Το πολιτικό τοπίο της 22ης Μαΐου στην Αγία Παρασκευή δημιουργεί νέους όρους στο παιχνίδι

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στο δήμο Αγίας Παρασκευής έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο προς δύο κατευθύνσεις όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου. Το κατέβασμα των τόνων των περισσότερων επικεφαλής το τελευταίο διάστημα απηχούσε παράλληλα μία στάση αναμονής καθώς όλοι περίμεναν να δουν τι θα βγάλει η κάλπη της 21ης Μαΐου. 
 
Του Στρατή Μαζίδη
 
Στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν πιο ψυχρά να παρουσιάσουμε μία εκτίμηση η οποία, τονίζουμε, βασίζεται στα σημερινά δεδομένα. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο δήμο Αγίας Παρασκευής δίνουν μία ξεκάθαρη νίκη στη Νέα Δημοκρατία η οποία αγγίζει τα όρια του θριάμβου και αντίστοιχα της συντριβής όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ [δείτε εδώ]. 

Σύγκριση αποτελεσμάτων 2019 - 2023

Η Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές εκλογές απέσπασε 46,94% και 13.498 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε μόλις 18,21% και 5.237 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ κονταροχτυπήθηκαν για την 3η θέση λαμβάνοντας 7,61% και 7,49% αντίστοιχα. Το ΠΑΣΟΚ με μία βραχεία κεφαλή μόλις 34 ψήφων πήρε την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας 2.187 ψήφους έναντι 2.153 του ΚΚΕ.

Το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε μεν υψηλότερο ποσοστό με 47,84% αλλά λιγότερες ψήφους [12.801]. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 26,55% και 7.105 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ είχε 5,98% αλλά περισσότερες ψήφους [1.600] ενώ το ΚΚΕ είχε αποσπάσει 5,70% και 1.526 ψήφους.

Από την παραπάνω σύγκριση προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1.  η Νέα Δημοκρατία αύξησε τη δύναμή της κατά σχεδόν 700 ψήφους.
  2.  ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε παραπάνω από 1.860 ψήφος, περίπου το 1/4 της δύναμης του
  3.  το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αύξησαν τη δύναμή του κατά 687 ψήφους, που αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο
  4.  τα ποσοστά δε λένε πάντα την αλήθεια σε σύγκριση με τους απόλυτους αριθμούς 

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κερδισμένη του δήμου μας, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χαμογελάει και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός της διαχείρισης της συντριβής, πρέπει να προβληματίζεται πολύ σοβαρά καθώς όπως και στην υπόλοιπη χώρα βλέπει να τον πλησιάζει απειλητικά το τρίτο κόμμα.

Ο Βασίλης Ζορμπάς μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος σε πρώτο χρόνο αλλά και προβληματισμένος σε δεύτερο. Αν ο αντίπαλος του εξακολουθεί να είναι ο Γιάννης Σταθόπουλος, τότε, και ενδεχομένως με όπλα τα τεχνικά έργα μπορεί να κοιμάται πιο ήσυχος τα βράδια. Με τη Νέα Δημοκρατία να πολώνεται και να πορώνεται, το πιο πιθανό είναι η εκλογική της δύναμη να στηρίξει το νυν Δήμαρχο.

Βέβαια αν ο κ. Ζορμπάς κάνει το λάθος να αρχίσει να υπερηφανεύεται από μικροφώνου, ίσως το πληρώσει ακριβά. Το μυστικό όταν σου πάνε καλά τα πράγματα είναι να μπορέσεις να κρατήσεις χαμηλά τους τόνους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Σταθόπουλος έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του. Ούτως ή άλλως κουβαλά μία φθορά ενασχόλησης σχεδόν 30 ετών και ένα βαρύ αποτέλεσμα από τις αναμετρήσεις του 2019 όπου ως δήμαρχος κατάφερε να πάρει λιγότερες ψήφους από όσες ως υποψήφιος το 2014.

