Διαδοχικές ψυχρές εισβολές μέσα στην εβδομάδα

Η νέα κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης, αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες, ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23/01, να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη το πρώτο κύμα της ψυχρής εισβολής ξεκινά από σήμερα Τρίτη και συνεχίζεται κυρίως την Τετάρτη όπου δεν αποκλείονται ασθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βορειοανατολικά του νομού.

Καιρός: Ψυχρές αέριες μάζες φέρνουν χιονοπτώσεις

Αναλυτικότερα, την Κυριακή 16/01 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18/01 - Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος, από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

Τι είναι ο αεροχείμαρος που φέρνει τις ψυχρές αέριες μάζες

 Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου. Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρος στρέφεται προς νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Η πρόβλεψη του Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε πως το πρώτο κύμα της ψυχρής εισβολής θα ξεκινήσει από την Τρίτη, και κυρίως την Τετάρτη όπου δεν αποκλείονται ασθενείς χιονοπτώσεις στην Αττική σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βορειοανατολικά του νομού.

Το δεύτερο κύμα, κατά τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ξεκινά την Παρασκευή και θα επεκταθεί κυρίως το Σαββατοκύριακο με μια πολική αέρια μάζα από τη Σκανδιναβία καθώς «ο αντικυκλώνας, ο Ωμέγα Εμποδιστής στη δυτική Ευρώπη ωθεί ψυχρά κύματα προ τη χώρα μας».

Το δεύτερο αυτό ψυχρό κύμα, κατά τον κ. Μαρουσάκη που θα ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα «δεν αποκλείεται να φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας με αυξημένες πιθανότητες ακόμα και χιονόστρωσης»

«Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα όσο έχουμε χρόνο. Ελπίζουμε να μη ζήσουμε τα περσινά» κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Νεότερη Παλαιότερη