Υμηττός - Άμεση λήψη μέτρων ζητά ο ΣΠΑΥ για επικίνδυνες περιπτώσεις μελισσιών

Eπιστολή στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια έστειλε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος σχετικά με τις επικίνδυνες περιπτώσεις μελισσιών που υπάρχουν στον Υμηττό ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιο Πουρναρά, στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, στον Δασάρχη Πεντέλης, Θεόδωρο Κολοβό και στους Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Συμβούλους, Προϊστάμενους Πολιτικής Προστασίας & Εκπροσώπους Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Δήμων Μελών ΣΠΑΥ.

Η Ομάδα του ΣΠΑΥ κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στα μελίσσια που υπάρχουν σε διάσπαρτα σημεία στον Υμηττό και μοιράζεται τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής καταγραφής σε πάνω από 100 σημεία στους Δήμους Μέλη του ΣΠΑΥ: https://opendata.spay.gr/melissia

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Θέμα : «Επικίνδυνες περιπτώσεις μελισσιών στον Υμηττό - Άμεση Λήψη Μέτρων»


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Επικοινωνώ μαζί σας για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τον τρόπο άσκησης της μελισσοκομικής δραστηριότητας στον Υμηττό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, καθώς αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία του Υμηττού υπάρχουν απαράδεκτες και επικίνδυνες εικόνες μελισσιών.

Με την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ πραγματοποιήσαμε δειγματοληπτική αυτοψία σε πάνω από 100 σημεία του Υμηττού, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον συμμορφώνονται με τις διατάξεις πυροπροστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι αν και η κείμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των μελισσοκομικών εργασιών και σαφή μέτρα πρόληψης, επί της ουσίας σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται.

Σε κάποιες περιπτώσεις δε, είναι ανύπαρκτα, με κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, με σκουπίδια και λάστιχα, με στοίβες από ξερά κλαδιά και παλέτες να δημιουργούν παράνομους φράχτες, χωρίς στοιχεία επικοινωνίας των μελισσοκόμων και χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νερού που απαιτούνται για λόγους πυροπροστασίας.

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά μέσω της παρακάτω πύλης ανοιχτών δεδομένων που δημιούργησε ο ΣΠΑΥ με συντεταγμένες και τοποθέτηση σε χάρτη με χρήση GIS ενός μεγάλου αριθμού σημείων όπου υπάρχουν μελίσσια σε όλη την έκταση του Υμηττού στους Δήμους Μέλη του ΣΠΑΥ: https://opendata.spay.gr/melissia


Παρακαλούμε για την άμεση λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για όλες τις επικίνδυνες περιπτώσεις μελισσιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Υμηττό, προκειμένου να καθαριστούν άμεσα και να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία.

Επειδή έχει παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη ότι αρκετές δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από αμέλεια από μελισσοκομικές εργασίες, όπως είναι πλέον αντιληπτό και όπως το είχαμε προτείνει στο Forum του ΣΠΑΥ, προτείνουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, που θα έχει την πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων (ερασιτεχνών και επαγγελματιών) σε εθνική εμβέλεια. Κατά την ψηφιακή καταγραφή είναι σημαντικό πέρα από τη θέση των υφιστάμενων κυψελών να υπάρχει υποχρέωση του μελισσοκόμου να καταχωρεί και την μετακίνησή του ώστε να υπάρχει συνεχής εποπτεία και να αποφεύγονται περιπτώσεις που αφήνουν απορρίμματα, λάστιχα, παλέτες κλπ. Επίσης στα στοιχεία του μελισσοκόμου κρίνεται απαραίτητο να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι συνεργαζόμενοι φορείς (Υπουργείο, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Δήμοι, Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης).


Σε αναμονή της απάντησής σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης

Νεότερη Παλαιότερη