Οι θέσεις του συλλόγου «Αγιος Ιωάννης» για την πάνω πλατεία


Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2021, για την κατάσταση στην πλατεία του ΑηΓιάννη,  ο Σύλλογός μας, προσκλήθηκε και παρενέβη με τοποθέτησή του, για το πολύ σοβαρό και από πολλών ετών πρόβλημα που δημιουργείται κατά τις νυκτερινές ώρες στον χώρο αυτό. Τις απόψεις του Συλλόγου μας, οι οποίες αναπτύσσονται κατωτέρω,  ανέπτυξε ο Ταμίας του Συλλόγου μας κ. Σπύρος Παπασπύρος.  

«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κατ΄αρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση να παρέμβουμε στην συζήτηση αυτή, που αφορά σε ένα διαχρονικό πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής του ΑηΓιάννη, αυτό της πλατείας του.

Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, ο Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», παραχώρησε τον χώρο στον Δήμο για να κατασκευασθεί η πλατεία, προκειμένου να υπάρξει στην περιοχή ένας χώρος αναψυχής για τους κατοίκους. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται αρκετά αργότερα αλλά όχι τελευταία. Από το έτος 1998, ο Σύλλογος γινόταν δέκτης παραπόνων, πολύ σοβαρών και ευλόγων, των μελών του αλλά και άλλων κατοίκων της εγγύς και της ευρύτερης περιοχής. Τα παράπονα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο τα προέβαλε σε όλες τις ετήσιες Γενικές συνελεύσεις του, παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωνε με υπομνήματα, ψηφίσματα και έγγραφα τον εκάστοτε Δήμαρχο, τις Δημοτικές παρατάξεις και τον τοπικό Τύπο. Καθώς επίσης και τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, τους Βουλευτές και πολιτευτές της περιφέρειας. Ακόμη και σχετική επερώτηση έχει κατατεθεί στην Βουλή, από τον βουλευτή κ. Καιρίδη. Παρ΄όλα αυτά, συν τω χρόνω, τα προβλήματα άρχισαν να διογκώνονται και να αλλάζουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τα τελευταία 5-6 χρόνια, τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση. Τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες, τις νυκτερινές και τις μεταμεσονύκτιες ώρες έως τα ξημερώματα, η ζωή των περιοίκων έχει καταντήσει αφόρητη. Η πλατεία μετατρέπεται σε χώρο ηχορυπάνσεως αλλά και κάθε είδους ρυπάνσεως. Πυλωτές και είσοδοι πολυκατοικιών και οικιών, μετατρέπονται σε ουρητήρια, η πλατεία σε ένα μεγάλο δοχείο απορριμμάτων και εστία μολύνσεως, η δε γύρω περιοχή σε ένα μεγάλο χώρο παράνομης σταθμεύσεως. Όλα αυτά, είναι γνωστά σε όλους και κατά την άποψή μας, δεν αποτελούν απλά μια ενόχληση.

Ο Σύλλογός μας είναι υπέρ της ελεύθερης χρήσης της πλατείας από οποιονδήποτε. Οι ελεύθεροι άνθρωποι όμως, έχουν όρια. Όρια, που  εκτείνονται έως εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων του και εν προκειμένω των περιοίκων. Και είναι δικαίωμα των περιοίκων να χρησιμοποιούν και αυτοί την πλατεία χωρίς πρόβλημα, αλλά και να απολαμβάνουν ήσυχες και ασφαλείς νύκτες.

Εμείς δεν είμαστε ειδικοί ώστε να προτείνουμε συγκεκριμένη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος. Ωστόσο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι από την σημερινή ευρεία συνεδρίαση θα προκύψει η ιδανική εκείνη λύση, που θα εξασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα όλων, με αλληλοσεβασμό, ασφάλεια και καλή συμπεριφορά κατά την επισκεψιμότητα της πλατείας.

Ελπίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει νηφάλια και θα προτείνει λύσεις εφικτές και πρακτικές ΟΜΟΦΩΝΑ, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον του προς την σκληρά και ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενη πλατεία και τους κατοίκους της συνοικίας.


Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματεύς

Παναγιώτης Βαβουγιός                                           Αναστάσιος Πικούνης

Νεότερη Παλαιότερη