Χωρίς νόημα ορισμένες ερωτήσεις για την καθαριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής γίναμε θεατές μιας ακόμη επαναλαμβανόμενης συζήτησης η οποία δεν καταλήγει πουθενά. Συγκεκριμένα ο τέως Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος έθεσε πάλι το θέμα της καθαριότητας, των κλαδιών και των μπάζων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Δάβαρη του απάντησαν επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι ο προαναφερθείς επί των ημερών του ακύρωσε το δικό τους διαγωνισμό για την ανανέωση του εξοπλισμού των οχημάτων της καθαριότητας και ως εκ τούτου τώρα αντιμετωπίζονται περισσότερα από τα φυσιολογικά προβλήματα. 

Του Στρατή Μαζίδη

Ο τέως δήμαρχος ενοχλήθηκε από τις επισημάνσεις του διαδόχου του στο δήμο λέγοντας πως ο κ. Ζορμπάς "βλέπει συνέχεια στον ύπνο του τον Σταθόπουλο" αλλά δεν απάντησε στο θέμα του διαγωνισμού που ακύρωσε και της ανανέωσης του στόλου που δεν έκανε.

Η παραπάνω συζήτηση έχει γίνει αμέτρητες φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Ειλικρινά ο θεατής δεν μπορεί να καταλάβει τι προσφέρει. Ο κ. Σταθόπουλος αντιμετώπισε πολλά ζητήματα στο θέμα της καθαριότητας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν προσπάθησε, όπως αντιμετωπίζει και η σημερινή δημοτική αρχή. Ποιος Δήμαρχος θέλει προβλήματα στην καθαριότητα; Όλοι Θα θυμούνται την κατάσταση που επικρατούσε το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο πριν τις εκλογές χάρη στην οποία βγήκε δεύτερος από την πρώτη Κυριακή.

Δεν ξέρω αν ο κ. Ζορμπάς βλέπει στον ύπνο του τον προκάτοχό του, αλλά ο τελευταίος είναι εκείνος όταν π.χ. ο δήμος μάζεψε είδη πρώτης ανάγκης για την Ουκρανία, αυτός και η παράταξη του προτίμησαν να συγκεντρώσουν ξεχωριστά μόνοι τους και τα παραδώσουν σε γειτονικό Δήμο. Αυτός είναι που κάθε φορά ανοίγει διαρκώς τα ίδια θέματα τα οποία δεν κατάφερε να επιλύσει επί των ημερών του και επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους. Άρα το ποιος έχει πρόβλημα με ποιον, είναι καθαρά θέμα ερμηνείας, που όμως ουδόλως απασχολεί τους κατοίκους.

Θα αναρωτηθεί κάνεις. Δηλαδή η κατάσταση στην καθαριότητα είναι τέλεια; Όχι δεν είναι.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο εξοπλισμός του δήμου είναι σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένος, η προηγούμενη δημοτική αρχή κληρονόμησε ένα έτοιμο διαγωνισμό για να τον ανανεώσει σε ένα σημαντικό βαθμό και τον ακύρωσε. Προφανώς θα έκρινε ότι αυτό έπρεπε να κάνει όπως πχ η σημερινή δημοτική αρχή έκρινε πως έπρεπε να ακυρώσει το διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας του Αη-γιάννη προχωρώντας καινούργιο σχέδιο και μελέτη που θεωρεί καλύτερο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή γιατί δεν έφερε και αυτή ένα νέο διαγωνισμό ώστε να ανανεώσει τον εξοπλισμό των δήμου;

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάδοι των απορριμμάτων δεν αδειάζουν τακτικά. Τα σαββατοκύριακα πλημμυρίζουν από σκουπίδια. Δεν έχουμε ακούσει όμως ποτέ καμία παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο να θέτει το θέμα της λειτουργίας της υπηρεσίας τα σαββατοκύριακα; Η κάθε δουλειά έχει τη δυσκολία της και για αυτό είναι σεβαστή, όπως επίσης είναι γνωστές οι απαιτήσεις της πριν αναλάβει κάποιος τα καθήκοντά του. Ειδικά ο τομέας καθαριότητας είναι νευραλγικής σημασίας και όπως πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός προς τους εργαζόμενους ομοίως και αυτός πρέπει να είναι αμφίδρομος ανταποκρινόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες του τομέα. Η καθαριότητα δεν έχει ωράρια κι αργίες, όπως δεν έχει η αστυνομία, η πυροσβεστική, το νοσοκομείο, ο στρατός κτλ.

Ένα τρίτο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά πολλών συνδημοτών μας οι οποίοι πετούν τα μπάζα από τις ανακαινίσεις στο πεζοδρόμιο. Η απομάκρυνση αυτών των υλικών που πολλές φορές είναι ασήκωτα, αποτελεί υποχρέωση του δήμου; Κατά τον τέως Δήμαρχο που θέτει το θέμα, για να είμαστε δίκαιοι και να μη λέμε μόνο ότι πρέπει τα σκουπίδια να μαζεύονται και τα σαββατοκύριακα, είναι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις των εργαζομένων να σηκώνουν βαρύτατα σακιά με μπάζα και υλικά τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να μπουν στο απορριμματοφόρο γιατί θα καταστρέψουν το μηχανισμό του;

Καθαριότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε μία κοινή νοοτροπία ανάμεσα σε Δήμο, υπηρεσία καθαριότητας και τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Και επειδή τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή όλοι όσοι πρωταγωνίστησαν ή πρωταγωνιστούν στα πράγματά της πόλης, θέλοντας και μη, θα αποσυρθούν, όταν θα κάνουν την αυτοκριτική τους ας αναρωτηθούν αν θα μπορούσαν να είχαν πράξει καλύτερα προς το συμφέρον της πόλης. Θα τους εκπλήξει η απάντησή τους. Κι αυτή η ώρα δεν είναι μακριά.

Κι αυτό καλύπτει μία ευρεία γκάμα θεμάτων αλλά ειδικά όσον αφορά την καθαριότητα, το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, πρέπει να αποκτήσουμε μία ενιαία διαχρονική στρατηγική. Η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει επιτέλους να απεγκλωβιστεί από το πνεύμα του αλληλοσπαραγμού διότι οι πολίτες έχουμε κουραστεί. Ας διεκδικηθεί η ψήφος με τις καλύτερες προτάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι κι οι δάσκαλοι βαθμολογούν τους μαθητές από τα σωστά που γράφουν.

Νεότερη Παλαιότερη