Φυσάει Κόντρα: Να μη καταλήξει το κολυμβητήριο το τέλος του Μακρή!

 

Τα δύο πρώτα χρόνια διοίκησης της δημοτικής παράταξης του Β. Ζορμπά, απασχολούσε έντονα την πόλη το ζήτημα της απόκτησης του οικοδομικού τετραγώνου 119 ή αλλιώς τα γνωστά στους περισσότερους πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή στον Τσακό. Το θέμα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά αυτούς τους τελευταίους μήνες. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη σχολική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα τα τελευταία 15 χρόνια περίπου και δυστυχώς μέχρι στιγμής καμία διοίκηση του Δήμου δεν έχει δώσει λύση! Το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια καθώς η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου κίνησε νομικές διαδικασίες κατά του δήμου ώστε να αποχαρακτηριστεί το οικόπεδο ως χώρος σχολείου και να μπορέσει να το αξιοποιήσει η ίδια προς όφελός της.

Παρότι ο δήμαρχος Ζορμπάς προεκλογικά δεν έβαζε στην πολιτική του ατζέντα την απόκτηση του οικοπέδου και την ανέγερση σχολείου, οι αλλεπάλληλες πιέσεις και διεκδικήσεις τόσο της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων όσο και της αντιπολίτευσης φαίνεται να τον ανάγκασαν να ασχοληθεί με το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στην πόλη μας και την ανάγκη για την άμεση ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου.

Πράγματι, το θέμα συζητήθηκε σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία το γονεϊκό κίνημα έδινε το παρών και ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να εκκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η πόλη να αποκτήσει νέο σχολείο. Βασική προϋπόθεση  ήταν ο δήμος να συνάψει δάνειο ύψους 2,75εκ ευρώ με σκοπό να αρχίσει η εκταμίευσή του για να μπορεί να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του οικοπέδου του και με αυτό το δεδομένο εγγράφηκε το ποσό και στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Στον απόηχο της δέσμευσης του Ζορμπά και σε συνδυασμό με τον δυναμικό αγώνα που έδωσε η Ένωση Γονέων σημειώθηκε μία μεγάλη πρώτη νίκη όταν απορρίφθηκε η προσφυγή της ιδιοκτήτριας του Ο.Τ. 119 για την άρση του ορισμού του ακινήτου ως χώρου σχολείου.

Όμως, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή φαίνεται να κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με την διαδικασία της απαλλοτρίωσης ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία για την ολοκλήρωση της σύμβασης του δανείου φαίνεται να έχει παγώσει και να μην προχωράει. Μετά από το «χαστούκι» που δέχτηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο απέρριψε το σχέδιο σύμβασης, η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για να τροποποιήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης και να προχωρήσει το θέμα.

Παράλληλα με αυτή την κωλυσιεργία, η δημοτική αρχή ξεκίνησε πέρυσι μία κουβέντα για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου στην περιοχή του Τσακού. Μία ακόμα μεγάλη υπόθεση που βαραίνει πολλά χρόνια το δήμο καθώς διάφοροι λόγοι νομικής φύσεως παρακινούμενοι από ορισμένους κατοίκους της περιοχής μπλόκαραν τις εργασίες με αποτέλεσμα ο χώρος να ρημάζει για σχεδόν 30 χρόνια!! Το θέμα είναι ότι η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου το οποίο στερήθηκαν τόσα χρόνια οι κάτοικοι της Αγ.Παρασκευής απαιτεί και άλλη δανειοληψία του δήμου σε ύψος 2 εκατομμυρίων ευρώ πράγμα που σημαίνει 12 χρόνια αποπληρωμή με 200-220 χιλιάδες ευρώ τοκοχρεολύσια ετησίως.

Για το δάνειο αυτό όμως φαίνεται πως τα πράγματα ήταν “πιο εύκολα” από την υπόθεση Μακρή καθώς ο Ζορμπάς με διαδικασίες “εξπρές” πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου την σύμβαση του δανείου, αφού φρόντισε ο νόμος Θεοδωρικάκου να του δίνει την δυνατότητα αφενός να έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή και αφετέρου να παρακάμπτει το Δημοτικό Συμβούλιο για τέτοιου είδους θέματα.         

Με αυτή την απόφαση όμως τίθεται σε αμφιβολία  εάν ο δήμος μπορεί να συνάψει 2ο δάνειο τέτοιου ύψους για το πρώην Μακρή. Μήπως η δημοτική αρχή Ζορμπά βάζει ταφόπλακα με αυτόν τον τρόπο στην απόκτηση του Μοναδικού, Αναγκαίου και Κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση σχολείου στην πάνω περιοχή;

Από την πλευρά μας δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε το ζήτημα του κολυμβητηρίου αλλά θέλουμε να αναδείξουμε πως η δημοτική αρχή μαζί με την κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση και τους «ισοσκελισμένους» προϋπολογισμούς που εγκλωβίζουν τους δήμους και τους κατοίκους σε διλήμματα για “σχολείο ή άθληση”.

Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο και όλες οι προηγούμενες δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση ώστε να διεκδικήσει από το κράτος πόρους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πόλης. Είναι θλιβερό να βλέπουμε μία δημοτική αρχή να προτιμάει να κυνηγάει προγράμματα και να παρακαλεί  τον κάθε υπουργό ή τον περιφερειάρχη από το να έχει σταθερά τους πόρους που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση ήδη μιλάει για νέα θεαματική μείωση των αυτοτελώς πόρων (τα χρήματα που δίνει σταθερά το κράτος στις δήμους). Αυτό χρειάζεται δυναμική απάντηση και όχι χαριεντίσματα με μια κυβέρνηση που απαξιώνει και υποβαθμίζει συνεχώς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην πράξη δεν πρέπει να αφήσουμε τον αγώνα για το νέο σχολείο, που τόσο έχουμε ανάγκη, να πάει χαμένος. Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές και τις μαθήτριές θα παλέψουμε ώστε το 12ο δημοτικό σχολείο να γίνει πράξη με αρχή την παρουσία μας στη δίκη ενώπιον του ΣτΕ μέσα στο Νοέμβριο. Το Ο.Τ. 119 πρέπει να απαλλοτριωθεί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί (ήδη καραδοκεί το Αμερικανικό Κολέγιο) και δεν υπάρχει απλά άλλος χώρος στην περιοχή για να χτιστεί σχολείο! Να φέρουμε την περιφέρεια Αττικής και το Υπ. Παιδείας προ των ευθυνών τους και να τους πιέσουμε να αναλάβουν αυτοί την απαλλοτρίωση. Να προχωρήσουμε κανονικά σε νέα δανειοδότηση αν δεν υπάρχει άλλη λύση. Όμως αυτό δεν είναι πάρα το έσχατο. Στην εποχή μας χρειαζόμαστε έναν δήμο που να ανταποκρίνεται στις διεκδικήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων.

Όπως και να έχει όμως το οικόπεδο με κανένα τρόπο δεν πρέπει να χαθεί. Θα είναι ένα τεράστιο κρίμα που θα μας βαραίνει όλους και όλες και θα το χρωστάμε στα παιδιά μας για τις δεκαετίες που έρχονται. Και γι αυτό είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων μας!

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Νεότερη Παλαιότερη