Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός: Ατέρμονο σόου, πολύ απλή η ουσία της συνεδρίασης

mohamed_hassan / pixabay   

Όταν ένας υποψήφιος εργαζόμενος δίνει συνέντευξη, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσληψή του επιδιώκει να πείσει πως αυτός είναι καλύτερος και όχι ότι οι προηγούμενοι υποψήφιοι ήταν χειρότεροι. Αυτό σαν μία μικρή εισαγωγή της χθεσινής χιλιοπαιγμένης παράστασης του δημοτικού συμβουλίου.

Του Στρατή Μαζίδη

Κατά τη χθεσινή συζήτηση για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το έτος 2022 είδαμε την κατάσταση να πυροδοτείται επειδή ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Οικονόμου έφεραν ξαφνικά νέα πρόταση με τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος προς ψήφιση μόλις 24 ώρες πριν τη συζήτηση επιθυμώντας να τεθούν σε ψηφοφορία.

Το παράδοξο όπως προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση είναι ότι η αντιπολίτευση είχε κάνει προτάσεις σε προηγούμενο χρόνο οι οποίες είχαν υιοθετηθεί στο σύνολό τους από τη δημοτική αρχή ενώ μαζί με τον προϋπολογισμό έλαβαν την έγκριση από το Παρατηρητήριο. 

Η νομοθεσία όπως την ανέλυσε ο επικεφαλής της Νομικής υπηρεσίας του δήμου, κ. Λαζουράς ορίζει ξεκάθαρα πώς η αντιπολίτευση [αν το επιλέξει] πρέπει να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα, να καταθέσει εναλλακτικό προϋπολογισμό στο σύνολό του [όχι αποσπασματικές προτάσεις], να επισυνάψει αιτιολογική έκθεση για τη διαφορετική προσέγγιση και να διαθέτει εισηγητική έκθεση τόσο της τεχνικής όσο και της οικονομικής υπηρεσίας.

Αυτό δεν τηρήθηκε. Ωστόσο, τόσο ο κ. Λαζουράς, όσο και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Σάρκουλας, αντιπρότειναν αυτές οι προτάσεις να έρθουν ως τροποποιήσεις σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος του Σώματος, Εφη Καψοκεφάλου, φέτος δεν ξαναπάτησε την ίδια μπανανόφλουδα με πέρυσι και δεν έθεσε την πρόταση των Σταθόπουλου - Οικονόμου σε ψηφοφορία. Συνεπώς το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2022, αν και δεν έλαβαν την πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία, ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Οικονόμου αντέδρασε αφήνοντας υπονοούμενα για την ελευθερία κινήσεων του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και προειδοποίησε ότι έρχονται κι άλλες προσφυγές κατά αποφάσεων του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Μερικές σκέψεις

> Όταν έχει καταθέσει κάποιος προτάσεις, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί εν συνόλω, τότε ποιος ο λόγος να φέρει εκ νέου προς ψήφιση επιπρόσθετες μόλις 24 ώρες πριν την ψήφιση και κατά μη σύννομο τρόπο; Οι απαντήσεις είναι δύο. Είτε την πρώτη φορά δεν έγινε σωστή κι ολοκληρωμένη επεξεργασία, είτε το πιθανότερο για πολιτικούς λόγους αναζητείται δίοδος καταψήφισης του προϋπολογισμού. Για αυτό άλλωστε και η αντιπρόταση Λαζουρά - Σάρκουλα ήταν λες και δεν ειπώθηκε. Ο Ανδρέας Γκιζιώτης το χαρακτήρισε ως προφάσεις.

> Το να καταψηφίσει κανείς τον προϋπολογισμό φαντάζει λογικό. Το show όμως που έδωσαν ορισμένοι, ήταν απαραίτητο; Κατά δεύτερον κανείς δεν είπε ότι τελικά η αντιπολίτευση καταψήφισε και τις δικές της προτάσεις που είχαν υποβληθεί σε προγενέστερο χρόνο και ενσωματωθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αφού ήταν να τις καταψηφίσει, τότε γιατί χάθηκε τόσος χρόνος;

> Κι από την άλλη γιατί να καταψηφίσουν χθες οι παρατάξεις τον προϋπολογισμό; Με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Φυσάει Κόντρα, πολιτικά σε τι διαφέρουν οι υπόλοιποι; Μνημόνια δεν εφάρμοσαν όλοι; Το πρόβλημα είναι ποιος κρατά το μαστίγιο;