Ο κ. Μυλωνάκης μάλλον μπορεί να χαμογελάει με τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν θα χαμογελά από τώρα για το 2023 ή το 2028. Και αυτό ταυτόχρονα είναι το πρόβλημα του κ. Σταθόπουλου που ήδη για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας μετρά μία ακόμα απώλεια προς τους "Αλλάζουμε" και αναφέρομαι στον κ. Παπαμιχαήλ.

Το σημείο-κλειδί είναι οι δεύτερες εθνικές εκλογές που φαίνεται πως θα λάβουν χώρα στα τέλη του Ιουνίου. Εάν το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώσει ότι έχει μπει σε τροχιά ολικής επαναφοράς τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Σε περίπτωση κατά την οποία σε εθνικό επίπεδο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ από 20,16% - 11,46% γίνει, τυχαίο παράδειγμα, 17% - 13%, αν δηλαδή υπάρχει νέα αισθητή διακριτή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδος του ΠΑΣΟΚ με ενίσχυση παράλληλα της Πλεύσης Ελευθερίας την Κουμουνδούρου, η οποία θα αδυνατίσει ακόμη περισσότερο και ως δυναμική - προοπτική για το μέλλον, τότε δεν αποκλείεται η κατάσταση να έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο το φθινόπωρο υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Αυτήν την στιγμή το λεγόμενο Momentum είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς ο κ. Μυλωνάκης και εφόσον αυτό αντικατοπτριστεί στις κάλπες, είναι πιθανόν να ξανασκεφτεί την ταμπέλα του ανεξάρτητου που πρόσφατα φόρεσε στην παράταξή του. 

Σε πολύ απλά ελληνικά, η έκταση της υπό εξέλιξη - που μένει να επιβεβαιωθεί - αλλαγής των συσχετισμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατρέψει ή να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη μάχη της εισόδου στο δεύτερο γύρο. Και ως γνωστόν ο δεύτερος γύρος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον πρώτο. Διεξάγεται με εντελώς διαφορετικούς όρους με τους πολίτες, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή, αρκετές φορές να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.

Συνεπώς,

👉 Ο Βασίλης Ζορμπάς μπορεί να κοιμάται ήσυχα με το ένα μάτι και ανήσυχα με το άλλο, το λιγότερο μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου. Θα πρέπει να κάνει το σχεδιασμό του αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί όχι μόνο να μην ακουμπά καθόλου τον Γιάννη Σταθόπουλο αλλά και να του αναγνωρίσει το credit που του αναλογεί στα έργα που του κληρονόμησε και αυτός υλοποίησε - χρηματοδότησε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προετοιμάζεται σοβαρά για την περίπτωση να μην είναι αυτός ο αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο. Το κλειδί για τον κ. Ζορμπά είναι τα τεχνικά έργα. Θα πρέπει να ξεχάσει το χθεσινό αποτέλεσμα, να πιέσει για αυτά όσο μπορεί ώστε να αρχίσουν να φαίνονται, να τα διαλαλεί, να τρέξει τα έργα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου και να πείσει ότι βρίσκεται στη μέση μιας σημαντικής προσπάθειας. Η νίκη της ΝΔ δεν αποκλείεται να τον βοηθήσει με την έννοια της συσπείρωσης ψηφοφόρων αλλά και υποψηφίων στο πρόσωπό του.

👉 Ο Γιάννης Σταθόπουλος που ξεκίνησε με όρεξη και πολλά φρέσκα πρόσωπα την προεκλογική του εκστρατεία, λογικά θα πρέπει να είναι προβληματισμένος. Είναι άλλο να προέρχεσαι από ένα πολιτικό χώρο ο οποίος ακολουθεί τον πρώτο με μεγάλη διαφορά κι άλλο να κυριαρχεί το χάος. Άλλο 5.696 ψήφοι διαφορά και άλλο 8.261. Αυτό δίνει στον αντίπαλο του το πλεονέκτημα να έχει μία μεγαλύτερη εφεδρική δεξαμενή τη δεύτερη Κυριακή. Πολύ σημαντικό επίσης πως ο κ. Σταθόπουλος δεν φτάνει πλέον μόνο να τα βάζει με τον κ. Ζορμπά. Η στρατηγική του ενδέχεται να χρειαστεί να συμπεριλάβει και τον Γιάννη Μυλωνάκη ώστε να τον αφήσει να προετοιμάζεται για την επόμενη φορά. Αν επιβεβαιωθεί το σημερινό κλίμα στις κάλπες του Ιουνίου και συνεχιστεί η διαμόρφωση επιστροφής σε ένα νέο σκηνικό από τα παλιά, και τα καταφέρει ο Γιάννης Σταθόπουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα τα έχει καταφέρει μόνο γιατί είναι ο Γιάννης Σταθόπουλος.

