Η ενδιαφέρουσα ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού του ΠΑΟΔΑΠ πέρασε πλέον στην ιστορία κι ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν η ανάδειξη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας για την οποία γίνεται μια προσπάθεια από τη σημερινή διοίκηση και το ΔΣ του Οργανισμού να αξιοποιηθεί περισσότερο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα δούμε κι άλλες εκδηλώσεις της.

Οι περισσότεροι είχαμε συνηθίσει τα παλαιότερα χρόνια να βλέπουμε τη Φιλαρμονική κατά τη διάρκεια των μαθητικών παρελάσεων.

Κατά την πρεμιέρα του 1ου Φεστιβάλ όμως ακούσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά το ιστορικό, που αρκετοί ίσως να μην τα γνώριζαν.

Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Αγίας Παρασκευής, άρχισε να λειτουργεί το 1960 ενώ καθιερώθηκε επίσημα το 1968, με πρώτο Διευθυντή τον Γεώργιο Κεφάλα. Αρχικά λειτούργησε σαν ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο ενώ το 2011 συμπεριλήφθηκε στις πολιτιστικές δομές του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ).

Από το 1996 την διευθύνει ο Αρχιμουσικός Ξενοφών Τζανίνης, ο οποίος είναι κάτοχος των διπλωμάτων αρμονίας, αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης. Είναι ο ιδρυτής των Φιλαρμονικών Καλαβρύτων, Λειβαδιάς, Ορχομενού και Αρτέμιδος.


Η Φιλαρμονική έχει συνεργασθεί με μεγάλους ερμηνευτές όπως οι Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Γιώτα Νέγκα, Λάκης Παπαδόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Κωστής Μαραβέγιας κ.α.

Το 2008 συμμετείχε στο ελληνικό Περίπτερο της Σαραγόσα, στην μεγάλη συναυλία για το νερό στον πλανήτη. Πέραν των πάνω από 20 ετησίων εμφανίσεών της στον Δήμο και πανελλαδικά, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκδηλώσεις και στο Μέγαρο Μουσικής.

Νεότερη Παλαιότερη