Η αποστροφή - δίκοπο μαχαίρι του Γιάννη Σταθόπουλου που τάραξε τα νερά

φωτογραφία από το fb της "Νίκης των Πολιτών"
«Το πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής ακούει στο όνομα Βασίλης Ζορμπάς. Αν δεν είμαστε στον δεύτερο γύρο -που είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε- θα στηρίξουμε όποιον υποψήφιο βρεθεί απέναντι στον δήμαρχο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της "Νίκης των Πολιτών", Γιάννης Σταθόπουλος το βράδυ της Πέμπτης στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου.

Του Στρατή Μαζίδη

Η αποστροφή αυτή του πρώην Δημάρχου δημιούργησε αίσθηση σε αρκετούς από τους παρόντες και όχι μόνο, καθώς συζητιέται αρκετά αφού οι ερμηνείες που μπορούν να τις αποδοθούν ποικίλουν ανάλογα με το πώς την εκλαμβάνει ο καθένας μας. 

Με την αποστροφή του αυτή ο κ. Σταθόπουλος είναι προφανές ότι στοχεύει σε δύο πράγματα:

👉Το πρώτο είναι να αναγάγει τον δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά σε πρόβλημα της πόλης δημιουργώντας τρόπον τινά ένα αντι-ζορμπικό μέτωπο και μία τοπική πόλωση θυμίζοντας λίγο το σκηνικό που είχε στηθεί κατά του Βασίλη Γιαννακόπουλου το 2010.

👉Το δεύτερο πως στέλνει ένα μήνυμα, κατά αρκετούς στον Γιάννη Μυλωνάκη, να δεσμευτεί και αυτός από τώρα ότι αν δεν είναι στο Β' γύρο θα στηρίξει όποιον βρεθεί απέναντι στο Βασίλη Ζορμπά.

Το αν είναι πράγματι πρόβλημα της πόλης ο σημερινός δήμαρχος θα φανεί στις κάλπες σε ένα μήνα. Σίγουρα όμως είναι ένα προσωπικό πρόβλημα για τον πρώην Δήμαρχο ο οποίος ακόμη δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 επειδή έχασε από αυτόν που προτιμούσε για αντίπαλο θεωρώντας τον υποδεέστερο. Συνεπώς τώρα το να δει τον κ. Ζορμπά να εκλέγεται για τρίτη φορά δήμαρχος είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τον κ. Σταθόπουλο.

Όσον αφορά το μήνυμα προς τον κ. Μυλωνάκη είναι θα λέγαμε μάλλον... ανέξοδο. Πρώτον γιατί ο Γιάννης Σταθόπουλος δεν πιστεύει ότι δεν θα είναι στο δεύτερο γύρο και δεύτερον επειδή αν τελικά όντως δεν τα καταφέρει, και αφού πια λογικά θα απέλθει, δεν του κοστίζει τίποτα να υποσχεθεί στήριξη.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον επικεφαλής των "Αλλάζουμε". Για τον κ. Μυλωνάκη, τουλάχιστον ηλικιακά και από πλευράς του αριθμού των προσπαθειών που θα έχει δοκιμάσει να κερδίσει το δήμο, δεν τελειώνει τώρα ο χρόνος. Αν δεν τα καταφέρει να βρεθεί στο δεύτερο γύρο, τι τον εξυπηρετεί καλύτερα; Να χάσει ο Βασίλης Ζορμπάς ή ο Γιάννης Σταθόπουλος με τον οποίο πολιτικά βρίσκεται πιο κοντά και μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος της παράταξής του; Ας μην ξεχνάμε ότι οι "Αλλάζουμε" στο ξεκίνημα τους στηρίχθηκαν σε τρεις ανεξαρτητοποιηθέντες δημοτικούς συμβούλους του Γιάννη Σταθοπούλου και τώρα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μείζονα αντιπολίτευση κυριαρχώντας σε ένα ευρύτερο χώρο. Επιπλέον θα τεθεί και ένα θέμα συνέπειας λόγων και έργων. Όταν για τον κ. Μυλωνάκη, Ζορμπάς και Σταθόπουλος είναι το ίδιο πράγμα και αναρωτιέται αν θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι όπως τα προηγούμενα δώδεκα, όπως το 2019 ρωτούσε αν θέλουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είναι όπως τα προηγούμενα οκτώ, το πιο λογικό δεν είναι να βγάλει μία ανακοίνωση όπως εκείνη της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης; 

Επίσης δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαιρόταν να έρθει ο δήμος στα χέρια ενός ανθρώπου που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.

