταν από το προσωπικό στοιχείο όπως συνέβη με τον Γιάννη Σταθόπουλο αλλά και τον Γιώργο Οικονόμου οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν ποτέ το αποτέλεσμα του 2019. Το αποκορύφωμα αυτής της προσέγγισης δεν είναι άλλο από την αποστροφή του κ. Σταθόπουλου στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου όταν είπε πως το πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής λέγεται Βασίλης Ζορμπάς αντί πχ πεζοδρόμια, έλλειψη αθλητικών χωρών, ημιτελές κολυμβητήριο και μία ακόμα σειρά θεμάτων τα οποία και αυτός είχε την ευκαιρία στο παρελθόν από τη θέση του δημάρχου να επιλύσει. Αυτή η στάση ήδη εξαργυρώθηκε σε πρώτο χρόνο στην κάλπη με την απώλεια του 1/3 της εκλογικής του απήχησης.

Τέλος όπως έδειξε το αποτέλεσμα της Κυριακής, ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο Βασίλης Ζορμπάς που είχε διατελέσει ξανά στο παρελθόν δήμαρχος, οι πολίτες δε δίνουν καμία πίστωση χρόνου, αντίθετα περιμένουν με το καλημέρα να δουν ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο.

Αυτά είναι τα στοιχεία που έφεραν τον κ. Μυλωνάκη στην πρώτη θέση της πρώτης Κυριακής. Ο δρόμος για αυτόν εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Απεναντίας δεν αποκλείεται ορισμένοι, γαλάζιας απόχρωσης, για λόγους προσωπικής δικής τους ανέλιξης να προτιμούσαν μία επανεκλογή Σταθοπούλου. Ωστόσο οι ψηφοφόροι που το 2019 απομάκρυναν τον κ. Σταθόπουλο επιλέγοντας τον κ. Ζορμπά που είχαν απομακρύνει το 2014 για να εκλέξουν τον κ. Σταθόπουλο, τώρα δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που έχουν δοκιμάσει και απορρίψει αλλά διαθέτουν και μία διαφορετική επιλογή και αυτό είναι ένα σημαντικό αβαντάζ για τον επικεφαλής των "Αλλάζουμε".

Νεότερη Παλαιότερη