Πώς θα προστατέψετε τα κατοικίδια από τα βεγγαλικά


Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες που παραδοσιακά συνοδεύουν κάθε χρόνο τον εορτασμό της Ανάστασης προκαλούν αποδεδειγμένα πανικό σε πολλά ζώα συντροφιάς, ενώ οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

«Τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα», λέει ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιος Χαραλαμπάκης.

Όπως εξηγεί, ένα ζώο συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Επιπλέον προσθέτει πως χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους»,

Τέλος, σημειώνει ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.
Πώς θα προστατεύσετε τα ζώα που φοβούνται

Αναφορικά με το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ζώα το βράδυ της Ανάστασης από τον πανικό, ο Γεώργιος Χαραλαμπάκης, μιλώντας στο grtimes.gr, τονίζει πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει», σημειώνει.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει και φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσουμε το κατοικίδιό μας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης:

lifo.gr 

Νεότερη Παλαιότερη