> Χθες το μπλοκ Σταθόπουλου - Οικονόμου έσπασε στα...τρία. Ο τέως Δήμαρχος γνώριζε τόσο το νόμο όσο χρειαζόταν ώστε να μην αντιδράσει αλλά και να μην αποφύγει να φέρει μια πρόταση με διαδικασία μη σύννομη. Ο κ. Οικονόμου κράτησε σκληρή γραμμή μέχρι τέλους. Και μας προέκυψε κι ο κ. Γκόνης ο οποίος ενώ αναγνώρισε το μη σύννομο της πρότασης επί της ουσίας τρολάριζε ακατάπαυστα την Πρόεδρο, λαμβάνοντας το λόγο όποτε ήθελε, διακόπτοντας, παρεμβαίνοντας, σχολιάζοντας. Και ενώ ήταν 5 χρόνια στη διοίκηση, αξίωνε από την Πρόεδρο να του έχει γνωρίσει τι ορίζει ο νόμος. Να το αναλύσουμε περισσότερο; Δε χρειάζεται. Η παράταξη της Νίκης όμως δεν είχε ποτέ τέτοια συμπεριφορά σε συνεδρίαση.

> Ακούσαμε ότι ο επικεφαλής της Νέας Αρχής με προσφυγές του καθυστερεί ενέργειες κι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και πως έπονται κι άλλες. Είναι κι αυτό μια τακτική. Την είχε δοκιμάσει κατά κόρον πάλαι ποτέ τοπικός πολιτευόμενος. Πάντως με τάκλιν στον αντίπαλο, γκολ δε βάζεις.

> Μία από αυτές τις προσφυγές η οποία προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις αφορά την ανανέωση του στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας, όπως δήλωσε χθες η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Δάβαρη και δε διαψεύστηκε. Το να βάζεις εμπόδια σε μια προμήθεια που αποτελεί ανάγκη ετών και χρειάζεται η πόλη σε έναν τομέα που πονά, θα το κρίνει ο καθένας. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Σταθόπουλος μολονότι έχει εκφραστεί σχετικά, δεν έχει κινηθεί να μπλοκάρει την απαραίτητη προμήθεια νέων οχημάτων.

Στο Δημαρχείο όμως αναρωτιέται κανείς αν έχει πέσει καμία βόμβα και δεν επέζησε κανείς, διότι δε δικαιολογείται επικοινωνιακά να έχει συμβεί κάτι τόσο σοβαρό και να μην έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Προσοχή, άλλο η ανακοίνωση και άλλο οι αναρτησούλες σε προσωπικά προφίλ κοινωνικών δικτύων. Οι έχοντες θεσμικό ρόλο, πρέπει να κινούνται θεσμικά. Απευθύνονται σε όλους και όχι μόνο στους διαδικτυακούς φίλους τους!

> Η κ. Μουχτούρη τι ακριβώς προσέφερε χθες στη συνεδρίαση [και όχι μόνο σε αυτή]; Πολλοί ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν.

> Ξαφνικά ο Γιάννης Μυλωνάκης που κάποτε χαρακτηριζόταν ως... πατερίτσα από ορισμένους, τώρα έγινε «ο Γιάννης που μιλά πολύ σωστά». Φλερτ με προεκλογικό ορίζοντα; Και ποιος θα πάει κάτω από τον άλλο;

> Ο Κώστας Κρητικίδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να απεικονίζεται εξαρχής ένα μικρό διεκδικητικό κεφάλαιο για τα ανοικτά θέματα της πόλης. Τόνισε ότι τα πράγματα είναι όπως τα είπε ο κ. Λαζουράς σχετικά με το νόμο και πως «η αντιπολίτευση με τερτίπια» στερεί από τη διοίκηση τη δυνατότητα να προχωρήσει» και ότι ο Δήμαρχος πρέπει να δεχθεί τις προτάσεις της αντιπολίτευσης αφού η ουσία δεν αλλάζει.

> Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ή καλύτερα, συνεχίζουμε να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το όμορφο πάντως είναι να κερδίσεις τις εκλογές γιατί εσύ είσαι καλύτερος και όχι επειδή έβαλες τρικλοποδιές σε αυτόν τον οποίο θες να εκτοπίσεις.

Νεότερη Παλαιότερη