Η επιλογή του Μάκη Χάρχαρου ως Γενικού Γραμματέα έχει διπλή στόχευση

pixabay / QuinceCreative
Η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα αναλάβει κάποιος μια θέση για κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς τον Οκτώβριο έχουμε εκλογές, οπότε η σημερινή Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει την επανεκλογή της [...] Ο κ. Ζορμπάς είτε θα κινηθεί τεχνικά - υπηρεσιακά, είτε πολιτικά. Το ιδανικό για αυτόν θα ήταν να συνδυάσει και τα δύο. [...] Αν ο Δήμαρχος επιλέξει να κινηθεί σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η δουλειά του είναι μάλλον πιο εύκολη. Ωστόσο η πρότασή του θα πρέπει να περιλαμβάνει και το επέκεινα, δηλαδή την επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον έχει επανεκλεγεί. [...] Σε κάθε περίπτωση, για τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις, τα πράγματα και εδώ είναι μετρημένα κουκιά.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παραπάνω γράφαμε μεταξύ άλλων σε άρθρο μας στις αρχές Ιανουαρίου σχετικά με το κενό της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου μετά την αποχώρηση του κ. Κύρκου. Τελικά, κι ενώ δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη το πρώτο διάστημα με το θέμα να έχει σχεδόν ξεχαστεί, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς "χτύπησε" ξαφνικά κι αθόρυβα ανεβάζοντας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το διορισμό του κ. Χάρχαρου.

Αυτή η εξέλιξη έχει τη δική της σημασία από πολλές οπτικές ενώ φαίνεται πως έχει προκαλέσει μια αναστάτωση σε μερίδα της αντιπολίτευσης αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις.

Για τους καινούριους, ο Γεράσιμος Χάρχαρος ήταν υποψήφιος Δήμαρχος το 1998 και υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας στις εκλογές του 2000. Με τους τότε στενούς συνεργάτες του πέτυχε μεγάλο αριθμό μεταδημοτεύσεων οδεύοντας προς το Δημαρχείο το 2002 αν η ΝΔ από το πουθενά δεν επανεμφάνιζε τον Αντώνη Σιδέρη δίνοντας στον κ. Χάρχαρο υποσχέσεις για το μέλλον [που έμειναν υποσχέσεις]. Ο τελευταίος ενώ δεχόταν πιέσεις να κινηθεί ανεξάρτητα, τελικά συντάχθηκε με το κόμμα του. Το 2010 τον βρήκε εκτός της μάχης των δημοτικών εκλογών. Το 2019 ανέλαβε ενεργό ρόλο στην προώθηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Οικονόμου συνδράμοντας τα μέγιστα ώστε η Νέα Αρχή να κάνει την έκπληξη κόβοντας τρίτη το νήμα.

Ο Γεράσιμος Χάρχαρος δεν είναι αυτό που λέμε νέο πρόσωπο. Αντίθετα είναι παλιό. Αλλά σε αντίθεση με μερίδα της αντιπολίτευσης η οποία ενώ τον πρότεινε για Συμπαραστάτη του Δημότη, τώρα μιλά για έλλειψη προσώπων [;], ο Βασίλης Ζορμπάς ουδέποτε μίλησε για ανανεώσεις, αποστρατείες κ.ο.κ., μολονότι τόσο το 2010, όσο και το 2014 αλλά και το 2019 αναδείχθηκαν νέα πρόσωπα από το συνδυασμό του. Άλλα καθιερώθηκαν [πχ Σάρκουλας, Κωστόπουλος], άλλα πέρασαν και δεν ακούσαμε ούτε τον ήχο της φωνής τους [πχ Μπαλτόπουλος, Παπασταθάκης] κι άλλα τώρα δοκιμάζονται [πχ Μαλάμος, Δερματάς]. 

Η αλήθεια είναι ότι με έναν εξασφαλισμένο ορίζοντα μόλις 10 μηνών, ένας επαγγελματίας με ανάλογη εμπειρία, ήταν από σχεδόν αδύνατο έως απίθανο να βρεθεί. Άλλωστε όπως και στο ποδόσφαιρο ο Γενάρης είναι δύσκολος μήνας.

Επιπλέον ό,τι ήταν να δρομολογηθεί σε επίπεδο διεκδικήσεων - χρηματοδοτήσεων, έχει ολοκληρωθεί από τον κ. Κύρκο.

Συνεπώς ο Δήμαρχος μόνο σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να κινηθεί αναζητώντας ένα πρόσωπο που παράλληλα θα είχε μυρωδιά από το Δήμο για να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες.

Ο Μάκης Χάρχαρος που έχει διατελέσει στο παρελθόν αντιδήμαρχος ενώ κάθισε στα δημοτικά έδρανα 12 χρόνια, είναι από τα λίγα πρόσωπα στην εφεδρεία που διαθέτει και τα δύο. Επίσης σε κατάσταση εκλογικής μάχης λιώνει παπούτσια, δουλεύει σε πολλά επίπεδα και δεν έχει ησυχία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η εντύπωση που αποκόμισα παρατηρώντας τον το 2019 αλλά και παλαιότερα.

Καθώς ο καιρός μέχρι τις εκλογές δεν είναι αρκετός, εικάζει κανείς ότι η πρόταση Ζορμπά προς τον κ. Χάρχαρο αφορά και την επόμενη ημέρα. Επίσης, πάλι μπορεί να υποθέσει κανείς πως η αποδοχή της πρότασης από τον δεύτερο ίσως να αντικατοπτρίζει παράλληλα τη δική του εκτίμηση ως προς το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πόλη μας.

Επιπλέον η επιλογή Χάρχαρου δίνει στο Δήμαρχο μια ευκαιρία να τα ξαναβρεί με τη λεγόμενη παλιά φρουρά της ΝΔ στην Αγία Παρασκευή, η οποία όποτε χρειάζεται, δείχνει πως παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη.

Νεότερη Παλαιότερη