Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου και ήδη αρχίσαμε να πετάμε νερά ο ένας στον άλλο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή η δημοπράτηση της αποπεράτωσης του δημοτικού κολυμβητηρίου στην οδό Μακεδονίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή μέχρι την επόμενη, που δε θα είναι άλλη από την υλοποίηση του διαγωνισμού και της εκκίνησης των έργων, έστω και μετά από 30 χρόνια.

Του Στρατή Μαζίδη

Το έργο προϋπολογίζεται στα 6,6 εκ. ευρώ αν και εκτιμάται ότι με την έκπτωση του εργολάβου θα κυμανθεί γύρω στα 5 εκ. και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.

Η χρηματοδότηση θα γίνει με ίδιους πόρους. Περί τα 2 εκ. θα προέλθουν από δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλυφθεί από τον ΤΑΠ, μέσω του οποίου καλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι αγορές της Βίλας Ιόλα και του οικοπέδου στην Πατρόκλου & Γούναρη. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Αττικής καθώς το έργο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της.

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο δε θα είναι ενεργοβόρο καθώς θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός και μονάδα ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), τα οποία θα καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του κολυμβητηρίου ενώ ενδέχεται το περίσσευμα της παραγωγής να διατεθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κατά την τοποθέτησή του.

Αναφορικά με τις θέσεις πάρκινγκ για την πρόσβαση με αυτοκίνητο ειπώθηκε πως η σχετική μελέτη περιλαμβάνει θέσεις στάθμευσης, όσες ακριβώς προβλέπει ο νόμος και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στους περίοικους.

Ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος και ο Πάνος Γκόνης αποχώρησαν κατά τη συζήτηση του θέματος καθώς όπως ανέφερε ο πρώτος το θέμα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως "διαφωνούμε στην ουσία του".

Ο κ. Οικονόμου τα βρήκε όλα λάθος τονίζοντας πως "είμαστε ευάλωτοι σε έλεγχο νομιμότητας", νύξη την οποία επανέλαβε στη δευτερολογία του. Μίλησε για "λάθος λύση, υποθήκη των οικονομικών του δήμου των επόμενων ετών να έχουμε να πούμε κάτι προεκλογικά".

Ο Γιάννης Μυλωνάκης εξέφρασε τις διαφωνίες του, θεωρεί ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους αλλά πιστεύει πως προέχει να κλείσει η τρύπα.

Τέλος ο Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) είπε ότι έχουμε μια ευκαιρία για το κολυμβητήριο που δεν πρέπει να χάσουμε ενώ άφησε αιχμές για προγενέστερες ανακοινώσεις των Σταθόπουλου - Μυλωνάκη χαρακτηρίζοντας απαράδεκτους όσους συσχετίζουν το δάνειο για το κολυμβητήριο με το δάνειο για το Ο.Τ. 119 μιλώντας για "φτηνά επιχειρήματα".

Η έγκριση πέρασε με τις ψήφους της συμπολίτευσης και των κ.κ. Γκιζιώτη και Μυλωνάκη, ενώ ο Γιώργος Οικονόμου ψήφισε παρών.

Στην σφαίρα του ανεξήγητου

⛔Αν διαφωνείς με κάτι στην ουσία του, εφόσον εκτιμάς ότι υποθηκεύεται το οικονομικό μέλλον του Δήμου, εφόσον τα βρίσκεις όλα λάθος ως συνήθως, πως δεν είναι βιώσιμο ή ότι όλο αυτό είναι καθαρά προεκλογικό δηλαδή δούλεμα του κόσμου, τότε ούτε αποχωρείς, ούτε ψηφίζεις παρών, ούτε λες ναι. Απεναντίας ψηφίζεις ένα ξεκάθαρο όχι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες. Τα όσα ακούστηκαν από τους κ.κ. Σταθόπουλο, Οικονόμου και Μυλωνάκη καθιστούν μονόδρομο το όχι. Τα υπόλοιπα είναι ανοχή ή συνενοχή...

...εκτός εάν το θέμα δεν είναι προεκλογικό, η καταστροφολογία τραβηγμένη και κανείς δε θέλει να κατηγορηθεί ότι ψήφισε ενάντια στο πιο σημαντικό έργο της πόλης εδώ και δεκαετίες.

