Βασίλης Γιαννακόπουλος: Η "Γιορτή της Τσικουδιάς" επέστρεψε στην Αγία Παρασκευή

Μετά από 3 χρόνια αναμονής και προσμονής η κρητική λύρα και το κρητικό λαγούτο ήχησαν και πάλι στην κατάμεστη πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Και όλοι μαζί ξεφαντώσαμε τραγουδώντας πολυαγαπημένα ριζίτικα της στράτας και χορεύοντας σούστα, συρτό, καστρινό, πεντοζάλη κ.ά. με αφορμή τη γιορτή της τσικουδιάς που οργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Κρητών της πόλης μας.

Είναι πανθομολογούμενο ότι οι χοροί της μεγαλονήσου ξεσηκώνουν κάθε κύτταρο του σώματος, ενώ η μουσική της εξακολουθεί να εμπνέεται από γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας (μάχη της Κρήτης, δικτατορία, εξέγερση Πολυτεχνείου). Και τούτο γιατί όπως με μοναδικό τρόπο επεξήγησε ο Νίκος Καζαντζάκης: «Υπάρχει στην Κρήτη κάποια φλόγα - ας την πούμε ψυχή- κάτι πιο πάνω απ' την ψυχή κι από τον θάνατο, που είναι δύσκολο να το ορίσεις. Υπάρχει αυτή η περηφάνια, το πείσμα, η παλικαριά, η αψηφισιά και μαζί κάτι άλλο, ανέκφραστο κι αστάθμητο που σε κάνει να χαίρεσαι που είσαι άνθρωπος».

Τι και αν οι καιροί έχουν περάσει και η ιστορία γράφεται και ξαναγράφεται με το ίδιο πάντα σενάριο αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, η Κρήτη κατάφερε και καταφέρνει όχι μόνο να μας συγκινεί αλλά και να κάνει υπερήφανους. Δεκάδες τέκνα της οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν για μια καλύτερη Ελλάδα, για έναν καλύτερο κόσμο είτε από το μετερίζι του πολιτισμού, είτε της πολιτικής. Αδιάψευστη απόδειξη ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή El Greco, ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Παντελής Πρεβελάκης, , ο Νίκος Ξυλούρης κ.ά. Όλοι τους γόνοι της κρητικής γης, άξιοι πρεσβευτές τους πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής με πλούσιες παρακαταθήκες για τις μελλοντικές γενιές.

Στο Ηράκλειο πρωτοείδε το φως του κόσμου και ο Οδυσσέας Ελύτης, ενώ η Κρήτη ήταν η πατρική γη του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με ένα μοναδικό τρόπο συνδέει τη μεγαλόνησο με την Αρκαδία, τον τόπο καταγωγής μου, αλλά και την αγαπημένη μας πόλη Αγία Παρασκευή. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του συνθέτη ιδρύθηκαν ταυτόχρονα δύο Μουσεία Μίκης Θεοδωράκης, ένα στη Ζάτουνα Αρκαδίας και ένα στο Γαλατά Χανίων. Πρωταγωνίστρια στην ίδρυση τους η αγαπημένη σολίστ-πιανίστρια του Μίκη και Άγιο-Παρασκευώτισσα, Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία διδάσκει στο Αμερικανικό Κολέγιο και συνεργάζεται με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, φορείς με έδρα την Αγία Παρασκευή.
Νεότερη Παλαιότερη