Ξεκινούν οι Πολιτιστικές Συναντήσεις - «Ο Αλέκος Κοντόπουλος και το 1821»: Σχέδια και εικονογραφήσεις


Από αύριο, 1η Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινούν οι «Πολιτιστικές Συναντήσεις Αλέκος Κοντόπουλος 2021» (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ). 

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχει κοινή θεματική συνισταμένη την Ελληνική Επανάσταση 1821 με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κύρηξη της.

Στον κήπο της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, θα φιλοξενηθεί μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση σχεδίων και εικογραφήσεων του Αλέκου Κοντόπουλου εμπνευσμένη από το 1821, η οποία ψηφιοποιήθηκε και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση παρουσιάζει μια άγνωστη πτυχή του έργου του Αλέκου Κοντόπουλου: 50 περίπου σχέδια και εικονογραφήσεις με έμπνευση από το 1821 που ο καλλιτέχνης φιλοτεχνεί μεταξύ 1943 και 1971.

Μορφές του Αγώνα, επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες, σημαντικές προσωπικότητες και καθημερινοί άνθρωποι, φανταστικές σκηνές μαχών και αλληγορικές συνθέσεις ξεπροβάλλουν ολοζώντανα μέσα από το χαρτί και αναδεικνύουν το διαρκές ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τα ιστορικά γεγονότα και τον απόηχό τους στον χρόνο.

Στις σκοτεινές περιόδους του 20ου αιώνα, ο Κοντόπουλος βρίσκει στην αφήγησή του 1821 φιλόξενο βήμα για να εκφραστεί και να αντιδράσεις στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα.

Ο πρωτοπόρος στα καλλιτεχνικά πράγματα, Αλέκος Κοντόπουλος, εμφανίζεται μέσα από μια ποικιλία υλικών τεκμηρίων που καταδεικνύουν την πολυδιάστατη προσωπικότητα αλλά και την πολυποίκιλη καλλιτεχνική του παραγωγή που δεν εξαντλείται μόνο σε πίνακες ζωγραφικής αλλά καλύπτει ένα τεράστιο εύρος εργασιών από σχέδια, εκδόσεις βιβλίων και εικονογραφήσεις.

 

Νεότερη Παλαιότερη