👉Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έπρεπε να πιέσει περισσότερο πράγματα και καταστάσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως οι εργασίες θα ξεκινούσαν εντός του 2022. Σε τι οφείλεται η καθυστέρηση; Σίγουρα όχι στις εκλογές. Απεναντίας αυτές ήταν λόγος να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Σε κάθε περίπτωση δε θα ήταν άσχημη μια συνέντευξη για το κολυμβητήριο στα πρότυπα εκείνης για το Δημαρχείο.

✅Τα οικονομικά του Δήμου δεν υποθηκεύονται, αλλά δεσμεύονται, όπως συνέβη με τον Ιόλα. Θα δεσμευθούν για λίγα χρόνια για έναν πολύ σοβαρό σκοπό, μολονότι το πιθανότερο είναι πως θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Άλλωστε υπάρχει ήδη σχετική δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής.

👀Ο Δήμαρχος θα πρέπει να ανησυχεί όταν ακούει προειδοποιήσεις περί...ελέγχου νομιμότητας μη τυχόν και του προκύψει καμία έκπληξη η οποία θα πάει τα πράγματα πιο πίσω χρονικά.

❕Ο κ. Σταθόπουλος μεταξύ άλλων διαφώνησε γιατί το θέμα δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στον ίδιο είχε ασκηθεί κριτική πως δεν είχε φέρει το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Αγίου Ιωάννου που προωθούσε. Παραβλέπει όμως κάποιες βασικές διαφορές:

1ον. Ο κ. Σταθόπουλος είχε χάσει τις εκλογές με πολύ μεγάλη διαφορά. Εμείς απέχουμε ακόμη δέκα μήνες από αυτές.

2ον. Ο πρώην Δήμαρχος είχε απέναντι σχεδόν όλη την αντιπολίτευση και προχώρησε τις διαδικασίες παρά το ότι παρέδιδε σε μερικά 24ωρα. Στο θέμα του κολυμβητήριου η συμπολίτευση δεν είναι μόνη της αλλά έχει επίσης την ψήφο των Αλλάζουμε, της Λαϊκής Συσπείρωσης και ενδεχομένως και της Μίας Γενιάς Μπροστά.

3ον. Ο κ. Σταθόπουλος δεν είχε φέρει το θέμα διότι δε θα περνούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού είχε χάσει την πλειοψηφία, ο κ. Ζορμπάς θα άθροιζε 19, αλλά θα είχε απόσταση να καλύψει από τα 2/3 που ίσως να χρειαζόταν.

😞Μου έκαναν αίσθηση κάποια σχόλια στο διαδίκτυο που δείχνουν πως πολλές φορές οι πολίτες κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και όχι το αύριο ή το σε πόσο ρηχά νερά μπορούμε να κολυμπάμε. Όποιος ψάξει, θα τα βρει. Το ότι κάποιοι ως παιδιά δεν είχαν κολυμβητήριο, δε σημαίνει πως πρέπει να τιμωρηθούν και οι επόμενοι. Πάντως με τέτοια νοοτροπία και προσέγγιση, να μη διαμαρτύρεται κανείς ούτε για τα προβλήματα που έχουμε, ούτε για το πολιτικό προσωπικό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Άλλωστε αν η πόλη πάει τα τελευταία χρόνια να λύσει θέματα που βάλτωναν για δεκαετίες [Ιόλας, Δημαρχείο, Κολυμβητήριο], ίσως φταίμε και οι δημότες. Κανείς δε φυτρώνει στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε τα έργα μπλοκάρονται ξαφνικά.

🏊 Για το τέλος κρατώ ένα σχόλιο του κ. Γκιζιώτη. Η ζωή πάντα θα έχει δυσκολίες. Τα πράγματα μπορεί να φτιάξουν ή να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Αυτό δεν είναι αιτία απραξίας και έδειξε το παράδειγμα του Χαϊδαρίου όπου εκεί όταν άνοιξε το κολυμβητήριο είχε 600.000 ευρώ έξοδα, τα οποία έχουν πέσει ήδη στα μισά και με τους 2.500 αθλούμενους ήδη καλύπτονται και με το παραπάνω.

Νεότερη Παλαιότερη