Η κόκκινη γραμμή 2 μεγαλώνει: Μεσω ΕΣΠΑ το Μετρό πάει Ίλιον – Που θα κατασκευαστούν σταθμοί


Κλειδώνει η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα το μεγάλο έργο της επέκτασης της “κόκκινης” γραμμής θα προταθεί για ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο, αυξάνοντας περαιτέρω το Αθηναϊκό δίκτυο.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την δημοπράτηση του έργου ενώ  ανάλογες αναφορές έχουμε και από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Αυτή την εποχή η Αττικό Μετρό προχωρά την περιβαλλοντική μελέτηςκαι εσωτερικά προχωρούν: η προμελέτη για αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ. Σε επίπεδο ωρίμανσης έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Μεγάλος στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να οριστικοποιηθεί η ένταξη του έργου εντός του 2022 και να προκηρυχθεί το έργο. Το κόστος της επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Το νεό αυτό έργο Μετρό αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας. Είναι το πρώτο έργο επέκτασης του Μετρό που προκηρύσσεται από το 2017. Αναφορικά με τη γραμμή 2 είναι η πρώτη επέκταση μετά το 2013 όταν η γραμμή είχε επεκταθεί προς Ελληνικό και Ανθούπολη.

H ακτινογραφία της επέκτασης προς Ίλιον

Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον θα περιλαμβάνει περίπου 4 χιλιόμετρα υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή 3 σταθμών. Οι δύο από αυτούς θα είναι επί της Λεωφόρου Θηβών. Ο πρώτος είναι ο σταθμός ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας και ο δεύτερος είναι ο σταθμός ΙΛΙΟΝ στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών. Ο νέος τερματικός σταθμός θα ονομάζεται ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς στα σύνορα Ιλίου και Καματερού.

Αυτή η επέκταση θα δώσει πρόσβαση στο δίκτυο Μετρό στις πολυπληθείς περιοχές του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων που σήμερα για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης χρειάζονται σχεδόν 50 λεπτά. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, από τον σταθμό “ΊΛΙΟΝ” για να φτάσουν κάποιοι στην Ομόνοια θα χρειάζεται περίπου 16 λεπτά ενώ σε λιγότερο από 20 λεπτά θα φτάνουν στο Σύνταγμα.  Ο συγκεκριμένος σταθμός ακόμα πιο μελλοντικά θα αποτελεί και σταθμό σύνδεσης με την επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη.

Η “κόκκινη” γραμμή μεγαλώνει


Με αυτή την επέκταση η “κόκκινη” γραμμή 2 διευρύνεται ακόμα περισσότερο και θα διαθέτει 23 σταθμούς, ξεκινώντας από το Ελληνικό και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του Καματερού. Θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας συνδεόμενη και με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη συνέχεια επεκτείνεται στα δυτικά προάστια της πόλης. Η γραμμή 2 συνδέεται με τη γραμμή 3 στο Σύνταγμα και με τη γραμμή 1 σε Ομόνοια και Σταθμό Λαρίσης (Κεντρικός Σιδ.Σταθμός όπου συνδέεται και με τον Προαστιακό). Με το Τραμ η γραμμή συνδέεται σε Σύνταγμα, Συγγρού/Φιξ και Νέο Κόσμο.

Ωστόσο θα παραμένει η μικρότερη των 3 σημερινών γραμμών καθώς η γραμμή 1 και η γραμμή 3 διαθέτουν από 24 σταθμούς. Το 2022 η γραμμή 3 επεκτεινόμενη μεχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του δικτύου με 27 σταθμούς.

Η γραμμη 2 σχεδιάζεται μελλοντικά να φτάσει μέχρι το Μενίδι. Θα περάσεις από το Καματερό, τα Άνω Λιόσια (που θα συνδεθεί με τον προαστιακό σταθμό επί της Αττικής Οδού) και θα τερματίζει στο ιστορικό κέντρο του Μενιδίου. 

ypodomes.com /  Νίκος Καραγιάννης

Νεότερη Παλαιότερη