Γεράνεια Όρη: Άνιση μάχη με τη φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων - Αγωνία για Μέγαρα και Αλεποχώρι

Η φωτιά κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι EUROKINISSI

Δεύτερη νύχτα τρόμου έζησε η Ανατολική Κορινθιά και η Δυτική Αττική - Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.να περιορίσουν τα μέτωπα - Aρχίζουν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή νύχτα για την Κορινθία, αφού η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέχρι στιγμής έχει κάψει 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης και έχει οδηγήσει σε εκκένωση οικισμών στα Μέγαρα, ενώ συνεχώς υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά έχει "σύμμαχο" τους θυελλώδεις ανέμους που έφτασαν τη νύχτα ακόμη και τα 8 μποφόρ δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Τα μέτωπα πολλαπλασιάζονταν και οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς με παράγοντες της περιοχής να τονίζουν ότι παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές μονάδες όχι μόνο ήταν αδύνατο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε.

Νύχτα αγωνίας για τα Μέγαρα

Νύχτα τρόμου έζησαν χθες τα Μέγαρα βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά την πόλη. Το 112 ήχησε στα κινητά όλων όσων βρίσκονταν στην περιοχή, ειδοποιώντας τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Όλες οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια καταρχάς να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή σπιτιών, αν και κάποια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, και σε δεύτερο επίπεδο να αποτρέψουν τη δημιουργία ενιαίου μεγάλου μετώπου από τη ένωση των πολλών διάσπαρτων εστιών.

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός, είπε πως η φωτιά έφτασε 500 μέτρα από τη θάλασσα, που βρέθηκε σε έναν από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν στο Αλεποχώρι.

Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, αλλά και της πρόβλεψης ως προς την κατεύθυνση που θα πάρει η φωτιά.

«Κατέβηκα από την πλευρά του Αγίου Ιωάννη Μακρινού, εκεί υπάρχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ, το οποίο έχει πλησιάσει την πόλη των Μεγάρων περίπου στα 6 με 7 χλμ.» επισήμανε ο κ. Φυλακτός δίνοντας εικόνα για το εφιαλτικό βράδυ που είχαν μπροστά τους οι κάτοικοι της περιοχής.

«Προσπαθούμε, όλες οι δυνάμεις τώρα επιχειρούν ώστε να γλυτώσει τα χειρότερα η πόλη των Μεγάρων» αλλά τίποτε δεν είναι αυτή τη στιγμή δεδομένο λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν, με τις φλόγες να πηδάνε στα 300 μέτρα, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Θρίλερ με τα μποφόρ

Λίγο μετά τις 03:00 η ισχύς των ανέμων μειώθηκε ελαφρώς διευκολύνοντας κάπως το έργο των πυροσβεστών να κρατήσουν σε μια σταθερή κατάσταση τη φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρα το μάννα εξ ουρανού, δηλαδή να πέσουν στη μάχη τα εναέρια μέσα.

Δυστυχώς, από το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται αλλαγή του καιρού και ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική νωρίς το πρωί οι πυρκαγιές εκτείνονταν σε Πευκενέα και Χάνι Δερβένι των Μεγάρων, καθώς και στις Αιγειρούσες στο Αλεποχώρι.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά, λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του «112», συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι 265 πυροσβέστες οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζημιά.

 Από χθες το βράδυ έως τώρα έχουν εκκενωθεί συνολικά 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια.

Συγκεκριμένα, έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου. Η τελευταία ενεργοποίηση του «112», το βράδυ της Πέμπτης, κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Ειδικά σε Χάνι Δερβένι, Πευκενέα και γύρω από την Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου είναι οι πλέον επίφοβες εστίες της πυρκαγιάς στις οποίες επικεντρώνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην φύγει η φωτιά προς τα Μέγαρα. Αν βεβαίως παραμείνει αυτή η εικόνα και δεν υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις, το πρωί θα είναι πολύ κρίσιμο.

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί συνολικά πλέον 278 άντρες της Πυροσβεστικής με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής, 50 άντρες του Στρατού μοιρασμένοι σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, πλήθος υδροφόρων ΟΤΑ και μηχανημάτων έργου και πλήθος εθελοντών. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν από το πρώτο φως της ημερας 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 4 πετζετέλ και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμη ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ως συντονιστικό.

 Πώς λειτούργησε το 112

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο «112» λέγοντας πως ενεργοποιήθηκε όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί θα είναι ένα δύσκολο βράδυ και τόνισε ότι θα δοθεί μάχη για να προασπίσουν οι Αρχές την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής στο σύνολό τους από το χθες το βράδυ έως σήμερα παραμένουν εξαιρετικά συνεργάσιμοι στις οδηγίες των Αρχών και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Αναφορικά με τις διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων αυτές έχουν ως εξής: Στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Όπως όλα δείχνουν, από τις μαρτυρίες, την έρευνα των αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η φωτιά ξέσπασε από  καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου, στις 09:45 το βράδυ της Τετάρτης, καταστρέφοντας έως τώρα περίπου 20.000-22.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια και έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες κατοίκους που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, νωρίτερα το απόγευμα γινόταν καύση κλαδιών και όπως φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

Μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, έχουν μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο ελαιώνα ότι γινόταν νωρίτερα καύση γεωργικών υπολειμμάτων και φαίνεται από τον αέρα η φωτιά φούντωσε και εξαπλώθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

news247.gr 

Νεότερη Παλαιότερη