Κολυμβητήριο: Αναλυτικά οι προβλεπόμενες εργασίες αποπεράτωσης

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο στις αρχές Μαΐου η καταρχήν λήψη απόφασης για τη συνομολόγηση δανείου ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση του έργου της αποπεράτωσης του Δημοτικού κολυμβητηρίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, καθώς μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση ψήφισαν "παρόν".

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η τεχνική περιγραφή του έργου που γίνεται από τη αρμόδια υπηρεσία του δήμου μας και της κ. Ελένης Γατσούλη (πολιτικός μηχανικός) και κ. Αρσινόης Κάππα (αρχιτέκτων μηχανικός) η οποία, είναι εκτενής τόσο ως προς το ιστορικό και την υφιστάμενη κατάσταση πού ημιτελούς κολυμβητηρίου όσο και με την παρουσίαση των εργασιών που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του.


Το στάδιο εργασιών που έχει ολοκληρωθεί περιλαμβάνει:

την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα

τους τοίχους πληρώσεως και τμήμα των επιχρισμάτων

μέρος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

την υποδομή και τον περιβάλλοντα χώρο από οπλισμένο σκυρόδεμα (σκάλες, πλατύσκαλα, διάδρομοι κλπ)

τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων δηλαδή τα αποδυτήρια, το ιατρείο του γυμναστηρίου κτλ καθώς και την κολυμβητική δεξαμενή εσωτερικών διαστάσεων 50 X 25m με την περιμετρική της οικοδομή, την δεξαμενή εκμάθησης διαστάσεων 10 x 12,50m, τις εξέδρες και τα περιμετρικά τοιχία της περίφραξης. 

Οι λοιπές εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και ως σήμερα παραμένει το κέλυφος καθώς τα έργα σταμάτησαν το 1994. 

Όσον αφορά τις επεμβάσεις που πρέπει γίνουν για να αποπερατωθεί το έργο σημειώνονται τα εξής:

Θα διαμορφωθεί σιδηροκατασκευή σε συγκεκριμένα επίπεδα για τη στήριξη ενός νέου ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ

Θα πραγματοποιηθεί τοποθέτηση θυρών στα αποδυτήρια με την είσοδο να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο εφόσον το κολυμβητήριο δε θα είναι κλειστό

Θα πραγματοποιηθεί κατασκευή μεταλλικού εσωτερικού κλιμακοστασίου ενώ προβλέπεται η διαμόρφωση κλιμακοστασίου και διαδρόμου για τη διαφυγή του πληθυσμού προς τη βόρεια πλευρά του οικοπέδου.

Θα διαμορφωθούν επιπλέον αποδυτήρια για ΑΜΕΑ και τουαλέτες

Εφόσον το κολυμβητήριο παραμένει ανοιχτό θα τοποθετηθούν θύρες από το φουαγιέ προς τις κερκίδες

Θα διαμορφωθούν WC για ΑΜΕΑ όσον αφορά το κοινό και Data Room

Θα δημιουργηθούν επίσης χώροι τόσο προς χρήση για αθλητικές δραστηριότητες όσο και για εκμετάλλευση από το δήμο ενώ θα τοποθετηθεί επιμήκης σκελετός πέργκολας ο οποίος θα στεγάζει τους ημιυπαίθριους χώρους του ιδίου επιπέδου

Οι απολήξεις των εκατέρωθεν κλιμακοστασίων θα περικλειστούν με κουβούκλια μεταλλικού σκελετού με υαλοπετάσματα για να εξασφαλιστεί η θερμική απομόνωση των δύο αυτών απολήξεων ενώ προβλέπεται μία σειρά ακόμη παρεμβάσεων για την έξοδο των θεατών από τις κερκίδες αλλά και στη νότια πλευρά της μεγάλης κολυμβητικής δεξαμενής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον γιατί έχει απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση είναι η ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου καθώς πλέον προβλέπεται η εγκατάσταση:

φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 48,40 kWp ο οποίος θα λειτουργεί υπό καθεστώς ενεργειακού συμψηφισμού γνωστού ευρύτερα και ως net metering

μονάδας συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) η οποία θα αποτελείται από διάταξη τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από το δίκτυο της ΕΔΑ Αττικής, εμβολοφόρα μηχανή εσωτερικής καύσης, ηλεκτρογεννήτρια κι άλλες λοιπές διατάξεις για την αναγκαία λειτουργία του συστήματος

Επίσης προβλέπεται η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όσον αφορά το σύστημα παρακολούθησης ηλεκτρικής κατανάλωσης με ενεργειακούς αθλητές στους πίνακες και φωτιστικά τεχνολογίας led ενώ θα υπάρξουν και μέριμνες για πιθανές μελλοντικές ανάγκες. Επιπλέον προβλέπεται η εγκατάσταση δικτύων συναγερμού, διαδικτύου, τηλεφωνίας κτλ

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαμόρφωση είκοσι ενός θέσεων στάθμευσης, δύο θέσεις ΑΜΕΑ έχουν διαμορφωθεί βόρεια του κτιρίου εγκαταστάσεων του ανοικτού κολυμβητηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κολυμβητήριο ανήκει στην κατηγορία ανοικτό κολυμβητήριο και δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ σύμφωνα με το νέο ΚΕΝΑΚ.

Τέλος οι υπόλοιπες εργασίες περιλαμβάνουν την εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας ενεργητικής πυροπροστασίας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρα και ανυψωτικών, συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου, θερμομόνωσης, συστήματος θέρμανσης, ψύξης, αερισμού κι εξαερισμού, κουφωμάτων ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, επεξεργασίας του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών των κερκίδων, της ψευδοροφής στο γυμναστήριο και πρόσβαση στο τμήμα του δώματος πάνω από τη μικρή πισίνα.

Νεότερη Παλαιότερη