⛔Επιπλέον ο κόσμος δεν κατευθύνεται. Δεν μπορείς να υποδείξεις στους πολίτες που σε τίμησαν με την ψήφο τους, τι να κάνουν τη δεύτερη Κυριακή. Δείχνεις πως υποτιμάς τη νοημοσύνη τους.

Η άλλη ανάγνωση της αποστροφής του Γιάννη Σταθόπουλου

Όσο κι αν η αποστροφή του πρώην Δημάρχου εξυπηρετεί πιθανώς ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, δεν παύει να έχει και μία κυριολεκτική πρώτη ερμηνεία. Πώς γίνεται να είσαι βέβαιος πώς θα βρίσκεσαι στο δεύτερο γύρο αλλά παράλληλα να λες τι θα κάνεις αν τελικά δεν περάσεις; Επί της ουσίας δημιουργείς αμφιβολία για τα λεγόμενά σου μέσα στην ίδια πρόταση. 

Αρκεί να θυμίσουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 όπου τότε πράγματι με βάση τις δημοσκοπήσεις διαφαινόταν πώς θα είχαμε ένα θρίλερ για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο από τους κ.κ. Ζορμπά και Σταθόπουλο [το οποίο επιβεβαίωσαν τα γεγονότα], σε καμία ομιλία του ο επικεφαλής της "Νίκης" δεν είχε προβεί σε μία αντίστοιχη διατύπωση η οποία κατά μία ερμηνεία αποτελεί μία παραδοχή πιθανής εκλογικής αποτυχίας. Απεναντίας επικρατούσε ένα κύμα ενθουσιασμού.

Επιπλέον παραδέχεται ότι ο σημερινός δήμαρχος μπαίνει στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής από την πρώτη θέση, αφού έχει ανοίξει τη χαραμάδα του να μην περάσει ο ίδιος στο δεύτερο γύρο. Θα πει κανείς ότι υπάρχει και το σενάριο, ο κ. Ζορμπάς να μην είναι μέσα στους δύο, κάτι που φυσικά δεν έχει συμβεί ποτέ με ενέργεια δήμαρχο, αλλά η αποστροφή του κ. Σταθοπούλου το αποκλείει αυτό.

Σκεπτόμενος υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να πει κανείς κάτι τέτοιο, την ώρα που θεωρητικά πρέπει να ανεβάζει ψυχολογικά τον κόσμο, προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του. Κατέληξα πως θα μπορούσα να το πω, αν είχα π.χ. στα χέρια μου μέτρηση να δείχνει πώς είμαι λιγότερο δεύτερος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που θα είχα μετρήσει, αλλά και πάλι λέγοντας κάτι τέτοιο δε θα έκανα ένα ανέλπιστο δώρο στον αντίπαλο μου; Συνεπώς δε θα το έλεγα ούτε αν είχα ανησυχητικές μετρήσεις ούτε ούτε διπλωματικά για να εκμαιεύσω κάτι αντίστοιχο.

Εν κατακλείδι,

😟Δεν μπορείς να ακυρώνεις αυτό που λες μέσα στην ίδια φράση. Όταν έχεις διεκδικήσει το Δήμο, όταν έχεις διατελέσει δήμαρχος και όταν ξαναδιεκδικείς το Δήμο, δες λες κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βασίλης Γιαννακόπουλος στις εκλογές του 2014 που μιλούσε για νίκη στις εκλογές.

😟Κανένας στρατηγός την ώρα που ξεκινάει η μάχη δε μιλά στους στρατιώτες του γιατί την πιθανότητα μιας δεινής ήττας πριν καν πολεμήσουν, γιατί αυτό θα είναι μια μη είσοδος στο δεύτερο γύρο. 

👀Δεν ξέρω αν αυτή η ατάκα προβληματίζει περισσότερο τους φίλους του κ. Σταθόπουλου ή του... κ. Ζορμπά

🔑Επίσης κανείς δεν προσφέρει μία χρυσή ευκαιρία στον αντίπαλό του να ανακατέψει ξανά την τράπουλα. Όσο και αν η στάση του κ. Μυλωνάκη το τελευταίο διάστημα δημιουργεί απορίες εμπεριέχοντας νεύρα [εριστική συμπεριφορά στο Δ.Σ., αχρείαστη επίθεση με ανακοίνωση στον κ. Σταθόπουλο] ή ενέργειες που δεν του προσφέρουν τίποτα [πχ κλείσιμο του προεκλογικού κέντρου Μουστόγιαννη, που όμως λειτουργεί σαν περίπτερο με τη φωτογραφία του φωτισμένη κάθε βράδυ], έχει κερδίσει ένα φάουλ σε πολύ καλή θέση έξω από την περιοχή. Είναι όμως σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις;

Νεότερη Παλαιότερη