Καύσωνας: Πώς να σώσετε τα ζώα σας

pixabay

Τι χρειάζεται να κάνετε για να γλιτώσετε τη γάτα ή το σκύλο σας από τη θερμοπληξία. Πώς τα ζώα μας ενημερώνουν πως υποφέρουν.

Το υπερβολικό λαχάνιασμα (ή γρήγορη ανάσα) είναι ένας από τους τρόπους που έχετε για να καταλάβετε πως ο σκύλος σας υποφέρει από τον καύσωνα. Βλέπετε, οιι σκύλοι δεν ιδρώνουν, όπως οι άνθρωποι, από το δέρμα. 'Ρίχνουν' τη θερμοκρασία του σώματος τους από το αναπνευστικό τους σύστημα -εξ ου και το λαχάνιασμα όταν υποφέρουν. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε; Πρώτα θα δούμε πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι υποφέρουν.

Πέραν λοιπόν, του λαχανιάσματος ο σκύλος σας, σας ενημερώνει πως φλερτάρει με τη θερμοπληξία όταν δείχνει αδυναμία ή/και πρήζεται ή/και κοκκινίζουν τα ούλα του ή/και κάνει εμετό ή/και έχει διάρροια ή/και έχει ταχυκαρδία. Σε πιο ακραίες καταστάσεις,  δεν μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, τρέμει και τελικά καταρρέει.

Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, η θερμοπληξία στους σκύλους μπορεί και να υποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως νεφρικής ανεπάρκειας, εντερικής αιμορραγίας και ανώμαλης πήξης του αίματος. Για αυτό και συνιστάται άμεση κτηνιατρική περίθαλψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Κατ' αρχάς, όσοι έχουμε σκύλους είναι χρήσιμο να φροντίζουμε ώστε να μη τους λείψει το δροσερό νερό (έχετε υπ' όψιν πως χρειάζονται 15 με 20 λεπτά για να απορροφήσει το στομάχι τους το νερό). Μπορείτε να βάλετε παγάκια μέσα στο μπολ, αλλά είναι χρήσιμο, αν δεν είστε στο χώρο, να μην αφήνετε παγάκια γιατί μπορεί να πνίξουν το ζωντανό.

Φροντίστε ώστε το περιβάλλον στο οποίο ζουν να είναι σκιερό και να αερίζεται καλά. Ιδανικά αφήνετε σε λειτουργία το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα, καθώς στα must είναι να δημιουργήσουμε ένα 'αεράκι'.

Προφανώς και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο -όχι αγκυροβολημένα στα μπαλκόνια, κάτι που ούτως ή άλλως είναι χρήσιμο να μη κάνουμε-, ενώ περιορίζουμε χρονικά τις βόλτες και φροντίζουμε να μην γίνονται σε ώρες που έχει πάρει φωτιά το έδαφος.

Δεν βοηθά ιδιαίτερα να τους ρίχνετε κρύο νερό. Βοηθά να βρέξετε μια πετσέτα με κρύο νερό, ώστε να ξαπλώσει πάνω σε αυτήν. Ή να του τη 'φορέσετε' στο κεφάλι, τον αυχένα και την πλάτη. Αν έχετε φασολάκια (ή ό,τι άλλο) στην κατάψυξη, πάρτε τα και βάλτε τα στο κεφάλι του σκύλο για λίγα λεπτά ή στο λαιμό ή στη βουβωνική χώρα (βλ. γεννητικά όργανα). Μια άλλη λύση είναι να βάλετε τα πατουσάκια τους σε κρύο νερό.

Το καθημερινό χτένισμα επίσης, βοηθάει, όπως και το να μην πάρουν κιλά, ενώ μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι σκύλοι με τις πλακουτσωτές μουσούδες, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι και αυτοί που έχουν πρόβλημα στην καρδιά.

Αν τώρα, έχετε γάτα κρατήστε όλα τα παραπάνω και φροντίστε να μην τις ταράζετε. Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που δείχνουν πως κινδυνεύουν με θερμοπληξία, είναι η διέγερση, το τέντωμα, η γρήγορη ανάσα, η έντονη δυσφορία, το ζεστό δέρμα στο άγγιγμα, τα πιο γυαλισμένα μάτια, ο εμετός και τα σάλια. Όταν κάτι από αυτά είναι πολύ έντονο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

ΥΓ: Εξυπακούεται πως δεν αφήνουμε δευτερόλεπτο τα ζώα μας μέσα στο αυτοκίνητο, έτσι; 

news247.gr / Νίκη Μπάκουλη

Νεότερη Παλαιότερη