👉 Ο Γιάννης Μυλωνάκης αν θέλει κάτι παραπάνω από τώρα ίσως θα πρέπει να εξετάσει την στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη που άρχισε να εφαρμόζεται ήδη από χθες το βράδυ. Όταν ο τρίτος [ και εν προκειμένω ο τέταρτος πολύ κοντά στον τρίτο με βάση το αποτέλεσμα του 2019] θέλει να γίνει πρώτος, πρέπει να περάσει αρχικά τον δεύτερο. Το να ασχολείται με θέματα όπως τα ονόματα που δεν θυμάται κανένας στις δομές του ΠΑΟΔΑΠ ή την αστειότητα της απόπειρας να κάνει κανείς προχρονολογημένη συνεδρίαση μέσω email (δηλαδή να ανταλλάξει μηνύματα με παλαιότερες ημερομηνίες στο κείμενο αλλά τις κανονικές στους servers των ηλεκτρονικών επικοινωνιών) δε φέρνει ψήφους. Άλλωστε όπως έχουμε δει και στο παρελθόν τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε γενικότερο επίπεδο τα διάφορα υπαρκτά ή όχι σκάνδαλα, ίσως τελικά να μην επηρεάζουν και καθόλου την απόφαση των ψηφοφόρων. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το αν θα καταφέρει να προσελκύσει υποψηφίους που θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κάτι το οποίο αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση το 2019. Ο κ. Μυλωνάκης καλείται από τώρα να πείσει ότι είναι έτοιμος και να τοποθετηθεί σε θέματα που η θέση του προκαλεί σύγχυση [πχ κολυμβητήριο].

Δημοσκοπήσεις

Νομίζω ότι όποιες δημοσκοπήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, δε θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη ενώ θα ήταν ίσως ριψοκίνδυνο να πραγματοποιηθούν καινούργιες πριν τις δεύτερες κάλπες. Εφόσον οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν στα τέλη του Ιουνίου, το νωρίτερο χρονικό σημείο που θα μπορούσε να τρέξει κανείς μία σφυγμομέτρηση είναι τα μέσα του Ιουλίου. Το ασφαλέστερο βέβαια θα είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν θα έχει περάσει το καλοκαίρι και θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

Επίσης όπως έδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών, η μαυρίλα και ο αρνητικός λόγος έχουν σταματήσει προ πολλού να φέρνουν ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας ανεπιτυχώς να υποδυθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας συνέχεια "ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Μητσοτάκης" κατάφερε απέναντι σε έναν άνθρωπο που αποκάλεσε ψεκασμένους πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες, εξόντωσε με πρόστιμα και έκανε ό,τι άλλο έκανε, όχι να μην κερδίσει, όχι να μη χάσει με μικρή διαφορά αλλά να καταποντιστεί και σε επίπεδο ψήφων να χάσει 600.000 ψηφοφόρους. Σε απλά ελληνικά δεν μπορείς να περιορίζεσαι αποκλειστικά σε καταγγελτικό λόγο. Ο κόσμος θέλει να τον πείσεις ότι εσύ θα κάνεις κάτι καλύτερο και πώς θα το πετύχεις.

Τέλος σημειώνουμε και πάλι αυτό που γράψαμε στην αρχή. Τα όσα αναφέραμε δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απλή εκτίμηση που βασίζεται στο πολιτικό σκηνικό όπως έχει προκύψει το πρωί της 22ας Μαΐου το 2023 με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και τη δυναμική που δείχνει να διαμορφώνεται.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στις κάλπες του Ιουνίου.


Νεότερη Παλαιότερη