Να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαίρια να πιέσουμε για τις αντικειμενικές αξίες

bici / pixabay 

Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, δρομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας, εκτάκτως, στο «παιχνίδι» καθορισμού των φορολογητέων αξιών ακινήτων και τους Δήμους (διαβάστε εδώ) που καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους εντός Δεκεμβρίου. Οι υποχωρήσεις αυτές στα επίπεδα των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσουν σε ανάλογες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, των τεκμηρίων, ενώ διασώζονται και κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χάθηκαν επειδή αυξήθηκαν υπέρμετρα οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων των νοικοκυριών.

Του Στρατή Μαζίδη

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε μια ελλιπής νύξη από την ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία στάθηκε μόνο στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο Δήμαρχος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τονίζοντας πως τυχόν μείωση θα είναι εις βάρος της αξίας της περιουσίας των δημοτών.

Το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε ούτε ακροθιγώς να μπορεί να προσεγγίζεται, ούτε να το προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία.

Οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά όχι μόνο αυτόν. Το 2022 η πλειοψηφία περίμενε να δει την πολυδιαφημισμένη μείωση του βενιζελικής έμπνευσης δημευτικού φόρου αλλά όταν άνοιξε τα εκκαθαριστικά διαπίστωσε ότι κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αιτία; Οι αλλαγές στην τιμή ζώνης που έγιναν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα αντιπαραβάλλοντας εκκαθαριστικά προηγούμενων ετών.

Η αύξηση στις τιμές ζώνης έχει συνεπακόλουθο την αύξηση του συνόλου της αξίας της ακίνητης περιουσίας ενός φορολογουμένου, κάτι που ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια να του επιβληθεί και ο λεγόμενος συμπληρωματικός φόρος.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΝΦΙΑ.

Η αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας οδηγεί σε απώλειες κοινωνικών επιδομάτων (πχ επίδομα θέρμανσης), τα οποία εξαγγέλλονται μεν, αλλά έχουν τόσες πολλές προϋποθέσεις, ώστε οι τελικοί δικαιούχοι να είναι ένα κλάσμα όσων πραγματικά τα χρειάζονται.

Πέραν όμως των παράπλευρων απωλειών, υπάρχουν και άλλοι φόροι οι οποίοι τραβούν την ανηφόρα:

ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

·        ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

·        ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

·        ο φόρος διανομής ακινήτων.

·      το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

·        ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

·        το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

·        ο φόρος δωρεάς ακινήτων.

·        ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.

·        ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

·        το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

·        τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

·        τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

·        οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων

·        ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

·     ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

·      ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Συνεπώς υπάρχει ένα φορολογικό ντόμινο το οποίο καταλήγει σε μια δαγκάνα που αρπάζει τα χρήματα των φορολογούμενων. 

Αυτά τα βάρη όταν καθίστανται δυσβάστακτα, αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να πουλήσουν ακίνητα κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά και πτώση της εμπορικής αξίας [αυτή είναι που μετράει] της ακίνητης περιουσίας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν γδαρθεί από την κορυφή ως τα νύχια την τελευταία δεκαετία και όχι μόνο χάρη στο δημευτικό φόρο Βενιζέλου αλλά και στα κάθε λογής χαράτσια-χαρτζιλίκια που αναγκάζονται να πληρώνουν για μια σειρά πιστοποιητικών που τους έχουν φορτώσει στο κεφάλι.

Συνεπώς, αν ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει την ευκαιρία να κάνει μια απόπειρα να ανακουφίσει τους δημότες του, δεν πρέπει να την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

* με πληροφορίες από τη Ναυτεμπορική (Ραλλού Αλεξοπούλου - Νέες αντικειμενικές αξίες: Ποιοι φόροι επηρεάζονται)


Νεότερη Παλαιότερη