Δεν πρέπει να χαθεί η χρυσή ευκαιρία για το κολυμβητήριο στη Μακεδονίας

Η τοπική κοινή γνώμη μετά από 30 χρόνια, όταν η ανέγερση του δημοτικού κολυμβητηρίου στην οδό Μακεδονίας σταμάτησε ξαφνικά χάρη σε μια μικρή ομάδα ατόμων, με το δίκιο της παραμένει δύσπιστη κάθε φορά που ακούει κάτι για το θέμα. Το κολυμβητήριο από το 1992 ως σήμερα έπαιξε πολλές φορές προεκλογικά. Κάθε φορά που διαφαινόταν μια ελπίδα, μέναμε με αυτήν.

Του Στρατή Μαζίδη

Όμως αυτή τη φορά έχουμε μια βασική διαφορά. Υπάρχουν πλέον οι οικονομικοί πόροι και το νομοθετικό πλαίσιο. Με το νόμο περί αυθαιρέτων το κολυμβητήριο μπορεί να αποπερατωθεί χωρίς πια κανείς να δύναται να το σταματήσει. Επίσης η Περιφέρεια το ενέταξε στον προϋπολογισμό της με 2 εκ. ευρώ ενώ υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο να προστεθεί ακόμη 1 εκ.

Η ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπορεί ο Περιφερειάρχης Αττικής να είχε δεσμευτεί σε κοινωνική εκδήλωση του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννακόπουλου πριν αρκετούς μήνες μετά από αίτημα του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά τα χρήματα που αποδεσμεύτηκαν για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης [εντάχθηκε στο Αντώνης Τρίτσης] να διαθετούν για το κολυμβητήριο, αλλά έπρεπε να ασκηθεί μεγάλη πίεση. Στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχε μια εκτίμηση πως ήδη έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα για το δήμο μας.

Επίσης ορισμένοι έβλεπαν με καλό μάτι την πρόταση Αποστολόπουλου να τερματιστεί η αντιδικία για το νταμάρι και να προχωρήσει η ανέγερση κοινού κολυμβητήριου με χρηματοδότηση από το "Αντώνης Τρίτσης".

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αυτή τη φορά έχει προχωρήσει πολύ μακριά με την υπόθεση κολυμβητήριο. Ο Δήμαρχος είχε κι εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν πετύχαινε την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.

Από μια πρώτη πολιτική προσέγγιση, το κολυμβητήριο σε περίπτωση που έχουν ξεκινήσει τα έργα έως τις εκλογές [κάποιοι κάνουν λόγο και για το 2022] θα είναι μια μεγάλη προίκα για τη Δημοτική Αρχή. 

Ωστόσο δεν πρέπει να είναι αυτή η προσέγγιση. 

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η ευκαιρία η πόλη να κλείσει μέτωπα. Η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου πέτυχε την ένταξή του Δημαρχείου στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, η Δημοτική Αρχή Ζορμπά πέτυχε τη μη απένταξη καθώς ο φορέας είχε ανοιχτεί σε πολύ μεγάλο οικονομικό άνοιγμα και αρκετά έργα απεντάχθηκαν. Πεζοδρομήθηκε η πλατεία χάρη και στις δύο Δημοτικές Αρχές. Είμαστε πολύ κοντά στη λύση του θέματος του αμαξοστασίου της καθαριότητας που θα παράσχει μεγαλύτερες δυνατότητες στην υπηρεσία. Το ίδιο συμβαίνει με το κολυμβητήριο. Αλλά και σε πιο καθημερινά ζητήματα, πχ στον ΠΑΟΔΑΠ που υπάρχει μια σύμπνοια στο διοικητικό του συμβούλιο, βλέπουμε ένα δραστήριο νομικό πρόσωπο.

Ερωτήσεις του στιλ "πείτε μας τι θέλετε να κάνετε στο κολυμβητήριο" δεν έχουν νόημα. Τι να θέλουν να κάνουν; Κολυμβητήριο. Το αν η πισίνα θα μείνει ίδια ή θα μικρύνει, αν θα είναι κλειστό ή ανοικτό, εδώ που φτάσαμε, κι όσο κι αν έχουμε όλοι τις προτιμήσεις μας, δεν είναι το μείζον. Η ολοκλήρωση της κατασκευής για να το χαιρόμαστε όλοι προέχει.

Ας είναι λοιπόν μια ευχή για την Αγία Παρασκευή και τον τοπικό πολιτικό κόσμο το 2022 να είναι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο μέρος της λύσης του προβλήματος. Το οφείλουν στους δημότες όλων των ηλικιών.

Νεότερη Παλαιότερη