Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δε θα σβήσει τα φώτα των δρόμων

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ενημερώνει πως έχει λάβει μέτρα μείωσης του κόστους οδοφωτισμού και δεσμεύεται να κρατήσει το φως στους δρόμους της πόλης ανοιχτό.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

Ο αστικός φωτισμός ξεκινάει πολύ πριν τη βιομηχανική επανάσταση, από την κλασσική Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούσαν λάμπες με λάδι στις όψεις των κατοικιών. Τα λαδοφάναρα έγιναν λάμπες γκαζιού, κι αυτές με τη σειρά τους έγιναν λάμπες ηλεκτρισμού. Αδιάλειπτα από τα αρχαία χρόνια οι δρόμοι μας φωτίζονται. Η συσκότιση των δρόμων είναι συνώνυμη του πολέμου και των κακουχιών. Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Η καλύτερη βαδισιμότητα στο διερχόμενο διαβάτη, η αίσθηση ασφάλειας στον κάτοικο, η βελτιωμένη ορατότητα στον οδηγό αποτυπώνονται σε πλήθος μελετών που αποδεικνύουν πως όπου το φως έρχεται, η εγκληματικότητα αποφεύγεται, τα ατυχήματα μειώνονται, η πόλη ευημερεί. Η ενέργεια πλέον κοστίζει, και μάλιστα ακριβά. Όχι μόνο σε χρηματικούς όρους, αλλά και σε όρους κλιματικής αλλαγής.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, είχε προχωρήσει ήδη μελέτες και εφαρμογές προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία βρήκε το Δήμο μας σε στάδιο ωρίμανσης πολλών από τα μέτρα που είχαν προαποφασιστεί.

Συγκεκριμένα:

1. Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED με τηλεδιαχείριση σε πλατείες της πόλης μας.

2. Ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου οι επικαιροποιημένες μελέτες και ήδη κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο προτάσεις χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του Δημοτικού φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης με νέα, τεχνολογίας LED σώματα, συνολικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Ξεκίνησαν ήδη κάποιες από τις εργολαβίες για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων δημοτικών κτηρίων και σύντομα ξεκινούν και οι υπόλοιπες.

4. Υποβλήθηκαν ήδη στην ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, ενώ συνεχίζουμε την σταδιακή αντικατάσταση με σύγχρονους, χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης λέβητες στα σχολεία της πόλης μας.

Σε δεύτερο στάδιο, ο Δήμος μας μελετά περαιτέρω μέτρα αξιοποιώντας όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται, με ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης, την δυνατότητα ιδιοπαραγωγής με ΑΠΕ και την ένταξη σε ενεργειακές κοινότητες με όμορους Δήμους.

Υποσχόμαστε πως θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε τα μέτρα εξοικονόμησης να ελαχιστοποιήσουν τις αυξήσεις του κόστους οδοφωτισμού. Δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε η τρέχουσα συγκυρία να μην στερήσει από τους κατοίκους της πόλης μας το φως της κανονικότητας, το φως των δρόμων μας.

Νεότερη Παλαιότερη