Με πρόστιμο 5.500 ευρώ που γίνεται 500, κάνεις το δημότη εχθρό

Alexas_Fotos / pixabay
 
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου και τη συζήτηση σχετικά με την έκπτωση τριών βαρύτατων προστίμων που επιβλήθηκαν σε τρεις συνδημότες μας για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στα πεζοδρόμια λόγω εναπόθεσης κλαδιών από πεύκα.

Του Στρατή Μαζίδη

Στη μία από τις τρεις περιπτώσεις, που συζητήθηκε, το πρόστιμο ήταν 5.500 ευρώ. Το πρόστιμο σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας, κ. Δάβαρη επιβλήθηκε ύστερα από καταγγελίες περιοίκων και αυτοψία ελεγκτών από την πλευρά του δήμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το συνδημότη μας, ιατρό στο επάγγελμα, του οποίου τα λεγόμενα επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Κονταξής η κατάσταση παρουσιάζεται τελείως διαφορετική. Έκοψε τα κλαδιά που έπρεπε να κόψει λόγω επικινδυνότητας μετά την κακοκαιρία, έκοψε ακόμα και κλαδιά από πεύκα για τα οποία έχει την ευθύνη ο δήμος αλλά ήταν άκρως επικίνδυνα με υπόδειξη του συνεργείου, τα έβγαλε έξω και ενημέρωσε αυθημερόν την υπηρεσία. Μετά από αρκετές οχλήσεις, δίχως να απομακρυνθούν τα κλαδιά, κατέθεσε πρωτοκολλημένο αίτημα μαζί με άλλα πρόσωπα που το συνυπογράφουν, αλλά το πρόστιμο κόπηκε αποκλειστικά σε αυτόν. Επίσης, ανέφερε ότι, δεν ευθύνεται αυτός για το σύνολο των κλαδιών που είχαν μαζευτεί αλλά μετά τη δική του αρχική εναπόθεση, ακολούθησαν κι άλλοι εναποθέτοντας τα δικά τους κλαδιά κτλ, φαινόμενο συνηθισμένο.

Η αλήθεια είναι το δημοτικό συμβούλιο κρίθηκε να υπερασπιστεί επί της ουσίας αυτό το οποίο είχε ψηφίσει πριν από έξι χρόνια επί δημαρχίας Σταθόπουλου αλλά μάλλον ουδέποτε εφάρμοσε εκτενώς. Η σημερινή διοίκηση είχε υπερψηφίσει τον κανονισμό ως αντιπολίτευση αλλά κανείς δεν απασχολήθηκε τότε αναδεικνύοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή, τα πρόστιμα πρέπει να έχουν μία συγκεκριμένη λογική και ύψος, να μην καταντούν εξοντωτικά, να προϋπάρχει [και να συνεχίζεται] η ενημέρωση των πολιτών γύρω από την καθαριότητα και πάνω από όλα ο δήμος στα θέματα αυτά να είναι άψογος ώστε να μην μπορεί ποτέ κανείς να του προσάψει το παραμικρό.

Αρκετοί από τους ομιλήσαντες σημείωσαν την ανάγκη, το πρόστιμο να αποκτήσει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και μόνο ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λέκκας ζήτησε την πλήρη διαγραφή του μαζί με το Δημήτρη Κονταξή από την αντιπολίτευση. Τελικώς, ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς υιοθέτησε την πρόταση του Κώστα Κρητικίδη από τους "Αλλάζουμε" να επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ και ο συνδημότης μας να χρεωθεί άλλα 250 από το δρομολόγιο του φορτηγού, σύνολο 500 ευρώ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ως προς τον όγκο των κλαδιών που έβγαλε ο άνθρωπος, κάνοντας ακόμα και τη δουλειά άλλων φορέων συν τα όλα όσα πρόσθεσε και επιβεβαίωσε ο κ. Κονταξής, μάλλον δεν έπαιξαν κανένα ρόλο διότι, το πεντακοσάρικο μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Ορισμένες επισημάνσεις

> Όταν ο συμπολίτης μας αναρωτήθηκε για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, αν ο δήμος καταγράφει τα τηλεφωνήματα των δημοτών, η αρμόδια αντιδήμαρχος εξανέστη λέγοντας ότι αυτό δεν επιτρέπεται και γενικώς εχθές ήταν αρκετά... αμυντική. Ωστόσο, η καταγραφή των τηλεφωνημάτων επιτρέπεται και αποτελεί κοινή πρακτική πάρα πολλών εταιρειών στις τηλεπικοινωνίες, στις ασφάλειες, τράπεζες και άλλους τομείς όπου υπάρχει επικοινωνία με το κοινό με την αυστηρή προϋπόθεση ότι ερωτάται αρχικά ο συναλλασσόμενος για να δοθεί η έγκρισή του για την ηχογράφηση.

> Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος όχι μόνο τώρα αλλά όλα τα χρόνια, πόσες καμπάνιες τρέχει σε όλα τα επίπεδα ο Δήμος για την καθαριότητα ώστε να είναι ενημερωμένοι δημότες και να μπαίνουν στο κλίμα μιας άλλης κουλτούρας;

> Μπορεί να μας πει κάποιος, τι πρόστιμο θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος, ο οποίος, τουλάχιστον στη γειτονιά που ζω εδώ και αρκετά χρόνια, έχει απομακρύνει τον δεύτερο από τους δύο πράσινους κάδους και πλέον μαζεύει τα σκουπίδια μόλις δύο φορές την εβδομάδα; Τι πρόστιμο πρέπει να πληρώσει όταν ξεχειλίζουν οι κάδοι της ανακύκλωσης και όλοι οι υπόλοιποι επειδή πλέον δεν μαζεύονται όσο τακτικά συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια;

> Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε όλους εκείνους εξαιτίας των οποίων βάλαμε πανάκριβους βυθιζόμενους κάδους αλλά αυτοί αντί να τους χρησιμοποιούν πετάνε τις κούτες τους σαν βουνά απέξω;

> Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο η αντιδήμαρχος επιτέθηκε στο δημοτικό σύμβουλο επειδή είπε ότι, πιστεύει την εκδοχή του συνδημότη μας και όχι την υπηρεσία. Γιατί πρέπει απαραίτητα να "προσβάλλει την υπηρεσία"; Γιατί οι δημότες είναι a priori... κακοί; Προσωπικά, θυμάμαι, μία φορά διερχόμενος την οδό Διγενή πριν κάποιες εβδομάδες να ακούω δύο ανθρώπους να διαμαρτύρονται για κλαδιά που δεν είχαν απομακρυνθεί παρά την ενημέρωση των υπηρεσιών από συγκεκριμένο σημείο που ήτανε πάρα πάρα πολύ καιρό.

> Ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει, είναι ότι πρέπει πρώτα να ενημερώνει κανείς την υπηρεσία και μετά να βγάζει έξω ό,τι έχει [μολονότι η πλειοψηφία γνωρίζει το αντίστροφο]. Όμως, έτσι δεν μπορείς ποτέ να κάνεις προγραμματισμό διότι αν πάρεις πρώτα την υπηρεσία και σου πει βγάλτα τη Δευτέρα, ενδεχομένως, να μην μπορεί να έρθει το συνεργείο εκείνη την ημέρα για να τα βγάλει. Από την άλλη αναρωτιέσαι όταν οι κάδοι αφήνονται από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας γεμάτοι να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, τι πειράζει να μείνουνε 5 κλωνάρια σε μία γωνιά για δύο-τρεις μέρες;

> Αν πάλι κάποιος αποφασίσει, να φέρει σχετικό συνεργείο το οποίο θα απομακρύνει και τα κομμένα, τότε, ποιος ο λόγος να πληρώνει δημοτικά τέλη τα οποία αφορούν και την καθαριότητα;

> Να επαναλάβουμε κάτι που έχουμε ξανασημειώσει. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της πόλης είναι το πράσινο της. Το θέλουμε ή όχι; Αν το θέλουμε, δεν μπορούμε να ρίχνουμε 5.500 ευρώ στο κεφάλι του καθενός τα οποία να γίνονται μόλις... 500 ευρώ χάρη στη λαμπρή ιδέα που είχε ο κ. Κρητικίδης και δυστυχώς ούτε ο επικεφαλής του, κ. Μυλωνάκης μάζεψε [εκτιμώ ότι ο ίδιος δεν είχε τέτοια έμπνευση αλλιώς θα είχε τοποθετηθεί ανάλογα], ούτε ο Δήμαρχος προσπέρασε φροντίζοντας όμως να τονίζει την πατρότητα της προταθείσας λύσης αρκετές φορές. Κι οι κήποι θέλουν περιποίηση. Αν αποτελούν πρόβλημα κι αν όλοι όσοι τους διαθέτουν, αντί να ενισχύονται, μπαίνουν στο στόχαστρο, τότε ας τους πει το Δημοτικό Συμβούλιο ευθέως να μην αφήσουν όχι δέντρο αλλά ούτε τσουκνίδα.

> Αποδεικνύεται ότι, οι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως παράταξης, υπάρχουν φορές που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν, διότι δεν υπάρχει λογική να ψηφίζεις έναν Κανονισμό Καθαριότητας με τέτοια εξοντωτικά πρόστιμα, που σε άλλες περιπτώσεις δεν επιβλήθηκαν.

> Σε κάθε περίπτωση για να επιβάλεις ένα πρόστιμο πρέπει να έχεις αποδείξεις για αυτό για το οποίο επιβάλεις διότι αν δεν έχεις αποδείξεις, τότε αν ο δημότης προσφύγει στα δικαστήρια, το πιο λογικό είναι πως θα κερδίσει και θα μπλέξει το δήμο σε πολύ σοβαρές περιπέτειες. 

> Σημαντικό επικοινωνιακό και όχι μόνο λάθος, πρωτίστως της Δημοτικής Αρχής και δευτερευόντως της αντιπολίτευσης που απλά ζητούσε σκόντο στο πρόστιμο. Το θέμα δεν είναι τα παζάρια. Θυμάμαι, δεν είναι πολλά χρόνια πίσω, που μια άλλη δημοτική αρχή έστειλε πρόστιμα για πινακίδες επαγγελματιών παραμονές εκλογών...

> Τέλος, πριν εξαντλήσουμε την αυστηρότητα, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, σε έναν άνθρωπο με 22 πεύκα, που προσφέρουν στο μικροκλίμα της πόλης, πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς εντάξει.

Δυστυχώς, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εδώ και αρκετά χρόνια στο θέμα της καθαριότητας έχει σοβαρά ζητήματα.

Νεότερη Παλαιότερη