Πολίτες Β' κατηγορίας οι περίοικοι της πλατείας Κοραή;

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήρθε πάλι το θέμα σχετικά με τη διάθεση των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες. Όπως ήταν αναμενόμενο ούτε αυτή τη φορά πέρασε το θέμα και πλέον θα προωθηθεί μέσω της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Για την ιστορία όμως έχει αξία να αναφέρουμε ορισμένα ζητήματα και επισημάνσεις για να τα γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. 

Του Στρατή Μαζίδη

Μετά την ανάδειξη από την σελίδα μας της παραδοχής της παρανομίας του επιχειρηματία, αυτή τη φορά επισημάνθηκε από κάποιες φωνές κυρίως από τον κ. Γκιζιώτη και τον κ. Αντωνίου με τον τελευταίο μάλιστα να υπενθυμίζει ότι εκτός των άλλων ο ενδιαφερόμενος για περισσότερα τετραγωνικά επί της πλατείας Κοραή,  κατά την τοποθέτησή του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αναφερόταν σε αυτή λέγοντας "η πλατεία μου".

Επί της ουσίας ο επιχειρηματίας ο οποίος ούτως ή άλλως εδώ και πάρα πολύ καιρό καταλαμβάνει συχνά-πυκνά ολόκληρη την πλατεία, ζητά να του δοθεί περισσότερος χώρος προσθέτοντας όμως ένα "έως". Αυτό το κάνει για να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλη την επιφάνεια που επιθυμεί αλλά με αυτό το "έως" να χρεωθεί λιγότερα. Πχ διαφορετικό το 80τμ και εντελώς άλλο το 80τμ μέχρι 150τμ. Ποιος θα επιβλέπει καθημερινά και σε διάφορες ώρες πόσα τμ καταλαμβάνονται;

Η διαφωνία της αντιπολίτευσης -εξαιρουμένης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Φυσάει Κόντρα- δεν έγκειται στο γεγονός πως ο επιχειρηματίας ομολόγησε ότι παρανομεί καταστρατηγώντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ούτε στο ότι καταλαμβάνει ενίοτε ολόκληρη την πλατεία, ούτε στα παράπονα περιοίκων και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη γειτονιά τους από άλλα προβλήματα που δημιουργούνται όπως με το παρκάρισμα ή τη φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας. Απλώς δε θέλουν να μας πιάσει κώτσους με αυτό το "έως".

Οι ίδιες παρατάξεις ωστόσο αρνήθηκαν να παραδοθεί προς χρήση πολύ μικρότερη επιφάνεια στην πλατεία στην οδό Αγίας Τριάδος με επιχείρημα τον περιορισμό του χώρου που θα απομείνει για την πρόσβαση στην παιδική χαρά. Το ότι στην Πλατεία Κοραή δεν έχει απομείνει καθόλου χώρος δε φαίνεται να απασχολεί κανέναν.

Κατά τα άλλα η πολιτική σκοπιμότητα θα είχε την πλάκα της αν δεν ήταν τόσο υποτιμητική για τον κοινό νου. Για παράδειγμα σε μία κρίση ειλικρίνειας ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Σάρκουλας απευθυνόμενος στο σώμα είπε ότι "τόσα χρόνια στρουθοκαμηλίζετε" με όσα συμβαίνουν στην πλατεία Κοραή. Αυτό εκνεύρισε τον τέως δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, ο οποίος εξεμάνη, άρχισε να διακόπτει τον ομιλούντα ξεχνώντας ότι διετέλεσε πέντε χρόνια δήμαρχος, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το θέμα της πλατείας Κοραή, για να μην υπενθυμίσουμε ότι επί σειρά μηνών σε έργα που γίνονταν στο δεύτερο κατάστημα της πλατείας τα μπάζα είχαν καταλάβει το πεζοδρόμιο και δεν έκοψε ούτε ένα πρόστιμο. Δυστυχώς όμως και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων όπως και ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Λέκκας ο οποίος μίλησε εξίσου σωστά, όλως παραδόξως ψήφισαν υπέρ.

Όσο για τον κ. Μυλωνάκη που είπε ότι η πλατεία δεν ήταν ποτέ στέκι, τι να πει κανείς; Προσωπικά πάντως θυμάμαι πόσες φορές να επιστρέφουμε παρέες από την Αθήνα το βράδυ και να καθόμαστε στην πλατεία η οποία τότε φιλοξενούσε και μία καντίνα και είχε ζωή σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο.

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Φυσάει Κόντρα, εκτίθενται διότι ούτε τους περιοίκους οι οποίοι χρόνια διαμαρτύρονται φαίνεται να ακούνε, ούτε τον επιχειρηματία όταν ομολογεί ότι έχει παρανομήσει.

Όσο για τις πλατείες, δεν είναι ακίνητα προς εκμετάλλευση. Ειδικά αυτές που δεν έχουν μεγάλη επιφάνεια. Δεν είναι διαμέρισμα ή χωράφι να το ενοικιάσουμε. Τη μια διαμαρτυρόμαστε πως η πόλη δεν έχει ελεύθερους χώρους και την άλλη σπεύδουμε να ενοικιάσουμε όσους ελάχιστους διαθέτουμε.

Νεότερη Παλαιότερη