Πρώτο συμπέρασμα και ανησυχητικό μήνυμα για το μέλλον - Ο θρίαμβος της αποχής

pixabay / Bru-nO
Στην Αγία Παρασκευής έχει συντελεστεί μια σημαντική πολιτική ανατροπή με την είσοδο του κ. Μυλωνάκη στο δεύτερο γύρο έχοντας την pole position και τον αποκλεισμό του εν ενεργεία δημάρχου κ. Ζορμπά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Αγία Παρασκευή. Αυτά όμως θα τα δούμε αναλυτικά στα αμέσως επόμενα κείμενα μόλις έχουμε το 100% των αποτελεσμάτων.

Του Στρατή Μαζίδη

Η δική μας εκτίμηση μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα δικαιώθηκε πανηγυρικά καθώς καταγράφεται ένας θρίαμβος της αποχής. Συγκεκριμένα η αποχή ανέρχεται στο 49,93% στο 64,63% της ενσωμάτωσης. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν 35,80%, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 55,55% κι αυτό σε μια πόλη η οποία δεν έχει λύσει τα προβλήματά της. Πεζοδρόμια, καθαριότητα, περιορισμένες αθλητικές υποδομές, απουσία αποτελεσματικής πολιτικής για τα αδέσποτα κ.ο.κ., που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρούν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στους 2 ψηφοφόρους με την αποχή του θεωρεί, πρώτον πως όλοι είναι ίδιοι, ενώ είχε οκτώ επιλογές και δεύτερον ότι μάλλον έχει πάρει απόφαση πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δε θα λυθούν ποτέ. Ωστόσο περισσότερο πλήττεται ο νικητής της προηγούμενης φοράς καθώς η αποχή πάντα εκφράζει σε πρώτο χρόνο δυσαρέσκεια προς τους εν ενεργεία κρατούντες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεντρώσεις που είδαμε, δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες του παρελθόντος, χώρια το γεγονός πως ήταν πολύ λιγότερες, ενώ γενικότερα ζωηρή κίνηση από πολίτες στα εκλογικά κέντρα δε διαπιστώθηκε. 

Επιπλέον, θα είναι ενδιαφέρον όταν έχουμε το 100% των αποτελεσμάτων να δούμε σε απόλυτους αριθμούς τις ψήφους που έλαβαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και να τις συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες του 2019 ώστε να διαπιστώσουμε τι πραγματικά έχει συμβεί στην πόλη μας αλλά και στην απήχηση στην κοινωνία των πολιτικών πρωταγωνιστών της.

Τέλος είναι πολύ πιθανό καθώς η ΝΔ τοπικά τέθηκε εκτός μάχης από την πρώτη Κυριακή κι ενώ σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες φορές στο παρελθόν η ανατροπή της δημοτικής αρχής έχει ήδη συντελεστεί, η αποχή να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη.

Κι αυτό είναι το κλειδί της νίκης της επόμενης Κυριακής. Όποιος σταθεί καλύτερα απέναντι στην αποχή θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επικρατήσει. Απλώς δεν είναι σίγουρο αν αμφότεροι οι διεκδικητές ξεκινούν από την ίδια αφετηρία απέναντι στην αποχή. Αυτό θα το καταλάβει κανείς βλέποντας τους αριθμούς.

Διαβάστε επίσης > Λες και τους έκοψε ο κρεοπώλης τους ψηφοφόρους με χασαπομάχαιρο - Τέλος εποχής με πρωτοφανή απώλεια δυνάμεων από το 2019

Νεότερη Παλαιότερη