Πότε θα τοποθετηθούν στα σπίτια οι “έξυπνοι μετρητές” της ΔΕΗ


Πλησιάζουν στα σπίτια μας καθώς φαίνεται πως είναι όλο και πιο κοντά οι “έξυπνοι μετρητές” ρεύματος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το πλάνο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022 αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα ο διαγωνισμός που προετοιμάζει και αφορά στο έργο αντικατάστασης των παλαιών αναλογικών μετρητών με νέους “έξυπνους”, όπως χαρακτηρίζονται.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα , βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.

Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:

2022 – 300.000 μετρητές.
2023 – 500.000 μετρητές.
2024 – 800.000 μετρητές.
2025 – 1 εκατ. μετρητές.
2026 – 1 εκατ. μετρητές.
2027 – 800.000 μετρητές.
2028 – 1 εκατ. μετρητές.
2029 – 1 εκατ. μετρητές.
2030 – 900.000 μετρητές.

Να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο έργο “γράφεται” από το 2014. Ωστόσο για πολλούς λόγους συνάντησε εμπόδια σε διάφορες φάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει. Παρόλα αυτά όμως η σημερινή διοίκηση του διαχειριστή είναι αποφασισμένη να θέσει το πλάνο σε ράγες υλοποίησης ούτως ώστε να δουν τα οφέλη του τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες παροχής ενέργειας.

Τα Οφέλη

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.
-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.
-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .
-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες  κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των  διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

Οι “Μεγάλοι Παίκτες” δηλώνουν παρών

Ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ενέργειας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό . Με βάσει αυτό λοιπόν , το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζεστό όταν θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες του διαγωνισμού. 

ypodomes.com 

Νεότερη Παλαιότερη