«Περπατώντας με τους Φιλέλληνες»: 62 «έξυπνες» ιστορικές πινακίδες σε δρόμους της Αθήνας


Σανταρόζα, Γουέμπστερ, Τράιμπερ, Λόρδος Βύρωνας, Λένορμαν, Χέυδεν, Μάγερ. Οι σπουδαίοι αυτοί Φιλέλληνες, όπως και πολλοί ακόμη, χαρίζουν την αίγλη τους σε πολλούς μικρούς και μεγάλους δρόμους της Αθήνας, υπενθυμίζοντας κάθε φορά στους περαστικούς την τεράστια συμβολή του Φιλελληνικού Κινήματος στην Ελληνική Επανάσταση, πριν από δύο αιώνες, καθώς και στην πρόοδο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων -μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ)- με την ΕΛΛΕΤ, η δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», υλοποιήθηκε με στόχο όχι μόνο να τιμηθεί ο ρόλος των σπουδαίων αυτών ξένων προσωπικοτήτων (Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Ρώσοι κ.ά.), που συνέβαλαν στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας -εκδηλώνοντας την αγάπη τους για τη χώρα είτε με ηθική είτε με υλική συμπαράσταση- αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Αθηναίο και επισκέπτη της πόλης να τους γνωρίσει περισσότερο και να κατανοήσει τη σύγχρονη ιστορία, κάνοντας απλώς μία σύντομη στάση… στους δρόμους των Φιλελλήνων.

Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία πραγματοποιείται με αφετηρία τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με την πολύτιμη συμβολή χορηγών*, τοποθετήθηκαν σε δρόμους που φέρουν ονόματα του Φιλελληνικού Κινήματος συνολικά 62 πινακίδες για 29 Φιλέλληνες. Σε αυτές προβάλλονται πορτραίτα τους, καθώς και επεξηγηματικά ιστορικά κείμενα -στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα- με πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισέφεραν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα των πινακίδων, όπως και της εφαρμογής συνέταξε ομάδα κορυφαίων ιστορικών.

Σημειώνεται ότι κάθε πινακίδα διαθέτει ένα QRcode, το οποίο παραπέμπει σε ηλεκτρονική εφαρμογή (web application), παρέχοντας στα ελληνικά και τα αγγλικά επιπλέον πληροφορίες για τον Φιλέλληνα και για το Κίνημα του Φιλελληνισμού, καθώς και συνοδευτικά podcast.

φωτο: Athensville

 

Νεότερη Παλαιότερη